
Huisarts in Staphorst: ik geef mensen stiekem coronavaccin
AMSTERDAM (ANP) - Een huisarts in Staphorst zegt in de Volkskrant dat hij bij patiënten thuis langsgaat om hen "stiekem het vaccin te geven". Volgens hem is in de Bijbelvaste Overijsselse gemeente het taboe op vaccineren nog altijd erg groot. "Ik heb patiënten die zich wel willen laten prikken, maar doodsbang zijn voor het oordeel van de gemeenschap. Daarom ga ik binnenkort bij hen thuis langs om hen stiekem het vaccin te geven", zegt Reza Pezeshki Nia in de krant.
De huisarts zegt te hebben gehoord dat het veertig jaar geleden tijdens de polio-epidemie niet veel anders ging. "Overigens vertelde een oudere patiënt dat Staphorsters tijdens de polio-epidemie al naar andere dorpen gingen om zich in het geheim te laten prikken. Wat dat betreft is hier in veertig jaar tijd weinig veranderd."
Hij probeert patiënten die zich liever niet laten inenten, over te halen met een verwijzing naar een verhaal uit de Bijbel over Jezus die door de duivel wordt uitgedaagd van een tempel te springen. Jezus werpt dan tegen dat je God niet op de proef mag stellen. "Sommigen van mijn patiënten laten zich hierdoor overtuigen, maar de meesten niet. Die weten zeker dat het vaccin door de duivel is uitgevonden", aldus Pezeshki Nia tegen de Volkskrant. "Maar hoe ze ook reageren: ik laat iedereen in zijn waarde."
56 procent
De vaccinatiegraad in Staphorst is 56 procent. Landelijk is het bijna 83 procent. Het dorp kent een hoog aantal besmettingen.
Het nabijgelegen Isala Ziekenhuis in Zwolle sloeg onlangs alarm om het grote aantal coronapatiënten dat zich daar aandient. Daardoor moeten inhaaloperaties van anderen worden afgeblazen. Een woordvoerster zei eerder tegen de Volkskrant dat de helft van de Covidpatiënten in het Isala uit Staphorst komt.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.
14 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."
18 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - "Woorden zijn niet in daden omgezet", zegt de advocaat van Piet S., doelend op een stroom van ontsleutelde berichten die volgens het Openbaar Ministerie erop wijzen dat de vermeende drugsbaas erg druk was met het verkennen en opzetten van nieuwe transportlijnen waarover drugs vervoerd konden worden. Volgens de verdediging is er geen enkel bewijs dat er daadwerkelijk drugs zijn vervoerd, zo bleek maandag tijdens dag één van het pleidooi in de rechtbank in Den Haag.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. "Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting", verklaart een woordvoerder van de NS.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Profvoetballer Quincy Promes is volgens het Openbaar Ministerie een deel van de cocaïnehandel kwijtgeraakt, omdat een van de partijen waarin hij investeerde deels is onderschept door de Belgische justitie. Dit bleek maandag tijdens een eerste zitting in de zaak Porto over internationale drugshandel in de rechtbank in Amsterdam.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is juridisch mogelijk om kindersekspoppen te verbieden, zolang de grens van hoe oud deze poppen eruit mogen zien wordt verlaagd van 18 naar 12 jaar. De Raad van State (RvS) zegt in een advies aan het kabinet dat een verbod van poppen die eruit zien als kinderen onder de 18 jaar - wat justitieminister Dilan Yeşilgöz nu van plan is - moeilijk te handhaven is. Want het is ingewikkeld om onderscheid te maken tussen het lichaam van een 17- en 19-jarige, stelt de raad.
2 uur geleden