In totaal 13 actievoerders opgepakt bij Amsterdamse stadhuis
AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft donderdagavond in totaal dertien klimaatactievoerders aangehouden die niet wilden vertrekken uit de hal van het Amsterdamse stadhuis. Een groep van ongeveer dertig klimaatactivisten werd rond 21.00 uur opgeroepen om te vertrekken. Dertien gaven geen gehoor aan die oproep en zijn daarop aangehouden, aldus een politiewoordvoerder. Hoeveel er vrijdag nog vastzitten kon ze niet zeggen.
De politie moest zeker vijf demonstranten losmaken die zich hadden vastgeketend aan fietsen in de hal.
De actiegroep wil dat het kolentransport via de Amsterdamse haven, waarvan de gemeente volledig aandeelhouder is, per direct stopt. Eerder op donderdag verstoorden de activisten een commissievergadering in het stadhuis. Burgemeester Femke Halsema ging later op de dag in gesprek met de demonstranten, net als wethouder Hester van Buren (lucht- en zeehaven). De wethouder zei het ermee eens te zijn "dat we zo snel mogelijk van kolentransporten af moeten". "Dat is de inzet van ons en van het havenbedrijf."
Extinction Rebellion voert al langer actie om het kolentransport te stoppen. Vorig jaar juli blokkeerde de groep het spoor naar een kolenoverslag in de Amsterdamse haven. Ook andere klimaatactiegroepen voerden al eens actie in het havengebied. Zo plaatste Code Rood in 2017 een zogenoemd klimaatkamp in het Westelijk Havengebied. Vorige maand nog blokkeerden actievoerders van Kappen met Kolen en Christian Climate Action (CCA) een kolentransport in de haven.
Meer uit Binnenland
LEIDEN (ANP) - Met een satelliet is het mogelijk om de rapportage van grote bedrijven met veel uitstoot te controleren. Dat concluderen onderzoekers van het Nederlandse instituut voor ruimteonderzoek (SRON) en onderzoeksinstituut TNO. Ze hebben naar de koolmonoxide-uitstoot (CO) van staalfabrieken in Europa gekeken, waaronder die van Tata Steel IJmuiden.
11 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Op verschillende snelwegen moeten weggebruikers dinsdagochtend rekening houden met veel vertraging als gevolg van ongelukken, melden de ANWB en Rijkswaterstaat.
34 minuten geledenBUNNIK (ANP) - Het treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Driebergen-Zeist is dinsdagochtend weer op gang gekomen, na de botsing tussen een intercity en een graafmachine op maandag in Bunnik. Volgens spoorbeheerder ProRail was veel herstelwerk nodig, onder meer aan de bovenleiding. Daardoor lag het treinverkeer maandag de hele dag stil.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De meeste Nederlandse kranten zijn het er dinsdag over eens dat de inauguratiespeech van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump hard en zwaarmoedig klonk. In opiniestukken staat dat de lancering van Trumps eigen cryptomunt de weg vrijmaakt voor zelfverrijking van een kleine elite.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het vak van leraar heeft onterecht een imagoprobleem, vindt staatssecretaris Mariƫlle Paul (Funderend Onderwijs). Dat hoopt ze recht te zetten met een grote overheidscampagne van meerdere jaren. Die is vanaf dinsdag onder meer te zien op abri's met digitale schermen, in radiospotjes en online.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Om de filedruk op dinsdagen en donderdagen te verlichten, roept minister Barry Madlener (Infrastructuur) automobilisten op die dagen zoveel mogelijk de auto te laten staan tijdens de spits. Werknemers kunnen dan bijvoorbeeld thuis starten en later naar hun werk gaan, oppert de minister. Sinds corona wordt er meer thuisgewerkt, maar de meeste mensen gaan op dinsdag of donderdag nog wel naar kantoor.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de pas ingezworen Amerikaanse president Donald Trump en zijn vicepresident J.D. Vance gefeliciteerd met hun inauguratie. Schoof benadrukt dat Nederland en de Verenigde Staten een sterke historische band hebben en al lange tijd bondgenoten zijn.
13 uur geleden