Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Houthi-voorman veroordeelt 'barbaarse terroristische agressie'

Houthi-voorman veroordeelt 'barbaarse terroristische agressie'

SANAA (ANP/AFP) - Een voorman van de Jemenitische beweging van de Houthi's heeft de Amerikaans-Britse bombardementen op Jemen "barbaars en terroristisch" genoemd. Mohammed Ali al-Houthi zei dat "de opzettelijke en ongerechtvaardigde agressie wederom aantoont dat zij het zijn (Groot-Brittannië en VS) die ook de agressie tegen Gaza leiden en die het terrorisme van Israël beschermen".

De Houthi's zijn een bevolkingsgroep uit het noorden die in de burgeroorlog grote delen van het land, inclusief de hoofdstad en de westkust, hebben veroverd. Ze worden gesteund door Iran. De Houthi's zeggen dat ze schepen in de Rode Zee bestoken die iets met Israël te maken hebben uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook. Eind vorig jaar is een groot vrachtschip gekaapt en verscheidene schepen zijn getroffen door drones of raketten. Veel scheepvaart die normalerwijs via de Rode Zee en het Suezkanaal gaat, gaat nu om Afrika heen als gevolg van de beschietingen door Houthi's.

Rusland en Iran hebben de bombardementen door de Amerikanen en Britten een schending van de territoriale integriteit van Jemen en van internationaal recht genoemd. Een Britse onderminister zei dat Groot-Brittannië en de VS helemaal geen agressie tegen Jemen hebben gepleegd, maar dat uit zelfverdediging aanvallen op de Houthi's zijn gedaan.

Meer uit Buitenland

Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

1 uur geleden
Harris houdt eerste campagnebijeenkomst in Milwaukee

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris houdt dinsdag haar eerste campagnebijeenkomst. Deze vindt plaats in de stad Milwaukee.

1 uur geleden
Colombiaans verbod op stierenvechten treedt in werking

BOGOTA (ANP/AFP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de eerder opgestelde wet die stierenvechten verbiedt, in werking gezet. Hij zei blij te zijn dat het doden van dieren als vermaak niet meer is toegestaan. Stierenvechten was eerder in de wet verankerd als cultureel erfgoed.

2 uur geleden
Bijna 2600 arrestaties tijdens protesten Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 2600 arrestaties verricht tijdens de recente protesten in het land, meldt persbureau AFP na een telling. Jongeren gaan er al weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over de herinvoering van een systeem dat overheidsbanen reserveert voor bepaalde groepen.

2 uur geleden
Bijna 160 doden door aardverschuivingen in Ethiopië

ADDIS ABEBA (ANP/RTR/AFP) - Het dodental na twee aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar 157, meldt een regeringsfunctionaris. Eerder was al duidelijk geworden dat tientallen mensen waren overleden.

3 uur geleden
Hamas en Fatah tekenen samen verklaring met oproep tot eenheid

BEIJING (ANP/AFP) - Afgevaardigden van de Palestijnse beweging Hamas en de partij Fatah hebben samen met andere Palestijnse groeperingen een overeenkomst en oproep voor nationale eenheid ondertekend. De Palestijnse partijen hebben op uitnodiging van China met elkaar gesproken in Beijing.

4 uur geleden
Japanner omgekomen in Oekraïne die voor Rusland vocht

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne is vorige maand mogelijk voor de eerste keer een Japanse staatsburger omgekomen terwijl hij er aan de zijde van Rusland vocht, heeft de Japanse regering dinsdag bekendgemaakt.

6 uur geleden