Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING zet ruim miljard opzij vanwege coronacrisis

ING zet ruim miljard opzij vanwege coronacrisis

AMSTERDAM (ANP) - ING heeft in het tweede kwartaal vanwege de coronacrisis meer dan 1,3 miljard euro opzij moeten zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Mede daardoor is de nettowinst van de bank met meer dan 79 procent gekelderd tot 299 miljoen euro.

De coronacrisis raakt het financiële concern sterk. Vanwege de economische neergang en onzekerheid die gepaard gaan met alle coronamaatregelen dreigen veel klanten, bijvoorbeeld bedrijven in de olie- en gassector, in problemen te komen. In het eerste kwartaal pakte de winst van ING daardoor ook al flink lager uit. Toen ging nog 661 miljoen euro naar de stroppenpot.

Dat de voorzieningen in de voorbije periode flink zijn opgelopen komt volgens ING onder meer door "enkele grote dossiers" in Duitsland, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Nederland. Er is onder meer een aanzienlijke voorziening genomen vanwege een fraudekwestie bij een klant. De bank werd afgelopen periode genoemd als een van de schuldeisers van de door een boekhoudfraude in financiële problemen geraakte Duitse betalingsdienstverlener Wirecard.

Goodwill

ING maakte onlangs al bekend rond de 300 miljoen euro af te moeten schrijven op zogeheten goodwill. Die boekhoudkundige ingreep was nodig omdat bepaalde bezittingen op de balans door de coronacrisis een stuk minder waard zijn geworden. Vanwege de coronacrisis werd daarnaast een al langer lopend plan om het aantal bankkantoren terug te brengen, versneld uitgevoerd. ING kondigde in juli aan een kwart van de kantoren in Nederland te sluiten. Daarbij vallen geen gedwongen ontslagen.

Ondanks alle tegenwind lukte het de bank om de baten afgelopen kwartaal op peil te houden, op zo'n 4,7 miljard euro. De onlangs aangetreden topman Steven van Rijswijk benadrukt dat de bank ondanks de omstandigheden de rente-inkomsten maar licht zag terugzakken vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook kreeg ING meer geld binnen uit diensten voor bijvoorbeeld beleggers op de financiële markten. Afgezien van de genomen voorzieningen ging het daarom nog best goed met de bank, vindt Van Rijswijk. De belangrijke CET1-graadmeter voor de kapitaalbuffer van het financiële concern is tevens verbeterd.

ING merkt aan tal van graadmeters hoe de economie ervoor staat. Zo dikte de hoeveelheid spaargeld die particulieren bij ING hebben uitstaan afgelopen periode met miljarden euro's aan. Dat kwam omdat mensen massaal de hand op de knip hielden vanwege de coronamaatregelen. Van Rijswijk weet nog niet of het zwaartepunt van de coronacrisis in financieel opzicht al achter de rug is. Maar als de macro-economische vooruitzichten niet verder verslechteren, schat hij in dat er in de tweede helft van het jaar minder geld naar de stroppenpot hoeft te gaan.

Meer uit Financieel

Beleggers Wall Street aarzelen na lagere kredietscore VS

NEW YORK (ANP) - Beurshandelaren op Wall Street deden het maandag voorzichtig aan door zorgen over de torenhoge schuld van de Verenigde Staten. Ze namen gas terug nadat de invloedrijke kredietbeoordelaar Moody's zijn rating voor de VS verlaagde, ingegeven door de Amerikaanse staatsschuld van meer dan 36 biljoen dollar.

8 uur geleden
Koersverliezen chipbedrijven houden AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De beurs op het Damrak sloot maandag licht lager, waarbij de verliezen van eerder op de dag in het slotuur grotendeels werden weggewerkt. Beleggers haalden steun uit Wall Street, waar de verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid door Moody's weinig indruk maakte.

13 uur geleden
Wall Street zakt na verlaging kredietrating VS door Moody's

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag omlaag. De stemming werd gedrukt door de toenemende bezorgdheid over de staatsschuld van de Verenigde Staten. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de rating voor de VS met één stap van Aaa naar Aa1. In de afgelopen jaren raakten de VS al de hoogste rating kwijt bij kredietbureaus S&P en Fitch. Een lagere schuldrating maakt het voor de Amerikaanse overheid duurder om geld te lenen.

15 uur geleden
Nieuwe deal met VK 'goed nieuws voor Nederlandse vissers'

URK (ANP) - Het visserijakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is "goed nieuws voor Nederlandse vissers", zegt belangenorganisatie VisNed. Directeur Geert Meun is vooral te spreken over de lange looptijd van de deal die maandag is beklonken, tot 2038.

17 uur geleden
Goudprijs stijgt, dollar daalt na verlaging van kredietrating VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van goud ging maandag omhoog en de Amerikaanse dollar daalde in waarde, na de verlaging van de kredietrating van de Verenigde Staten door Moody's. De verlaging van de kredietwaardigheid van de VS komt volgens de kredietbeoordelaar door het oplopende begrotingstekort van de Amerikaanse overheid.

18 uur geleden
Economie EU groeit dit jaar, ondanks spanningen in handel

BRUSSEL (ANP) - De economie van de Europese Unie groeit dit jaar met 1,1 procent, aldus de voorjaarsprognose van de Europese Commissie. Voor de eurozone wordt op een groei van 0,9 procent gerekend, ondanks de wereldwijde economische onzekerheid en handelsspanningen. Daarmee valt de groei minder sterk uit dan de Commissie in november had verwacht. Toen werd voor dit jaar nog op een EU-groei gerekend van 1,5 procent en 1,3 procent voor de eurozone.

19 uur geleden
Franse president kondigt record buitenlandse investeringen aan

VERSAILLES (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron zal maandag een recordbedrag van 37 miljard euro aan buitenlandse investeringen in Frankrijk aankondigen. De investeringsprojecten zullen tijdens de jaarlijkse top met internationale zakenlieden in het kasteel van Versailles bij Parijs bekend worden gemaakt. Macron initieerde de bijeenkomst met het internationale bedrijfsleven zeven jaar geleden in een poging meer investeerders aan te trekken om het land te herindustrialiseren.

20 uur geleden