Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Houthi's: geen gewonden of schade door Amerikaanse aanval

Houthi's: geen gewonden of schade door Amerikaanse aanval

SANAA (ANP/RTR) - De Amerikaanse aanval op Jemen in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft niet tot gewonden of materiële schade geleid, zei Houthi-vertegenwoordiger Nasreddin Amer tegen nieuwszender Al Jazeera.

Een andere woordvoerder van de rebellengroep, Mohammed Abdulsalam, vertelde persbureau Reuters dat deze aanval "geen significante impact heeft op de capaciteit om Israëlische schepen in de Rode en Arabische Zee aan te vallen".

Het Amerikaanse leger meldde zelf dat het in de vroege zaterdagochtend een aanval heeft uitgevoerd op een radarinstallatie nabij Sanaa, de hoofdstad van Jemen die onder controle staat van de Houthi's.

Reeks aanvallen

Het doel van die aanval was "het vermogen van de Houthi's om zeeschepen aan te vallen, inclusief commerciële schepen, te verminderen", schrijft het leger op X. De nacht ervoor hadden de VS, samen met het Verenigd Koninkrijk, een reeks aanvallen op de Houthi's uitgevoerd.

Na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas begonnen de Houthi's met het bestoken van vrachtschepen in de Rode Zee. Veel grote reders mijden sindsdien die belangrijke handelsroute.

Meer uit Buitenland

Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

6 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

6 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

7 uur geleden
Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

8 uur geleden
Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

9 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

10 uur geleden
Joodse volk kan geen bezetter in thuisland zijn, zegt Netanyahu

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vrijdag dat het Joodse volk niet kan worden beschouwd als "bezetters in hun historische thuisland". Daarmee reageerde hij op een advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van vrijdag. Het hof stelde vast dat de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied, een schending zijn van de internationale wet.

10 uur geleden