
Hotelmanager uit 'Hotel Rwanda' schuldig bevonden aan terrorisme
KIGALI (ANP) - Een Rwandese rechtbank heeft oud-hotelmanager Paul Rusesabagina schuldig bevonden aan terrorisme. De autoriteiten verwijten de 67-jarige activist, die mede dankzij de film Hotel Rwanda wereldwijd bekend is, dat hij een rebellengroep steunt die dodelijke aanvallen heeft uitgevoerd.
Tegen Rusesabagina was een levenslange celstraf geëist. Het is niet direct duidelijk of de rechtbank hem maandag ook een straf zal opleggen. Rusesabagina heeft internationaal een heldenstatus door zijn optreden tijdens de Rwandese genocide van 1994. Toen begonnen milities systematisch leden van de Tutsi-minderheid en gematigde Hutu's te vermoorden. Er vielen in honderd dagen naar schatting 800.000 doden. Het lukte Rusesabagina om honderden mensen te beschermen in het Hôtel des Mille Collines in de hoofdstad Kigali.
De hotelmanager vertrok later naar het buitenland en ontpopte zich tot prominent criticus van de Rwandese president Paul Kagame, die hij als een dictator ziet. Rusesabagina stond mede aan de basis van oppositiegroep MRCD. De autoriteiten zeggen dat een aan die organisatie gelieerde groep in 2018 en 2019 aanslagen heeft gepleegd en houden ook Rusesabagina daarvoor verantwoordelijk.
Aanhangers van de voormalige hotelmanager zien het proces als een schijnvertoning. Ze zeggen dat Rusesabagina wordt gestraft voor zijn kritiek op de regering. De activist zou onder valse voorwendselen aan boord van het vliegtuig zijn gelokt dat hem naar Rwanda bracht. Hij heeft zelf tegengesproken dat hij betrokken is geweest bij terrorisme.
Meer uit Buitenland
TEL AVIV (ANP/DPA) - Bijna een week na het einde van Israëls blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook zijn volgens het land opnieuw goederen aangekomen in het belegerde gebied. Ruim honderd vrachtwagens met onder meer meel en andere voedingsmiddelen zijn zondag de kuststrook binnengereden, aldus de Israëlische autoriteiten.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft zondag gebeld met de Amerikaanse president Donald Trump. Om een goed akkoord te bereiken tussen beide handelsblokken is tot 9 juli tijd nodig, schrijft Von der Leyen. Ze zegt dat het een "goed gesprek" was.
3 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - Met ruim vier uur te gaan hebben in Suriname 154.068 mensen gestemd. Dat is 39,52 procent van de bijna 400.000 stemgerechtigden. De wachttijden zijn lang, maar de sfeer is ontspannen. De situatie wordt op de voet gevolgd door waarnemers van politieke partijen.
5 uur geledenGAZASTAD (ANP/AFP) - Twee medewerkers van het Rode Kruis zijn zaterdag in de Gazastrook gedood tijdens aanvallen op hun huis. Dat heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zondag bekendgemaakt.
6 uur geledenGRASSE/DRAGUIGNAN (ANP) - Een anoniem bericht van mensen die zich "bende van anarchisten" noemen claimt de verantwoordelijkheid voor de massale stroomuitval dit weekeinde in een Franse kuststrook bij Cannes, Antibes en Nice. Justitie in de getroffen departementen onderzoekt de claim op een ultralinkse site, aldus Franse media.
6 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - Het Westen moet Rusland nieuwe sancties opleggen na de laatste golf van luchtaanvallen op Oekraïne. Dat heeft de Duitse buitenlandminister Johann Wadephul zondag gezegd tegen de ARD.
7 uur geledenCARACAS (ANP/AFP/DPA) - In Venezuela zijn parlements- en lokale verkiezingen, maar de oppositie in het al vele jaren autoritair geregeerde land boycot naar eigen zeggen de stembusgang. Recent zijn opnieuw tientallen tegenstanders van het bewind van president Nicolás Maduro opgepakt. Vlak voor de stembusgang is een vooraanstaand lid van de oppositie, Juan Pablo Guanipa, gearresteerd. Hij wordt onder meer beschuldigd van het plannen van terroristische aanslagen.
8 uur geleden