Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING handhaaft groeiraming ondanks 'politieke drama' in Den Haag

ING handhaaft groeiraming ondanks 'politieke drama' in Den Haag

AMSTERDAM (ANP) - Door het "politieke drama" in Den Haag van de afgelopen dagen is het onwaarschijnlijk dat de Nederlandse economie dit jaar nog kan profiteren van het 'nationaal herstelplan' dat demissionair premier Mark Rutte voor ogen heeft. Dat stellen economen van ING in een nieuwe analyse. Ondanks alle perikelen handhaven de deskundigen van de bank wel hun eerdere voorspellingen voor de Nederlandse economie.

Het kan volgens ING maanden duren voor er weer een nieuwe regering is, nu veel partijen hebben aangegeven niet met Rutte in een nieuw kabinet te willen. Mogelijk zijn er zelfs nieuwe verkiezingen nodig, geeft de bank aan. En het huidige politieke wantrouwen maakt het volgens de economen in de tussentijd extra moeilijk voor het demissionaire kabinet om over belangrijke zaken te beslissen, met uitzondering van de aanpak van de coronapandemie en uitbreiding van bestaande steunmaatregelen voor de economie.

Dat er toch geen reden is om nu al voorspellingen voor de economische groei bij te stellen, komt omdat het plan van Rutte nog niet in de ramingen was meegenomen. Om een heel concreet plan ging het ook nog niet. De premier had aangegeven snel met de formerende partijen tot zo'n plan te willen komen om de economie een extra steun in de rug te geven. Dat laatste lijkt door alle ophef lastig.

ING gaat er voorlopig vanuit dat de Nederlandse economie dit jaar met 2,4 procent zal groeien. Door de aanhoudende lockdown is er in het eerste kwartaal naar verwachting nog wel sprake van krimp. Maar als de coronamaatregelen in de loop van het jaar afgebouwd kunnen worden, zou het herstel aan kracht moeten winnen. Toch duurt het volgens ING waarschijnlijk nog even voor Nederland de grote coronaklap van vorig jaar te boven is. Voor 2022 en 2023 gaat de bank uit van verder herstel, met plussen van 3,3 en 1,6 procent.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

4 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

5 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

5 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

6 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

8 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

8 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

10 uur geleden