
IND had in zomer al 'incomplete cijfers' over lage nareis op nareis
DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) had afgelopen zomer, zo'n maand na de val van het kabinet, al cijfers die lieten zien dat het maar weinig voorkomt dat asielzoekers verre familieleden naar Nederland halen. Dit wordt "nareis op nareis" genoemd. De uitspraak van VVD-leider en demissionair minister van Justitie Dilan Yeşilgöz dat dit veel zou voorkomen, speelde een rol in de verkiezingscampagne.
IND deelde de cijfers niet, omdat ze "geen compleet beeld gaven", meldt staatssecretaris Eric van der Burg in reactie op een informatieverzoek uit de Tweede Kamer. De cijfers uit de incomplete nota van augustus komen overigens grotendeels overeen met de uiteindelijke cijfers die de IND hierover in februari dit jaar heeft vrijgegeven. De nota met de incomplete cijfers "heeft mij als Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid noch de Minister van Justitie en Veiligheid via de gebruikelijke DigiJust-lijn bereikt", benadrukt Van der Burg in zijn brief.
De kwestie draait om wat gestapelde gezinshereniging wordt genoemd. Directe familieleden van een vluchteling die een verblijfsvergunning krijgt, mogen naar Nederland komen. Maar zij kunnen dan ook weer een asielaanvraag doen. Als die wordt ingewilligd, kan ook de nareiziger weer familieleden uit het thuisland over laten komen. In politiek Den Haag werd dit "nareis op nareis op nareis" genoemd in de Tweede Kamerverkiezingen van vorig najaar, die grotendeels om asiel draaide. VVD-leider Yeşilgöz zei enkele dagen voor de stembusgang in de Volkskrant dat het "gaat over duizenden mensen - hoeveel exact weten we niet".
Enkele honderden aanvragen
In februari werd al duidelijk dat het om veel lagere aantallen gaat. De IND publiceerde toen cijfers over het aantal aanvragen (tussen 2019 en 2023 ging het om ongeveer 880) en het aantal ingewilligde aanvragen (350 in die periode). Toen al wilde een deel van de Tweede Kamer opheldering over het verschil tussen de cijfers en de uitlatingen van Yeşilgöz. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri kondigt op X aan hierover weer een debat aan te vragen.
In een reactie stelt de IND dat de cijfers pas maanden later openbaar gemaakt konden worden vanwege interne toetsing die nodig was. De dienst checkte of de cijfers overeenkwamen met signalen. Dit alles kostte "helaas veel tijd", aldus de IND, "onder meer vanwege de complexiteit van de analyses en beperkte capaciteit daarvoor".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden