
Imke (12) schrijft boek over overleden broertje
VLISSINGEN - Op Wereldlichtjesdag, 11 december, verschijnt het boek ‘Onze band is nooit voorbij’. Hierin vertelt de twaalfjarige Imke Euser uit Vlissingen het verhaal van haar overleden broertje Mees.
“Bij de 20-wekenecho zou mijn moeder vertellen of het een jongetje of een meisje was. Ik hoopte zelf dat ik een zusje zou krijgen”, vertelt Imke. “Na school rende ik naar huis. Ik zag mijn moeder huilend op de wc zitten. Mijn vader zei: ‘mama heeft niet 1 maar 2 baby’s in haar buik. Maar een van de baby’s is overleden. Ik moest toen heel erg huilen.”
Eng
“Toen mijn tweelingbroertjes Noud en Mees werden geboren, moest Noud meteen naar de couveuse. Hij was 10 weken te vroeg geboren. Mees leefde niet meer. Ik mocht hem aanraken, maar dat durfde ik niet. Mijn tante zei: ‘doe maar, anders krijg je later misschien spijt’. Met mijn tante dicht achter me, raakte ik mijn kleine lieve broertje Mees aan. Het was eng, maar ik ben nu erg blij dat ik het toch heb gedaan.” ‘Onze band is nooit voorbij’ is het eerste Nederlandse boek waarin jongeren vertellen over hun overleden broertje of zusje. Het is een initiatief van Stichting Nooit Voorbij, die ouders, broertjes en zusjes begeleidt bij het rouwproces. Onder begeleiding van therapeuten en ouders hebben de jongeren tijdens een speciaal voor hen georganiseerd schrijfweekend hun verhaal op papier gezet. Imke: “Het maakt me elke dag wel even verdrietig dat ik Mees moet missen. Vooral op feestdagen heb ik daar extra veel last van. Dan wil ik ook graag een knuffel van mijn kleine broertje krijgen. Maar dat kan niet. Gelukkig heb ik een beetje as van Mees. Het is een van de weinige tastbare herinneringen die ik van hem heb. Ook heb ik het touwtje gekregen waarmee we het wiegje van Mees in zijn graf hebben laten zakken. Voor mij is dat een heel dierbaar lintje.”
Emoties delen
“Het verlies van een broertje of zusje heeft een enorme impact op het leven van jongeren”, aldus rouwtherapeut Leoniek van der Maarel. “Niet alleen hebben ze te maken met hun eigen verdriet, ze zien ook de pijn van hun ouders. En om hen niet nog meer overstuur te maken, uiten ze vaak hun eigen verdriet niet. De jongeren die meeschreven aan dit boek hebben door het lotgenotencontact en het schrijfproces hun ervaringen en emoties kunnen delen.”
Meer uit Vlissingen
VLISSINGEN - In verband met de herinrichting van de Walstraat Noord verhuist de Vlissingse zaterdagmarkt naar de Spuistraat, even verderop. Deze zaterdag (10 mei) bouwen de marktkooplui hun kramen voor de laatste keer op het Scheldeplein op.
6 uur geledenVLISSINGEN - Per 1 mei is een nieuw zwemseizoen begonnen. Uit veiligheidsoverwegingen verbiedt de gemeente Vlissingen zwemmen in de Westerschelde bij het Nollehoofd.
22 uur geledenVLISSINGEN - De manifestatie 'Vlaggen voor Vrijheid' heeft zaterdag bij kunstatelier Kipvis in Vlissingen vele kleurrijke zelfgemaakte vlaggen voor hoop opgeleverd.
1 dag geledenVLISSINGEN - In de Nieuwstraat in Vlissingen wordt vrijdagmiddag de voltooiing van de muurschildering 'De Oude Vissershaven' gevierd. Kunstenaar Stefan Thelen maakte de mural op de achtergevel van appartementencomplex De Nieuwe Haven, in de volksmond de Dobberende Doosjes genoemd.
1 dag geledenVLISSINGEN - Door de straten in de omgeving van de Oranjedijk klinken op dinsdagmiddag 29 april flarden van doedelzakmuziek. De piper en drumsband zijn nog druk aan het repeteren voor ze de groep van ongeveer 100 nabestaanden van de Canadese strijders begeleiden naar Uncle Beach.
1 dag geledenVLISSINGEN - Een fietser is dinsdagmorgen medisch nagekeken na een botsing met een auto op de Paul Krugerstraat in Vlissingen. Het slachtoffer hoefde niet voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd te worden.
2 dagen geledenVLISSINGEN - In het parkje aan de Koudekerkseweg in Vlissingen, tegenover het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) is zaterdagmiddag het bankje ter nagedachtenis aan dokter Willem Adriaan Bax officieel onthuld. De in 2007 overleden chirurg was een van de initiatiefnemers van het ZRTI.
2 dagen geleden