
IMF stuurt vroeg of laat waarschijnlijk weer missie naar Rusland
WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stuurt vroeg of laat waarschijnlijk opnieuw een team naar Rusland voor een reguliere onderzoeksmissie om de Russische economie door te lichten. Maar wanneer precies, valt nog niet te zeggen.
Het IMF besloot vorige maand een geplande missie naar Moskou voor onbepaalde tijd uit te stellen. Het zou de eerste grondige evaluatie van de Russische economie zijn sinds de invasie in Oekraïne. De beslissing werd genomen na zware kritiek van verschillende Europese landen.
Volgens de Nederlandse bewindvoerder van het fonds, Paul Hilbers, hoort zo'n onderzoek bij het lidmaatschap van het IMF. Ieder IMF-lid krijgt om de zoveel tijd te maken met zo'n studie. Maar het gebeurt wel vaker dat een land enige tijd geen IMF-onderzoekers over de vloer krijgt, nuanceert de Nederlander. Dan worden de economische ramingen op afstand gedaan.
Verantwoord advies
Litouwen, Letland, Estland, Finland, Zweden, IJsland, Denemarken, Noorwegen en Polen stelden dat de plannen om weer terug te keren naar Rusland de reputatie van het IMF als VN-organisatie voor financiële stabiliteit zouden schaden. Ze wilden niet dat het fonds de banden zou aanhalen met een land dat een ander land is binnengevallen.
Volgens Hilbers had het besluit om niet naar Rusland te gaan in de eerste plaats te maken met dataproblemen. "We kunnen daar gewoon geen goede informatie krijgen op dit moment. Het IMF wil zeker weten dat de data op orde zijn om een goede analyse en een verantwoord advies te kunnen opstellen."
Politieke dimensie
Maar de IMF-bestuurder moet bekennen dat ook de politieke dimensie "een rol heeft gespeeld in de beslissing". "Het ligt gevoelig natuurlijk. Ik vertegenwoordig binnen het bestuur van het IMF ook Oekraïne, en het zal je niet verbazen dat Oekraïne niet heel erg stond te springen om een economische analyse van en advisering aan Rusland."
Na de inval in Oekraïne hebben bepaalde landen geopperd Rusland uit het IMF te zetten. Daar gingen grote landen als China en India echter voor liggen. Hilbers snapt de sentimenten, maar denkt dat het uiteindelijk toch goed is dat iedereen bij het IMF om tafel blijft zitten. Anders slaat het IMF volgens hem een heel moeilijke weg in. "Want er zijn natuurlijk meer landen in de wereld waar andere landen een mening over hebben."
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Consumenten betalen over de grens, wel degelijk een stuk minder voor hun boodschappen dan in Nederland. Dat stelt de Consumentenbond na een peiling bij dertig supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee is er weer een studie naar de prijzen in de supermarkt. Eerder dit jaar wierp toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw op, door te wijzen op het prijsverschil van een potje appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België.
50 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is dinsdag afwachtend begonnen aan de tweede helft van het jaar. Beleggers deden het rustig aan en hielden vooral de ontwikkelingen rond de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners in de gaten. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
58 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland dreigt op technologisch en economisch gebied achterop te raken bij landen als Zuid-Korea, de Verenigde Staten en China die miljarden investeren in belangrijke sleuteltechnologieën, waarschuwt TNO. Om dat te voorkomen roept de onderzoeksorganisatie de overheid op om gericht te investeren in de ontwikkeling van hightechmegaclusters om nieuwe techkampioenen te creëren.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijven Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis worden gedagvaard om prijsverhogingen bij variabele energiecontracten. Dat heeft de Stichting Eerlijke Handelspraktijken laten weten. Volgens claimorganisatie gaat haar eerder aangekondigde massaclaim tegen de energiesector daarmee officieel van start.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Volksbank gaat vanaf dinsdag formeel verder onder de nieuwe merknaam ASN Bank. De staatsbank maakte in december al bekend dat afscheid wordt genomen van de dochtermerken SNS, RegioBank en BLG Wonen en dat het bedrijf dan doorgaat met de merknaam ASN Bank.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO heeft de overname afgerond van de Duitse bank Hauck Aufhäuser Lampe (HAL). Daardoor wordt Bethmann Bank, de vermogensbeheertak van ABN AMRO in Duitsland, daar een van de grootste bankspelers voor vermogende particuliere klanten en familiebedrijven.
2 uur geledenZEIST (ANP) - De bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie zijn voor het eerst in twaalf maanden tijd verbeterd. Zo kwamen er meer orders binnen, onder andere uit het buitenland. Ook steeg de werkgelegenheid licht en hadden ondernemingen in de industrie minder last van prijsstijgingen, meldt de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (Nevi) op basis van haar maandelijkse enquête.
2 uur geleden