
IMF: coronacrisis dreigt vrouwen extra op achterstand te zetten
WASHINGTON (ANP) - Door de coronacrisis dreigt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de wereld verder op te lopen. Vrouwen zijn namelijk vaak de dupe bij economische tegenslag. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Als overheden de juiste maatregelen nemen kunnen ze voorkomen dat vrouwen onnodig veel op achterstand worden gezet.
Volgens de deskundigen van het IMF werken vrouwen vaker dan mannen in sociale sectoren, zoals toerisme, detailhandel of horeca. Juist deze sectoren worden het hardst geraakt door alle lockdowns en coronamaatregelen en de kans op baan- of inkomensverlies is voor dit werk groter. Ook zijn vrouwen door de bank genomen meer actief in de informele economie van ontwikkelingslanden. Dat betekent dat ze vaak zwart worden betaald en makkelijk op straat kunnen worden gezet.
Het IMF merkt op dat vrouwen zich ook meer dan mannen bezighouden met huishoudelijke taken en zorg voor kinderen. Als de scholen van kinderen gesloten zijn vanwege de virusuitbraak, maakt dit het lastig voor vrouwen om naast de zorg voor de kinderen ook nog betaald werk te hebben.
Inkomensondersteuning
In veel arme landen speelt tijdens economische crisis nog een bijkomstig probleem. Daar verhinderen ouders hun kinderen, meestal de meisjes, dan om naar school te gaan. In plaats daarvan worden ze aan het werk gezet om geld te verdienen voor het gezin. Volgens het IMF is dit heel schadelijk voor de toekomstkansen van deze meisjes.
Het fonds adviseert overheden onder meer om kwetsbare groepen in de samenleving tegemoet te komen met een vorm van inkomensondersteuning. Ook pleit de organisatie voor maatregelen die helpen om zorgtaken in het gezin beter te verdelen. Zo hebben Oostenrijk, Italië, Portugal en Slovenië betaald verlof ingevoerd voor ouders met kinderen onder een bepaalde leeftijd. En Frankrijk heeft een ziekteverlofregeling uitgebreid naar ouders van wie de kinderen tijdelijk niet naar school kunnen en die niemand anders hebben die op de kinderen kan passen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag omlaag. De stemming werd gedrukt door de toenemende bezorgdheid over de staatsschuld van de Verenigde Staten. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de rating voor de VS met één stap van Aaa naar Aa1. In de afgelopen jaren raakten de VS al de hoogste rating kwijt bij kredietbureaus S&P en Fitch. Een lagere schuldrating maakt het voor de Amerikaanse overheid duurder om geld te lenen.
35 minuten geledenURK (ANP) - Het visserijakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is "goed nieuws voor Nederlandse vissers", zegt belangenorganisatie VisNed. Directeur Geert Meun is vooral te spreken over de lange looptijd van de deal die maandag is beklonken, tot 2038.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van goud ging maandag omhoog en de Amerikaanse dollar daalde in waarde, na de verlaging van de kredietrating van de Verenigde Staten door Moody's. De verlaging van de kredietwaardigheid van de VS komt volgens de kredietbeoordelaar door het oplopende begrotingstekort van de Amerikaanse overheid.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De economie van de Europese Unie groeit dit jaar met 1,1 procent, aldus de voorjaarsprognose van de Europese Commissie. Voor de eurozone wordt op een groei van 0,9 procent gerekend, ondanks de wereldwijde economische onzekerheid en handelsspanningen. Daarmee valt de groei minder sterk uit dan de Commissie in november had verwacht. Toen werd voor dit jaar nog op een EU-groei gerekend van 1,5 procent en 1,3 procent voor de eurozone.
5 uur geledenVERSAILLES (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron zal maandag een recordbedrag van 37 miljard euro aan buitenlandse investeringen in Frankrijk aankondigen. De investeringsprojecten zullen tijdens de jaarlijkse top met internationale zakenlieden in het kasteel van Versailles bij Parijs bekend worden gemaakt. Macron initieerde de bijeenkomst met het internationale bedrijfsleven zeven jaar geleden in een poging meer investeerders aan te trekken om het land te herindustrialiseren.
5 uur geledenLONDEN (ANP) - Het Britse drankenconcern Diageo, achter merken als Guinness, Johnnie Walker en Smirnoff, verwacht dat de Amerikaanse importheffingen het concern ongeveer 150 miljoen dollar (zo'n 134 miljoen euro) per jaar zullen kosten. Dit meldt Diageo bij de resultaten over het afgelopen kwartaal.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht lager begonnen aan de nieuwe beursweek. De aandacht ging dit keer niet uit naar de Amerikaanse importheffingen maar naar de toenemende bezorgdheid over de staatsschuld van de Verenigde Staten. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de rating voor de VS met één stap van Aaa naar Aa1. In de afgelopen jaren raakten de VS al de hoogste rating kwijt bij kredietbureaus S&P en Fitch. Een lagere schuldrating maakt het voor landen duurder om geld te lenen.
6 uur geleden