
Inflatie Duitsland naar hoogste niveau in 28 jaar
WIESBADEN (ANP/AFP/RTR) - De inflatie in Duitsland is in oktober uitgekomen op het hoogste niveau in 28 jaar, vooral als gevolg van stijgende energieprijzen. Volgens het Duitse statistiekbureau Destatis werd het leven in de grootste economie van Europa gemiddeld 4,5 procent duurder dan een jaar eerder. Dat was een maand geleden nog 4,1 procent. Energieprijzen vielen op jaarbasis alleen al bijna 19 procent hoger uit.
Over de hele linie stijgen overigens de prijzen, ook door het na-ijleffect van de tijdelijke btw-verlaging vorig jaar, die begin dit jaar werd teruggedraaid. Steeds meer bedrijven besluiten ook om de hogere productiekosten door te berekenen aan klanten. Die prijsstijgingen zijn weer het gevolg van onder andere tekorten aan onderdelen en de oplopende kosten voor energie.
Voor heel dit jaar rekent Berlijn op een inflatie van 3 procent. Dat is het hoogste niveau in bijna dertig jaar. Volgend jaar zal het leven naar verwachting in doorsnee 2,2 procent duurder worden en nog een jaar later zwakt de inflatie af tot 1,7 procent.
Bevoorradingsproblemen
In de laatste conjunctuurenquête verklaarde het Duitse onderzoeksinstituut Ifo al dat een op de twee ondernemingen in Duitsland plannen heeft om de prijzen te verhogen vanwege de aanhoudende bevoorradingsproblemen. Geholpen door steunmaatregelen om de gevolgen van de coronapandemie op te vangen hoopt Berlijn dat het beschikbare inkomen van de consumenten dit jaar met 2,5 procent en volgend jaar met 3,8 procent zal stijgen. Dat zou kunnen helpen om de binnenlandse vraag te stabiliseren, ondanks de prijsstijgingen.
Maar voor veel consumenten is de ongewoon hoge inflatie direct voelbaar. Daarbij groeit de twijfel of de prijsstijgingen tijdelijk zullen zijn, zoals centrale bankiers suggereren. Verschillende bedrijven, waaronder bierbrouwers, kondigden al prijsverhogingen aan. Ook autofabrikanten kampen met problemen, zoals tekorten aan chips en onderdelen, waardoor zij minder kortingen kunnen toestaan dan normaal.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Veel ondernemers hebben nog corona-belastingschulden openstaan. De Belastingdienst meldt dat 120.785 ondernemers begin deze maand nog niet al hun schulden hadden afgelost. In totaal stond toen nog 5,9 miljard euro aan schulden open.
28 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De grote Nederlandse pensioenfondsen hebben in het eerste kwartaal geprofiteerd van gestegen rentes op de financiële markten. Daarmee werden verliezen van tientallen miljarden euro's met beleggingen meer dan gecompenseerd.
40 minuten geledenLONDEN (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is van plan autofabrikanten te ontzien bij enkele van zijn importheffingen, schrijft zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens het Britse blad wijst dit opnieuw op een terugtrekkende beweging van Trump in de handelsoorlog, na intensieve lobby door topmannen uit de auto-industrie.
7 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Wall Street heeft voor het eerst weer twee dagen op rij afgesloten met brede koerswinsten sinds de handelsoorlog van Donald Trump recent is geëscaleerd. Beleggers leken woensdag enigszins gekalmeerd door geruststellende woorden van de Amerikaanse president.
7 uur geledenHERZOGENAURACH (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Adidas heeft zijn winst in de eerste maanden van dit jaar flink opgevoerd. Sportschoenen in retrostijl als de Samba en Gazelle waren wederom populair. Het was het eerste kwartaal voor Adidas waarin er helemaal geen bijdrage meer was van de Yeezy-sneakers uit de eerdere samenwerking met de Amerikaanse rapper Ye.
8 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De verkoop van het luxe Italiaanse modemerk Gucci is in het eerste kwartaal gekelderd. Pogingen van moederbedrijf Kering om het roemruchte merk weer populairder te maken zijn tot dusverre op niets uitgelopen.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Een wijdverbreider gebruik van de euro zou goed zijn voor Europa. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in een speech bij het Peterson Institute in Washington.
10 uur geleden