
Inflatie eurozone veert op tot 2 procent
LUXEMBURG (ANP/AFP) - De inflatie in de eurozone is in oktober weer opgelopen. Gemiddeld werd het leven in het eurogebied deze maand 2 procent duurder, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een eerste schatting. De inflatie bleef daarmee wel in lijn met de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) van 2 procent.
In september koelde de inflatie nog af tot 1,7 procent, waarmee de inflatie voor het eerst sinds april 2021 onder de doelstelling van de ECB uitkwam. Economen hadden verwacht dat de inflatie in oktober met 1,9 procent opnieuw onder het ECB-doel zou blijven.
De stijging is het gevolg van hogere prijzen voor diensten, aldus Eurostat. Ook voeding, alcohol en tabak werden opnieuw duurder in oktober, terwijl de energieprijzen minder sterk daalden dan een maand eerder. De kerninflatie, waarin de schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, bleef onveranderd op 2,7 procent.
Inflatiecijfers
Binnen de eurozone werd de hoogste inflatie gemeten in België met 4,7 procent. In Slovenië was die met nul procent het laagst. In Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economieën van het eurogebied, kwam de inflatie uit op respectievelijk 2,4 en 1,5 procent.
De Nederlandse inflatie op basis van de Europese rekenmethode bedroeg 3,3 procent en bleef daarmee boven het gemiddelde in het eurogebied. ING-econoom Bert Colijn verwacht dat de Nederlandse inflatie ook in 2025 boven het Europees gemiddelde zal blijven, vooral door de accijnzen op tabak.
Renteverlagingen ECB
Het rentebeleid van de ECB biedt volgens de ING-econoom ook weinig hulp om de Nederlandse inflatie terug naar 2 procent te krijgen. De ECB verlaagde eerder deze maand de rente voor de derde keer dit jaar, nu de inflatie in de eurozone rond de doelstelling ligt. Bij de volgende rentevergadering in december zal de ECB waarschijnlijk opnieuw de rente verlagen om het kwakkelende economische herstel in het eurogebied aan te jagen.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
11 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
39 minuten geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
52 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
2 uur geleden