Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Houd afstand van een zeehond op het droge'

'Houd afstand van een zeehond op het droge'

VLISSINGEN - Voor het opleiden van zeehondenwachters, onderzoek en communicatie over zeehondenopvang komt 1,2 miljoen euro beschikbaar. Dat staat in het donderdag ondertekende, eerste landelijke Zeehondenakkoord. Het bevat ook een oproep aan badgasten: ‘Houd afstand van een gestrande zeehond.’

Het gaat goed met de zeehonden in het Nederlandse kustgebied, liet minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorige week weten. ‘De zeehondenpopulatie is gegroeid van zo’n 500 in 1980 naar 15.000 dieren. Met het nieuwe akkoord krijgen zeehonden meer ruimte voor hun natuurlijke gedrag.’

Zeehondenwachters

Het ministerie en de Nederlandse kustprovincies investeren de komende vier jaar samen de 1,2 miljoen euro in onder meer voorlichting van strandbezoekers en de opleiding van zeehondenwachters - veelal vrijwilligers - om de zeehondenopvang professioneler te maken.

Eenduidig

Door het nieuwe akkoord werken alle betrokken partijen op dezelfde manier bij de opvang, behandeling en het weer vrijlaten van zeehonden, vertelt manager dierenzorg Vincent Serbruyns van stichting A Seal in Stellendam. Hier komen zeehonden terecht die in Zeeland zijn gestrand. “Wij werkten al op de manier zoals in het akkoord, maar voorheen was er geen eenduidigheid over de voorwaarden om een zeehond wel of niet op te vangen.” Soms is het beter om dat niet te doen, zegt Serbruyns. “Een zeehond is een wild dier en als dat opeens in quarantaine wordt geplaatst, heeft dat consequenties. We vangen zeehonden alleen op als het echt nodig is.”

Stressvol

Wie in de buurt van het strand woont, krijgt extra informatie over het akkoord en de oproep om zeehonden zo veel mogelijk met rust te laten, laat de provincie Zeeland weten. Ontdekken strandbezoekers een zeehond op het droge, dan is afstand houden belangrijk, benadrukt Serbruyns. “Als mensen te dichtbij komen en foto’s gaan maken, is dat heel stressvol voor zeehonden, zeker als het dier ziek is.” Er is een speciaal meldpunt dat mensen kunnen bellen, telefoonnummer 114, als zij denken dat een gestrande zeehond hulp nodig heeft. “Dan komt de zeehondenwachter om het dier te bekijken. Meestal bepalen we in enkele uren of een dier opgevangen moet worden. Het kan dat de zeehond ligt te rusten of op zijn jagende moeder wacht. Dan laten we hem met rust. Is het dier ziek, dan vangen we het op.” De derde optie is dat hulpverleners de zeehond verplaatsen. “Dat doen we als een zeehond op een druk strand ligt. Dan laten we het aansterken op een rustig strand.”

Pups

Een zeehond opvangen, gebeurt meestal na 24 uur. ‘Zo krijgen moederzeehonden langer de kans om verloren pups terug te vinden. Ook is er meer tijd voor zieke dieren om in hun natuurlijke omgeving te herstellen’, staat in het akkoord. Hoe goedbedoeld ook, Serbruyns vraagt mensen vooral niet zelf een zeehond naar de opvang te brengen, maar bij problemen het meldpunt te bellen. “We maakten regelmatig mee dat mensen met een zeehondenpup in een tas bij ons aan de balie kwamen. Terwijl de moeder dan waarschijnlijk vis aan het vangen was en bij terugkomst haar pup niet meer kon vinden.”

Bijten

Ook voor de veiligheid van mensen is het belangrijk om afstand in acht te nemen. “De zeehond is het grootste roofdier van Nederland. Een mannelijke grijze zeehond kan zo’n 260 kilo zwaar worden. En een paar dagen oude pup kan al bijten. Door de bacteriën in zijn bek kunnen mensen ernstig ziek worden van een zeehondenbeet. Blijf dus op afstand. En geniet dan vooral van dat mooie dier.”

Meer uit Vlissingen

Studenten Scalda in finale landelijke ontwerpwedstrijd

VLISSINGEN - Het afgelopen jaar zijn de studenten bouwkunde van Scalda, Team de Kaap, bezig geweest om een ontwerp te maken voor de Kenniswerf in Vlissingen. Het team doet mee aan de landelijke ontwerpwedstrijd SMARTCirculair met als opdrachtgever de gemeente Vlissingen. Tijdens de finale op 14 juni in Woerden mag Team de Kaap het opnemen tegen negen andere teams uit Nederland.Het doel van Team de Kaap is om een ontwerp te maken voor de fysieke inrichting van de Kenniswerf in opdracht van de gemeente Vlissingen. ‘Hoe kan de fysieke inrichting van de Kenniswerf op een zo aantrekkelijke en toonaangevende manier aansluiten bij de kernthema’s van onze delta, en de focus op water, voedsel, energie, bio-based en vitaliteit. Hoe ontwikkelen we een campus van de toekomst, met ruimte voor innovatieve bedrijvigheid?’ Team de Kaap heeft een bouwontwerp gecreëerd die deze principes omarmt. De gemeente Vlissingen: “We zien als opdrachtgever dat dit mooie concept ontwerp goed past bij de ambities van de Kenniswerf, met daarin de KAAP, hét innovatiepunt van Zeeland.”Het planTeam de Kaap is met het volgende idee gekomen: “Ons ontwerp is een unieke combinatie van duurzaamheid en functionaliteit. We hebben een stuk campusgebied ontworpen, bestaande uit opschaalbare woningen in het formaat van vrachtcontainers. Hiernaast bevindt zich een imposant gebouw dat ruimte biedt aan startups en grote bedrijven. Wat dit ontwerp echt bijzonder maakt is de aandacht voor groen en natuur. Met de winst die we generen investeren we in de aanleg van bossen waardoor we de biodiversiteit vergroten en een groene long creëren die het gebied omringt. Maar onze visie gaat verder dan alleen duurzaamheid. We hebben er ook voor gekozen om onze gebouwen te voorzien van een iets lager energielabel, waardoor er meer geld overblijft om te investeren in de natuur. Het is een stap in de richting van onze toekomst waarin we in harmonie samenleven met onze planeet.”StemmenTijdens de finale op 14 juni nemen de studenten het op tegen negen andere teams uit Nederland. Tot 14 juni 10 uur is er ook de mogelijkheid om online mee te stemmen op Team de Kaap. Stemmen kan via: https://bit.ly/StemZeeland.

5 uur geleden
Kringloopwinkel 'Leuke spullen' is verhuisd naar de Oude Industrieweg

VLISSINGEN - Kringloopwinkel ‘Leuke spullen’ is verhuisd van de Edisonweg naar een loods aan de Oude Industrieweg. Omdat het voormalige pand van de kringloopwinkel geen bestemming detailhandel had mocht de winkel daar niet blijven. Met hulp van de gemeente Vlissingen is nu een nieuwe locatie gevonden.

7 uur geleden
Jan Beckers publiceert boek over drama bij De Punt

VLISSINGEN - Het heeft freelance journalist Jan Beckers sinds 2010 bijna onophoudelijk bezig gehouden: wat is er precies gebeurd tijdens de gewelddadige beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977? Zijn bevindingen hebben eerder al geleid tot een rechtszaak tegen de staat, aangespannen door nabestaanden van Molukse actievoerders die bij de bevrijding van de trein om het leven kwamen. Nu ligt er een kloek boek: De afloop, het drama bij De Punt.

1 dag geleden
Munitiedepot Ritthem blijft langer in gebruik

RITTHEM - Het munitiedepot van het Ministerie van Defensie bij het Ritthemse bos blijft langer in gebruik. Het was eigenlijk de bedoeling dat het depot op termijn gesloten zou worden, maar omdat defensie fors gaat investeren in de aanschaf van munitie blijft het depot noodzakelijk. Ook het depot in het Brabantse Alphen blijft in gebruik.

2 dagen geleden
Landmacht oefent in en om Vlissingen

VLISSINGEN - De Koninklijke Landmacht houdt tot en met 9 juni een militaire oefening in en rond Vlissingen. De oefening maakt deel uit van de opleiding en training voor militairen van de landmacht.

2 dagen geleden
Fietsster komt ten val in Nollebos

VLISSINGEN - In de nacht van zondag op maandag is een vrouw met haar fiets gevallen op de Zwanenburgseweg in Vlissingen. Ze moest mee naar het ziekenhuis.

2 dagen geleden
Bunkercomplex Dishoek is open op bunkerdag 3 juni

DISHOEK - Het behoort weliswaar niet tot het grondgebied van Vlissingen, maar in de duinen van Dishoek bouwden de Duitsers een kustbatterij ter verdediging van het ‘Verteidigungsbereich Vlissingen’. Een deel van de bunkers is bewaard gebleven en kunnen tijdens de bunkerdag op zaterdag 3 juni worden bezichtigd.

5 dagen geleden