Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In totaal 13 actievoerders opgepakt bij Amsterdamse stadhuis

In totaal 13 actievoerders opgepakt bij Amsterdamse stadhuis

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft donderdagavond in totaal dertien klimaatactievoerders aangehouden die niet wilden vertrekken uit de hal van het Amsterdamse stadhuis. Een groep van ongeveer dertig klimaatactivisten werd rond 21.00 uur opgeroepen om te vertrekken. Dertien gaven geen gehoor aan die oproep en zijn daarop aangehouden, aldus een politiewoordvoerder. Hoeveel er vrijdag nog vastzitten kon ze niet zeggen.

De politie moest zeker vijf demonstranten losmaken die zich hadden vastgeketend aan fietsen in de hal.

De actiegroep wil dat het kolentransport via de Amsterdamse haven, waarvan de gemeente volledig aandeelhouder is, per direct stopt. Eerder op donderdag verstoorden de activisten een commissievergadering in het stadhuis. Burgemeester Femke Halsema ging later op de dag in gesprek met de demonstranten, net als wethouder Hester van Buren (lucht- en zeehaven). De wethouder zei het ermee eens te zijn "dat we zo snel mogelijk van kolentransporten af moeten". "Dat is de inzet van ons en van het havenbedrijf."

Extinction Rebellion voert al langer actie om het kolentransport te stoppen. Vorig jaar juli blokkeerde de groep het spoor naar een kolenoverslag in de Amsterdamse haven. Ook andere klimaatactiegroepen voerden al eens actie in het havengebied. Zo plaatste Code Rood in 2017 een zogenoemd klimaatkamp in het Westelijk Havengebied. Vorige maand nog blokkeerden actievoerders van Kappen met Kolen en Christian Climate Action (CCA) een kolentransport in de haven.

Meer uit Binnenland

Politie en demonstranten slaags op het Rokin

AMSTERDAM (ANP) - Op het Rokin in Amsterdam is het erg onrustig door een grote groep demonstranten, van wie een groot deel mondkapjes en (Palestijnse) sjaals voor het gezicht draagt. Op de hoek met de Langebrugsteeg raakten betogers slaags met de politie, die de lange wapenstok gebruikte. Ook worden politiehonden ingezet.

45 minuten geleden
Omtzigt ziet nog 'forse verschillen van mening' in formatie

DEN HAAG (ANP) - Volgens Pieter Omtzigt (NSC) bestaan er nog "forse verschillen van mening" op "meerdere thema's" tussen de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet. Hij wilde woensdag niet zeggen op welk vlak de problemen liggen.

1 uur geleden
Onderhandelaars formatie hebben nog een paar dagen nodig

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet gaan ook de komende dagen door. "We hebben nog een paar dagen nodig", zei Caroline van der Plas (BBB) woensdag na urenlange gesprekken tussen de partijleiders onder toeziend oog van de informateurs.

1 uur geleden
Bezetters UU brengen boodschappen binnen, politie grijpt niet in

UTRECHT (ANP) - Een groepje van zo'n tien demonstranten heeft volle boodschappentassen met eten naar binnen gebracht bij het pand van de Universiteit Utrecht op Drift 25. Het universiteitsgebouw wordt sinds woensdagmiddag bezet door pro-Palestijnse actievoerders. De politie grijpt nog niet in, ziet een ANP-verslaggever.

1 uur geleden
Laatste betogers van BG-terrein van de UvA verwijderd

AMSTERDAM (ANP) - De laatste pro-Palestina-activisten zijn weggehaald van het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. De politie sleepte de betogers een voor een van het terrein af, zag een ANP-verslaggever. Ze worden richting het Rokin geleid, waar zich al een grote groep demonstranten heeft verzameld.

1 uur geleden
Honderden demonstranten worden tegengehouden op het Rokin

AMSTERDAM (ANP) - Honderden mensen die wilden meedoen aan de pro-Palestina-actie op het Binnengasthuisterrein (BG-terrein) van de UvA, worden door de politie tegengehouden op het Rokin, ter hoogte van het Spui. Daarmee probeert de politie te voorkomen dat ze zich via de tegenovergelegen Langebrugsteeg aansluiten bij de groep op het BG-terrein, meldt een ANP-verslaggever.

1 uur geleden
Na landmacht ook marine in de fout met opleidingsbudget

DEN HAAG (ANP) - Bij de Koninklijke Marine zijn 83 gevallen van fraude met het persoonlijke opleidingsbudget ontdekt. De militairen gebruikten het budget voor een barbecuecursus, maar declareerden ook stiekem een barbecue, meldt het ministerie van Defensie.

2 uur geleden