
Interieurwinkelketen CASA vraagt faillissement aan
OLEN (ANP/BELGA) - De Belgische interieurwinkelketen CASA vraagt faillissement aan omdat het bedrijf zijn schulden niet meer kan betalen. Daardoor sluiten 63 winkels, het distributiecentrum en het hoofdkantoor in Olen. Mogelijk raken vele honderden mensen hun baan kwijt. CASA heeft ook tientallen vestigingen in Nederland, maar wat daarmee gaat gebeuren is nog onbekend.
Volgens een bedrijfsleider van een vestiging in Roosendaal krijgt hij mogelijk de komende dagen meer te horen. Ook een vestiging in Amsterdam blijft nog in het ongewisse. "We blijven voorlopig open, verder weet ik niks", zegt een medewerker.
CASA is de afgelopen jaren net als veel andere detailhandelsketens in financiële moeilijkheden beland. Het bedrijf ging op zoek naar meer inkomsten en extra financiering, sloot verlieslatende winkels en reorganiseerde het hoofdkantoor. Door "ongunstige ontwikkelingen" op de Europese markt moest het bedrijf eind oktober echter uitstel van betaling aanvragen.
Concurrentiestrijd
Volgens Gino Van Ossel, retailexpert bij de Vlerick Business School, verloor CASA de concurrentiestrijd met onlinewinkelen en nieuwe en goedkope concurrenten als Action en Temu. "Je hebt ook nog IKEA, Dille & Kamille, Hema en nieuwe ketens als Flying Tiger of Sostrene Grene. CASA is er niet in geslaagd daar het verschil in te maken. Ze zijn te weinig echt onderscheidend gebleken." Van Ossel vreest dan ook dat er weinig belangstelling zal zijn voor een doorstart.
In de zoektocht naar extra financiële middelen werd volgens CASA al met twaalf partijen gesproken. Daarbij werden verschillende opties onderzocht, zoals een doorstart met minder winkels en extra financiering van de huidige aandeelhouders. "Helaas hebben alle inspanningen en de vele gesprekken niet tot een positieve uitkomst geleid."
Actief
De keten is ook actief in Frankrijk, Italië, Zwitserland, Luxemburg, Spanje en Portugal en telt alles bij elkaar meer dan 2200 medewerkers. Wat met de winkels buiten België gebeurt is nog onduidelijk.
CASA is een van origine Belgische keten, die in 1988 bij de Nederlandse ondernemersfamilie Blokker belandde. In april 2021 verkocht die de keten aan de Amsterdamse investeringsgroep Globitas. Die investeerder is nog steeds voor 51 procent eigenaar. De rest is in handen van de Nederlandse ondernemer Frank Pruijn. Eerder was ook de Zweeds-Libanese zakenman Ayad Al-Saffar in CASA gestapt, maar dat duurde maar enkele maanden.
Bij Globitas was niemand bereikbaar voor inhoudelijk commentaar.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
5 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
11 uur geleden