Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ICC: 52 miljoen euro schadevergoeding voor slachtoffers Ongwen

ICC: 52 miljoen euro schadevergoeding voor slachtoffers Ongwen

DEN HAAG (ANP/RTR) - De slachtoffers van de Oegandese militieleider Dominic Ongwen hebben recht op 52 miljoen euro schadevergoeding, heeft het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag bepaald. Niet eerder kwam het hof tot zo'n hoog bedrag.

Ongwen was in het verleden zelf een kindsoldaat en klom uiteindelijk op tot een van de hoogste posities binnen het Lord's Resistance Army (LRA). Sinds een veroordeling in 2021 zit hij 25 jaar gevangenisstraf uit in Noorwegen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, waaronder verkrachting, moord en kindontvoeringen.

Het ICC zegt dat Ongwen de schadevergoeding niet zelf kan betalen. Daarom is het Trust Fund for Victims van het ICC gevraagd om bij te springen. Naar schatting zijn er bijna 50.000 slachtoffers.

Het LRA, geleid door Joseph Kony, vocht tegen de regering van president Yoweri Museveni. Daarbij zijn volgens het ICC tal van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd. Burgers werden onder meer slachtoffer van moord, verkrachting en martelingen, zegt de aanklager van het ICC. Ook werden kinderen gedwongen te vechten en werden mensen tot slaaf gemaakt. Kony is nog voortvluchtig.

Meer uit Buitenland

NAVO ziet Rusland nucleaire technologie met Noord-Korea delen

BRUSSEL (ANP) - Rusland deelt nucleaire technologie met Noord-Korea, waarschuwt NAVO-topman Mark Rutte. Voor die beschuldiging is volgens hem "alle reden".

56 minuten geleden
Commissie wist niet van onderzoek naar ex-EU-commissaris Reynders

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wist niet dat er een onderzoek liep naar mogelijke witwaspraktijken door oud EU-commissaris Didier Reynders (Justitie). "De Commissie is hier niet eerder over geïnformeerd", zei een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag. De Commissie heeft ook geen verdere informatie over de zaak.

1 uur geleden
Rutte: intrekken noodtoestand toont dat Korea rechtsstaat blijft

BRUSSEL (ANP) - NAVO-topman Mark Rutte prijst Zuid-Korea voor het terugdraaien van de noodtoestand die de president buitengewone macht zou hebben gegeven. Daarmee toont het land dat het een rechtsstaat wil blijven, zei hij na overleg met de buitenlandministers van de NAVO-landen.

1 uur geleden
Nobelprijswinnares Mohammadi om medische redenen tijdelijk vrij

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft Nobelprijswinnares Narges Mohammadi om medische redenen voor drie weken vrijgelaten uit de gevangenis, meldt haar advocaat. De Iraanse mensenrechtenactiviste zit sinds november 2021 vast.

1 uur geleden
Zuid-Koreanen demonstreren tegen president Yoon

SEOUL (ANP/AFP) - In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen president Yoon Suk-yeol. Ze eisen dat hij aftreedt voor het uitroepen van de noodtoestand. Deelnemers van een protestmars in Seoul trokken naar het parlement, waar al een door de oppositie georganiseerde demonstratie plaatsvond.

1 uur geleden
Onderzoek oud EU-commissaris Didier Reynders gaat door

BRUSSEL (ANP) - Het onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken van voormalig EU-commissaris Didier Reynders gaat door. Over aard en omvang van het onderzoek door justitie worden geen verdere mededelingen gedaan, zegt een woordvoerder van het parket van Brussel.

2 uur geleden
Zuid-Koreaanse premier en leiders regeringspartij naar president

SEOUL (ANP) - De Zuid-Koreaanse premier Han Duck-soo en leiders van de partij van president Yoon Suk-yeol zijn volgens persbureau Yonhap naar het kantoor van de president gegaan. Ze moeten zich naar verluidt buigen over de positie van de president die dinsdag plotseling een militaire noodtoestand uitriep.

3 uur geleden