
Interieurwinkelketen CASA vraagt faillissement aan
OLEN (ANP/BELGA) - De Belgische interieurwinkelketen CASA vraagt faillissement aan omdat het bedrijf zijn schulden niet meer kan betalen. Daardoor sluiten 63 winkels, het distributiecentrum en het hoofdkantoor in Olen. Mogelijk raken vele honderden mensen hun baan kwijt. CASA heeft ook tientallen vestigingen in Nederland, maar wat daarmee gaat gebeuren is nog onbekend.
Volgens een bedrijfsleider van een vestiging in Roosendaal krijgt hij mogelijk de komende dagen meer te horen. Ook een vestiging in Amsterdam blijft nog in het ongewisse. "We blijven voorlopig open, verder weet ik niks", zegt een medewerker.
CASA is de afgelopen jaren net als veel andere detailhandelsketens in financiële moeilijkheden beland. Het bedrijf ging op zoek naar meer inkomsten en extra financiering, sloot verlieslatende winkels en reorganiseerde het hoofdkantoor. Door "ongunstige ontwikkelingen" op de Europese markt moest het bedrijf eind oktober echter uitstel van betaling aanvragen.
Concurrentiestrijd
Volgens Gino Van Ossel, retailexpert bij de Vlerick Business School, verloor CASA de concurrentiestrijd met onlinewinkelen en nieuwe en goedkope concurrenten als Action en Temu. "Je hebt ook nog IKEA, Dille & Kamille, Hema en nieuwe ketens als Flying Tiger of Sostrene Grene. CASA is er niet in geslaagd daar het verschil in te maken. Ze zijn te weinig echt onderscheidend gebleken." Van Ossel vreest dan ook dat er weinig belangstelling zal zijn voor een doorstart.
In de zoektocht naar extra financiële middelen werd volgens CASA al met twaalf partijen gesproken. Daarbij werden verschillende opties onderzocht, zoals een doorstart met minder winkels en extra financiering van de huidige aandeelhouders. "Helaas hebben alle inspanningen en de vele gesprekken niet tot een positieve uitkomst geleid."
Actief
De keten is ook actief in Frankrijk, Italië, Zwitserland, Luxemburg, Spanje en Portugal en telt alles bij elkaar meer dan 2200 medewerkers. Wat met de winkels buiten België gebeurt is nog onduidelijk.
CASA is een van origine Belgische keten, die in 1988 bij de Nederlandse ondernemersfamilie Blokker belandde. In april 2021 verkocht die de keten aan de Amsterdamse investeringsgroep Globitas. Die investeerder is nog steeds voor 51 procent eigenaar. De rest is in handen van de Nederlandse ondernemer Frank Pruijn. Eerder was ook de Zweeds-Libanese zakenman Ayad Al-Saffar in CASA gestapt, maar dat duurde maar enkele maanden.
Bij Globitas was niemand bereikbaar voor inhoudelijk commentaar.
Meer uit Financieel
AMSTELVEEN (ANP) - Het verbod van de rechter in Amsterdam van een staking van KLM-grondpersoneel op Schiphol komende woensdagmiddag is "positief voor alle passagiers die volgende week woensdag met ons reizen en voor KLM als bedrijf". Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. "We kunnen nu onze operatie veilig blijven uitvoeren."
24 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Grondpersoneel van KLM mag aanstaande woensdagmiddag niet acht uur lang staken, oordeelt de kortgedingrechter in Amsterdam. Daarmee gaat de rechter mee in het betoog van zowel KLM als Schiphol dat de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde actie te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.
46 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Martijn Snoep is herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ministerraad heeft ingestemd met zijn herbenoeming die per 1 september ingaat. Snoep vormt samen met bestuursleden Manon Leijten en Martijn Ridderbos het bestuur van de toezichthouder.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.
2 uur geledenWENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.
3 uur geleden