Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Houthi's beloven terug te slaan na aanval VS en VK

Houthi's beloven terug te slaan na aanval VS en VK

SANAA (ANP/DPA) - De Houthi's zullen hard terugslaan na de gezamenlijke aanval door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op hun installaties in Jemen. Dat zeggen verschillende aanvoerders van de beweging die een groot deel van het land controleert. Tot dusver zijn geen vergeldingsacties gemeld.

De respons op de bombardementen door de VS en het VK en vier bondgenoten, waaronder Nederland, zal de grootste operatie van de Houthi's tot dusver zijn, beloofde leider Abdul-Malik al-Houthi. Die roept Jemenieten op om vrijdag de straat op te gaan en te betogen tegen "de Amerikaanse agressie".

"Amerika en Groot-Brittannië zullen zich moeten voorbereiden om een ​​hoge prijs te betalen en alle verschrikkelijke gevolgen van deze flagrante agressie te dragen", reageerde ook Hussein al-Ezzi, onderminister van Buitenlandse Zaken voor de Houthi's, via X.

De Houthi's hadden voor de operatie al gedreigd wraak te nemen door Amerikaanse bases in onder meer Irak aan te vallen. Hoewel het luchtalarm klonk rond de Amerikaanse ambassade in Bagdad, is er geen aanval gemeld. Evenmin zijn er Amerikaanse schepen in de Rode Zee geraakt door raketten of drones, melden Amerikaanse media op gezag van het Pentagon.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden