Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IATA verwacht 5 miljard vliegtuigpassagiers dit jaar, een record

IATA verwacht 5 miljard vliegtuigpassagiers dit jaar, een record

DUBAI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Bijna 5 miljard mensen zullen dit jaar met het vliegtuig reizen en dat is meer dan ooit. Dat voorspelt de internationale brancheorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen IATA. Daarmee lijkt de luchtvaartsector definitief hersteld van de coronapandemie, die de industrie een paar jaar geleden nog lamlegde. "De behoefte om te vliegen is nog nooit zo sterk geweest", merkt IATA-directeur Willie Walsh.

Het vorige record dateert van 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis, toen meer dan 4,5 miljard mensen het vliegtuig namen. Op basis van voorlopige cijfers van IATA werd dat aantal vorig jaar bijna overtroffen.

Voor luchtvaartmaatschappijen is de grote vraag belangrijk, want zo kunnen zij volgens Walsh hun winstgevendheid vergroten. "Winstgevendheid maakt investeringen mogelijk in producten die voldoen aan de behoeften van onze klanten en in de duurzaamheidsoplossingen die we nodig hebben om tegen 2050 op netto nul koolstofuitstoot uit te komen."

Gat te overbruggen

En die winst zal voor dit jaar flink hoger uitvallen dan IATA eerder verwachtte. Zo ging de brancheorganisatie in december nog uit van bijna 26 miljard dollar nettowinst, nu verwacht IATA een positief resultaat van ruim 30 miljard dollar. Dat zou een verbetering zijn ten opzichte van 2023, toen onder de streep ruim 27 miljard dollar overbleef. De winsten staan in schril contrast met het verlies van 140 miljard dollar dat de luchtvaartsector leed in coronajaar 2020.

"De luchtvaartsector is op weg naar duurzame winsten, maar er is nog een groot gat te overbruggen", stelt Walsh daar tegenover. "Het verdienen van slechts 6,14 dollar per passagier geeft aan hoe mager onze winsten zijn, nauwelijks genoeg voor een kopje koffie in veel delen van de wereld." Om de marges te verbeteren, is het volgens de directeur "van cruciaal belang" om de problemen in de toeleveringsketen te verbeteren. Door een tekort aan vliegtuigonderdelen, hebben veel luchtvaartmaatschappijen namelijk moeite om de capaciteit op orde te houden en aan de vraag te voldoen.

In de regio Azië-Pacific verwacht IATA dat de winst meer dan verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Dat komt volgens de brancheclub door een herstel in het aantal binnenlandse vluchten in China, Japan en Australië. Noord-Amerika blijft de meest winstgevende sector, gevolgd door Europa. Wel houdt IATA op ons continent rekening met de toeleveringsproblemen, hoge rentetarieven en stakingsrisico, wat invloed kan hebben op de winstgevendheid.

Meer uit Financieel

Gemeentelijke woonlasten volgend jaar gemiddeld 4,8 procent hoger

DEN HAAG (ANP) - Huiseigenaren betalen in 2025 gemiddeld 4,8 procent, oftewel 45 euro, meer aan gemeentelijke belastingen en heffingen. Dat blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis naar de woonlasten in 113 gemeenten waarvan de cijfers al bekend zijn.

9 minuten geleden
Google en Samsung zetten samen stap in markt voor mixed reality

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google en Samsung Electronics hebben gezamenlijk een nieuwe stap gezet in de markt voor zogeheten mixed reality. Ze kondigden donderdag een nieuw besturingssysteem en een headset aan om de concurrentie aan te gaan met soortgelijke apparaten van Apple en Facebook-moederbedrijf Meta Platforms.

4 uur geleden
Beleggers zetten Boeing hoger na nieuws Dreamliner-investering

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street leken donderdag positief te reageren op een plan van vliegtuigbouwer Boeing om 1 miljard dollar te investeren voor zijn 787 Dreamliner-productie. Het Amerikaanse concern denkt zo beter te kunnen inspelen op de vraag naar het langeafstandsvliegtuig en heeft aangekondigd hiervoor vijfhonderd mensen te willen aannemen in de staat South Carolina. Het aandeel Boeing eindigde ruim 1 procent hoger.

4 uur geleden
Nieuwsmedia en commerciële radio tegen toename inkomsten STER

AMSTERDAM (ANP) - Brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia is tegen een eventuele verruiming van de inkomsten van Stichting Ether Reclame (STER), de organisatie die de radio- en televisiereclames regelt voor de NPO. Volgens de koepel van Nederlandse nieuwsbedrijven zullen extra inkomsten van de STER "de private journalistiek hard raken". Ook de Nederlandse commerciële radiozenders, waaronder Qmusic, Radio 538, Veronica en BNR, zijn tegen de eventuele verruiming van de mogelijkheden van de STER.

7 uur geleden
Investeerders betalen 82,5 miljoen voor YouTubehit Hot Ones

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - First We Feast, het bedrijf achter de populaire YouTube-interviewshow Hot Ones, verandert van eigenaar. Een groep investeerders, waaronder mediabedrijf Mythical Entertainment van YouTube-sterren Rhett en Link, betaalt in totaal 82,5 miljoen dollar voor de onderneming.

8 uur geleden
Havenbaas: kwetsbaar door afhankelijkheid van Chinese goederen

ROTTERDAM (ANP) - Nederland is kwetsbaar doordat het zoveel producten uit China haalt en dat baart de baas van de Rotterdamse haven zorgen. "Ik denk dat het heel lastig wordt om auto's in Europa nog te produceren op het moment dat al die containers stoppen, als niks meer uit China bij ons in Europa komt", zei topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam donderdag tijdens het jaarlijkse Havendebat. De kans dat dat gebeurt acht hij niet groot, benadrukte de topman daarbij. "Alleen we moeten er nooit naïef in worden."

8 uur geleden
Kleine uitslagen op Europese beurzen na nieuwe renteverlaging ECB

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met kleine uitslagen de handel uitgegaan, na het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente in de eurozone verder te verlagen. De rente gaat nu voor de vierde keer dit jaar met een kwart procentpunt omlaag, zoals algemeen was verwacht door beleggers.

9 uur geleden