Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indirecte uitstoot Albert Heijn gedaald, doel nog ver uit zicht

Indirecte uitstoot Albert Heijn gedaald, doel nog ver uit zicht

ZAANDAM (ANP) - Leveranciers van Albert Heijn hebben vorig jaar minder broeikasgassen uitgestoten dan in 2023, komt naar voren uit het duurzaamheidsverslag van de supermarktketen. Dat komt vooral doordat het bedrijf is gestopt met de verkoop van tabak. Desondanks was er nog altijd sprake van een toename vergeleken met 2018. Albert Heijn wil de uitstoot in vergelijking met dat jaar tegen 2030 juist flink hebben teruggedrongen.

De totale uitstoot door de inkoop van producten bedroeg vorig jaar 8889 kiloton. Dat was 2 procent minder dan een jaar eerder, maar 17,3 procent meer dan in 2018. Deze emissies vallen onder de zogeheten scope 3, de uitstoot binnen de gehele productie- en distributieketen van een product. Albert Heijn schrijft de stijging in vergelijking met 2018 toe aan de toename van het aantal verkochte producten.

Albert Heijn wil deze indirecte uitstoot van broeikasgassen, die 99,7 procent van de totale uitstoot van het bedrijf uitmaakt, tegen 2030 met 45 procent hebben teruggedrongen vergeleken met 2018. Tegen 2050 moet deze uitstoot netto nul zijn.

Leverancierscontracten

Albert Heijn benadrukt in zijn duurzaamheidsverslag dat de uitstootcijfers van vorig jaar berekend zijn met gegevens uit publieke databases. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de inspanningen van bijvoorbeeld leveranciers om de uitstoot terug te dringen. "We werken eraan om onze data elk jaar te verbeteren, zodat de uitstootcijfers onze inspanningen en de ontwikkelingen in onze ketens weerspiegelen", stelt het bedrijf. "Hiervoor verzamelen we steeds meer data bij onze leveranciers."

Zo meldt Albert Heijn dat sinds dit jaar een rapportageverplichting is opgenomen in de leverancierscontracten. "Om de ambitie voor 2030 van 45 procent minder uitstoot ten opzichte van 2018 te behalen, zijn goede en specifieke klimaatgegevens noodzakelijk. Bij het vaststellen van onze uitstoot geven we de voorkeur aan de specifieke gegevens van onze leveranciers", stelt het bedrijf.

Albert Heijn heeft ook gerapporteerd over de scope 1- en scope 2-uitstoot, de directe emissies van het bedrijf, zoals de uitstoot van winkels en vrachtwagens. De doelstelling voor deze uitstoot, 50 procent reductie ten opzichte van 2018, is al behaald. De supermarktketen wil tegen 2040 deze emissies volledig hebben teruggedrongen. Vorig jaar bedroeg die reductie al bijna 90 procent.

Meer uit Financieel

Lage waterstand Donau hindert scheepvaart

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De scheepvaart op de Donau heeft last van een lage waterstand door de grote hitte in onder meer Hongarije deze week. Daardoor kunnen binnenvaartschepen minder lading vervoeren. Het Hongaarse bureau voor watermanagement noemt het opmerkelijk dat de Donau nu al een lage waterstand heeft. Normaal komt dat het vaakst voor in augustus.

51 minuten geleden
Vakbonden: al veiligheidsmaatregelen genomen voor staking bij KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbonden FNV en CNV vinden dat de rechter niet ook de tweede door hen aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel kan verbieden. Advocaten van de bonden hebben de rechter in Amsterdam vrijdag uitgelegd dat er voor de nieuwe stakingsaanzegging overleg over de veiligheid heeft plaatsgevonden met KLM en ook speciale veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

1 uur geleden
Winst voor zeevissers, maar vlootvernieuwing blijft nodig

WAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.

1 uur geleden
Winst voor zeevissers, maar vlootvernieuwing blijft nodig

WAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.

1 uur geleden
KLM vindt door bonden aangekondigde staking opnieuw te ver gaan

AMSTERDAM (ANP) - KLM vindt ook de tweede door vakbonden FNV en CNV aangekondigde grondpersoneelstaking te ver gaan. In de rechtbank in Amsterdam wees een advocaat van het bedrijf op de vele passagiers die daardoor in de problemen dreigen te komen en de tientallen miljoenen euro's die dit aan schade zou opleveren.

2 uur geleden
Gokbedrijf Unibet moet gegevens verstrekken, oordeelt rechtbank

AMSTERDAM (ANP) - Gokaanbieder Unibet moet de transactiegegevens verstrekken van consumenten als die het bedrijf daarom vragen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vrijdag geoordeeld in een kort geding dat door een consument was aangespannen tegen Unibet.

3 uur geleden
Topman Bitvavo treedt definitief terug om onderzoek

AMSTERDAM (ANP) - Mark Nuvelstijn van cryptoplatform Bitvavo legt zijn functie als topman definitief neer. Dit doet hij omdat het bedrijf samen met een advocatenkantoor een onderzoek naar hem is begonnen. Donderdag legde hij zijn taken al tijdelijk neer, maar nu treedt hij definitief terug en geeft aan ook niet terug te willen keren in een bestuursrol bij Bitvavo.

3 uur geleden