Inflatie in Turkije stijgt door tot ruim 75 procent
ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De kosten voor levensonderhoud in Turkije zijn in mei verder gestegen. De consumentenprijzen in het land stegen vorige maand met 75,5 procent. De inflatie in Turkije, die tot de hoogste in de wereld behoort, bedroeg in april nog 69,8 procent. Volgens de Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek is "het ergste achter de rug", schreef hij op socialemediaplatform X.
Hij verwacht dat de inflatie vanaf juni zal afnemen en tegen het einde van het derde kwartaal onder de 50 procent zal komen. Beleidsmakers gaan ervan uit dat het prijsniveau tegen het einde van het jaar uitkomt op 38 procent. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou Turkije daarmee op de zesde plaats van de wereld staan.
S&P Global schroefde de kredietwaardigheid van Turkije begin mei nog op. De kredietbeoordelaar is iets positiever geworden over de financiële gezondheid van het land, vooral omdat de Turkse regering weer iets orthodoxer omgaat met het economische beleid. Ook Fitch en Moody's waren eerder al positiever over de economie in Turkije.
De afgelopen jaren baarden Turkse beleidskeuzes nog opzien. President Recep Tayyip Erdogan zag lang niets in de standaard economische praktijk van het verhogen van de rente om de torenhoge inflatie terug te dringen en ontsloeg meerdere centralebankpresidenten die daar anders over dachten. Na zijn verkiezingswinst vorig jaar beloofde Erdogan echter een gangbaarder economisch beleid te gaan voeren.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bereid de lijst met bedrijven en instellingen die voorrang dienen te krijgen op het stroomnet aan te passen. Zo krijgen drinkwaterbedrijven een hogere plek toebedeeld dan eerder de bedoeling was. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een zitting in Den Haag van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
53 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse betaalbedrijf Klarna, dat klanten de mogelijkheid biedt aankopen later te betalen, heeft in Zweden een boete gekregen van een half miljard kroon (omgerekend 43 miljoen euro) voor het overtreden van antiwitwasregels.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt flink minder meldingen over zogeheten doorschakeldiensten. Dat zijn bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis 0800-nummers. Het verbod op deze handelwijze, dat twee jaar geleden inging, lijkt dus te werken. Wel waarschuwt de markttoezichthouder consumenten voor nieuwe vormen van misleiding die kunnen leiden tot een hoge telefoonrekening.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel banken gaan adviseren om contant geld in huis te houden als voorzorg tegen internationale dreigingen, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars voor de risico's die hiermee gepaard gaan.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor visserij hebben na twee dagen onderhandelen een akkoord bereikt over visquota voor 2025 en 2026. Het gaat om vangstbeperkingen voor een groot aantal vissoorten in de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Adriatische Zee en de Zwarte Zee.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Pharming behoorde woensdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De biotechnoloog liet weten positieve resultaten te hebben behaald met het onderzoek naar de werking van het middel leniolisib bij de behandeling van kinderen van vier tot elf jaar met APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem. Met deze data wil Pharming in 2025 beginnen met het wereldwijd aanvragen van goedkeuringen voor leniolisib ter behandeling van pediatrische patiënten met APDS. Het aandeel werd bijna 8 procent hoger gezet.
4 uur geleden