
IMF-team: Suriname is op weg naar economische herstel
PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse regering boekt succes met de maatregelen en begrotingsdiscipline waarmee zij macro-economische stabiliteit wil bereiken. Dat vindt het team van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat in augustus twee weken in Suriname was om het economisch beleid van de regering-Santokhi te beoordelen.
De druk op de wisselkoers van de Surinaamse dollar is afgenomen, en de nog altijd hoge inflatie vertoont een neerwaartse beweging, zegt het team in een persbericht. Gaat de raad van bestuur van het IMF akkoord met de evaluatie van het team, dan ontvangt Suriname binnenkort circa 53 miljoen Amerikaanse dollar (ruim 48 miljoen euro) van het fonds. Eerder ontving het land al 159 miljoen Amerikaanse dollar (ruim 145 miljoen euro).
De regering is van plan om zich te houden aan de begroting en wil investeringen bevorderen die leiden tot groei. Wanneer de regering haar economisch herstelprogramma goed uitvoert, verwacht het IMF dit jaar een economische groei van 2,1 procent. Het team denkt dat de inflatie eind 2023 zal zijn gedaald tot 40 procent.
Schulden in het buitenland
De regering-Santokhi zag zich bij haar aantreden in 2020 geconfronteerd met een buitenlandse schuld van miljarden dollars met extreem hoge rentes die van de regering-Bouterse was overgenomen. Suriname is erin geslaagd om de schulden te herstructureren met vrijwel alle crediteuren. Met China is dat nog niet gelukt, maar daarover wordt intensief onderhandeld, staat in het persbericht.
Het IMF-team meldt verder dat ook binnenlandse schulden en betalingsachterstanden worden weggewerkt. De Centrale Bank van Suriname werkt hard aan hervormingen, en de regering probeert transparanter te werken en corruptie, witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden.
Kwetsbaren
Het blijft heel belangrijk om arme en kwetsbare mensen te beschermen tegen de economische gevolgen van het programma, benadrukt het team. Door de inflatie van rond de 60 en 50 procent in de afgelopen jaren is de Surinaamse bevolking sterk verarmd. Ouderen en mensen met een beperking hebben het extra moeilijk. De koopkrachtversterkende maatregelen bereiken lang niet iedereen die daar aanspraak op maakt.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
22 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
23 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
26 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
33 minuten geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
4 uur geleden