Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Ik ben nog meer van mijn stad gaan houden'

'Ik ben nog meer van mijn stad gaan houden'

MIDDELBURG - De kenners en toeristen weten het, maar de Middelburgers zelf vergeten soms hoe mooi hun stad is. Schrijver Jacques Cats laat dat in zijn boek ‘Mensen en monumenten in Middelburg’ zien. “Ik wil hun ogen nog iets meer openen, zodat ze nog meer respect voor hun stad krijgen.”

Jacques Cats is één van die mensen in een monument in Middelburg. Hij woont op de Dam, in een historisch pand met een hoog balkenplafond. “Dan ga je automatisch ook kijken naar andere monumenten. Daardoor ben ik nog meer van mijn stad gaan houden”, zegt hij.

Brand

Middelburg staat met 1164 objecten vijfde op de lijst van steden met de meeste rijksmonumenten. Cats schrijft in zijn boek dat het er veel meer hadden kunnen zijn als niet zoveel panden verloren waren gegaan door een grote brand in de Lange Delft in 1929 en de vlammenzee van 17 mei 1940. “Het is deze maand tachtig jaar geleden”, zegt Cats over de gebeurtenis die 573 panden verwoestte. “Het is één van de redenen dat ik nu met dit boek kom.”

Liefde

Cats’ liefde voor ‘het stedelijk schoon’ van Middelburg komt duidelijk naar voren in het boek dat hij samen met zijn zoon en vormgever Hans Peter Cats en fotograaf Myriam Drost heeft gemaakt. Er staan vele tientallen foto’s in van (details van) monumenten in de binnenstad, zowel van bestaande als panden die verloren zijn gegaan. Ze illustreren de verhalen van Cats, die over van alles en nog wat gaan.

Blikvanger

Middenin het boek staat een special over de bekendste blikvanger van Middelburg: de Lange Jan. Cats gaat in op de geschiedenis van de toren, de verwoesting in mei 1940, laat de torenwachter en twee beiaardiers aan het woord en laat zien welke halsbrekende toeren de mensen, die de vlag uithangen, moeten uithalen.

Droogdok

Een ander verhaal gaat over het Prins Hendrikdok, het droogdok bij de Dam waarin tot de jaren ‘20 van de vorige eeuw schepen werden gebouwd en gerepareerd en de boomstammen van houthandel Albert, die daarna in het water lagen. In het hoofdstuk ‘De achterkanten van Middelburg’ kijkt Cats niet naar de prachtige gevels aan de voorzijde, maar naar de ‘omsloten binnenterreinen, die in de tijd steeds complexer werden door vaak gewijzigde kavel- en eigendomsrituelen’.

Kuiperspoort

Ook spreekt hij met bewoners en kenners van monumenten. “Zij weten over het algemeen wat de uitstraling is van hun pand. Zij voelen zich ontzettend betrokken bij hun woning en de omgeving”, schetst Cats wat algemene karaktertrekken van bewoners van monumenten. Architect Ron Kodde woont in één van de mooiste stukjes Middelburg. Kodde heeft een huis in de Kuiperspoort. Het voor- maar ook nadelen. “De drukte wordt steeds rampzaliger. Als Middelburg zo verder gaat als mooie stad wordt het hier onbewoonbaar. Veel te veel toeristen. Soms loopt hier honderd man of meer in groepen langs”, zegt hij tegen Cats, voordat door de coronacrisis het aantal bezoekers drastisch verminderde.

Nieuw

Ook interviewt hij stadsgids Willem van den Broeke, die de hordes toeristen tot een paar maanden geleden door de stad leidde. “Een man die ontzettend veel weet over Middelburg. Maar zelfs hij krijgt soms vragen waarop hij het antwoord niet weet. Zelf zie ik ook nog steeds nieuwe dingen. Je kunt niet alles weten.” Mede daarom speelt Cats met de gedachte om een vervolg te maken op ‘Mensen en monumenten in Middelburg’. “Ik kom heel veel mensen tegen met mooie verhalen over historische panden in de stad. Er is nog genoeg te vertellen.”

‘Mensen en monumenten in Middelburg’ is te koop voor 18.95 euro bij de schrijver zelf ([email protected]) en in De Drvkkery in Middelburg.

Meer uit Middelburg

Expositie Fotoclub de Draadontspanner bij Rechtbank Middelburg

MIDDELBURG - Leden van Fotoclub de Draadontspanner exposeren tot eind mei 2024 in Rechtbank Middelburg aan de Kousteensedijk. 

2 uur geleden
Bonaire.com: een nieuw toeristisch platform met Zeeuwse software

MIDDELBURG - De ervaren tech-ondernemer Robin Weesie heeft samen met Glenn Doeze het initiatief genomen om een toeristisch platform voor Bonaire te ontwikkelen. Een platform waar (potentiële) bezoekers niet alleen inspiratie en informatie kunnen vinden over het Caribisch eiland, maar waar ook direct geboekt kan worden. Na een zorgvuldige zoektocht is besloten om het platform te ontwikkelen op de software van Localbooker.

6 uur geleden
Nieuw leven voor de concertvleugel van de Zeeuwse Concertzaal

MIDDELBURG - Dromen van een volle zaal, een concertvleugel en je eigen composities spelen. Dat is de droom van ieder kind, jongeren maar ook volwassenen die ooit de eerste toon aansloegen op een piano. Deze dromen kan je vanaf nu waarmaken in de Zeeuwse Concertzaal. Vanaf 8 april biedt de Concertzaal namelijk de mogelijkheid om regelmatig de Steinway concertvleugel te bespelen.

6 uur geleden
Scalda bekroond met zes Gouden Schoolkantine Schalen

MIDDELBURG - Scalda heeft voor al haar locaties de Gouden Schoolkantine Schaal 2023-2024 van het Voedingscentrum ontvangen. Het behalen van de gouden status is het resultaat van intensieve inspanningen van Scalda om haar kantine gezonder te maken. Met minstens 80% van het assortiment bestaande uit gezonde opties zoals broodjes, fruit en andere voedzame producten, en de voortdurende beschikbaarheid van drinkwater, wordt het voor studenten gemakkelijker gemaakt om gezonde keuzes te maken. 

7 uur geleden
Aanhangwagen kantelt bij Schroebrug Middelburg

MIDDELBURG - Bij de Schroebrug in Middelburg is woensdag aan het einde van de middag een aanhangwagen van een tractor gekanteld. Dit zorgde voor de nodige verkeershinder.Het ongeluk gebeurde toen de tractorbestuurder vanaf het Groene Woud richting de spoorwegovergang reed. Net voor het oprijden van de brug ging het mis. Door onbekende oorzaak belandde de aanhanger die achter de tractor was gekoppeld op zijn linker zijkant. De tractor zelf bleef gelukkig overeind. Vanwege het ongeluk moest direct één rijstrook worden afgesloten. Later moesten ook het fietspad over de brug en de rijbaan richting A58 worden dichtgezet. Handhavers en politieagenten probeerden het verkeer in goede banen te leiden maar desondanks ontstonden flinke files, met als gevolg dat auto's omkeerden kozen voor een oversteek via de Stationsbrug, terwijl dat niet is toegestaan.Met behulp van een kraan is de aanhangwagen rond 16.50 uur weer overeind gezet. Tien minuten later kon de tractor weer verder rijden.

7 uur geleden
Nostalgische telefooncel even terug in Middelburg

GOES - De Zeeuwse Zorg Coalitie (ZZC) brengt vanaf donderdag de nostalgische telefooncel tijdelijk terug in het straatbeeld van Zeeland. Dat doet de organisatie onder meer in Goes.

20 uur geleden
Het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024

DISHOEK - Het 75-jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie) / NATO (North Atlantic Treaty Organization, opgericht in april 1949), is voor Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te stellen voor het publiek. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement 'het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024'.

1 dag geleden