Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatie Duitsland naar hoogste niveau in 28 jaar

Inflatie Duitsland naar hoogste niveau in 28 jaar

WIESBADEN (ANP/AFP/RTR) - De inflatie in Duitsland is in oktober uitgekomen op het hoogste niveau in 28 jaar, vooral als gevolg van stijgende energieprijzen. Volgens het Duitse statistiekbureau Destatis werd het leven in de grootste economie van Europa gemiddeld 4,5 procent duurder dan een jaar eerder. Dat was een maand geleden nog 4,1 procent. Energieprijzen vielen op jaarbasis alleen al bijna 19 procent hoger uit.

Over de hele linie stijgen overigens de prijzen, ook door het na-ijleffect van de tijdelijke btw-verlaging vorig jaar, die begin dit jaar werd teruggedraaid. Steeds meer bedrijven besluiten ook om de hogere productiekosten door te berekenen aan klanten. Die prijsstijgingen zijn weer het gevolg van onder andere tekorten aan onderdelen en de oplopende kosten voor energie.

Voor heel dit jaar rekent Berlijn op een inflatie van 3 procent. Dat is het hoogste niveau in bijna dertig jaar. Volgend jaar zal het leven naar verwachting in doorsnee 2,2 procent duurder worden en nog een jaar later zwakt de inflatie af tot 1,7 procent.

Bevoorradingsproblemen

In de laatste conjunctuurenquête verklaarde het Duitse onderzoeksinstituut Ifo al dat een op de twee ondernemingen in Duitsland plannen heeft om de prijzen te verhogen vanwege de aanhoudende bevoorradingsproblemen. Geholpen door steunmaatregelen om de gevolgen van de coronapandemie op te vangen hoopt Berlijn dat het beschikbare inkomen van de consumenten dit jaar met 2,5 procent en volgend jaar met 3,8 procent zal stijgen. Dat zou kunnen helpen om de binnenlandse vraag te stabiliseren, ondanks de prijsstijgingen.

Maar voor veel consumenten is de ongewoon hoge inflatie direct voelbaar. Daarbij groeit de twijfel of de prijsstijgingen tijdelijk zullen zijn, zoals centrale bankiers suggereren. Verschillende bedrijven, waaronder bierbrouwers, kondigden al prijsverhogingen aan. Ook autofabrikanten kampen met problemen, zoals tekorten aan chips en onderdelen, waardoor zij minder kortingen kunnen toestaan dan normaal.

Meer uit Financieel

Bloomberg: Trump investeert 70 miljard dollar in AI en energie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
Tegenvaller Volvo door uitstel elektrische auto's en heffingen VS

GÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.

3 uur geleden
Importheffing VS bemoeilijkt besluitvorming ECB, meldt Reuters

FRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.

3 uur geleden
Rechter: hef Oekraïens beslag op Nederlandse belangen Gazprom op

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.

4 uur geleden
Vrees voor tarievenoorlog bederft stemming op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.

4 uur geleden
Gasproductie Nederland gedaald, productiedaling op zee remt af

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.

5 uur geleden
EU-lidstaten akkoord met tegenmaatregelen als deal met VS mislukt

BRUSSEL (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn het ermee eens dat er importtarieven kunnen worden ingevoerd op Amerikaanse producten als er voor 1 augustus geen deal is gemaakt met de Verenigde Staten. Dat zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič na afloop van de bijeenkomst met EU-handelsministers. Het zou gaan om een pakket tegentarieven ter waarde van 72 miljard euro.

5 uur geleden