
Horeca wordt in hele sector getroffen door faillissementen
AMSTERDAM (ANP) - De stijging van het aantal faillissementen in de horeca die dit jaar wordt verwacht, zal de hele sector treffen. Dat denkt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zowel caféhouders als restaurant- en hoteleigenaren kampen met problemen zoals de gestegen personeelskosten.
ABN AMRO maakte vorige week bekend dat het aantal bankroeten van restaurants en andere eetgelegenheden dit jaar waarschijnlijk oploopt tot een recordhoogte. Zij rekenen in 2025 op ongeveer 450 faillissementen in de sector. Vuik herkent dit beeld: "Het klinkt voor ons niet vreemd."
"Er zit niet veel verschil tussen de sectoren. Dit is echt horecabreed", legt Vuik uit. Zowel bij cafés als hotels en restaurants zijn er "uitdagingen", zoals de gestegen personeelskosten. "Het blijft een arbeidsintensieve branche." Ook kampen ondernemers met hogere inkoopkosten.
Afname horecabedrijven
Maandag publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers over het totale aantal faillissementen in Nederland. Vorig jaar steeg dit aantal met ruim 30 procent. In de horeca nam het aantal faillissementen volgens het CBS ook flink toe, van 267 in 2023 tot 377 vorig jaar.
Het aantal horecabedrijven nam vorig jaar af tot 43.120, van 44.389 in 2023. Dat komt deels door faillissementen, maar ook doordat ondernemers vrijwillig stoppen met hun restaurant, hotel of café.
Maatregelen
Om een bankroet te voorkomen, kunnen ondernemers verschillende maatregelen nemen. Volgens Vuijk kan het probleem van dalende marges worden aangepakt door prijzen te verhogen, maar ook door de portiegroottes te heroverwegen of voedselverspilling tegen te gaan.
Innovatieve oplossingen kunnen ook uitkomst bieden, denkt Vuik. "Een simpel voorbeeld van ondersteuning is de QR-code op tafels. Dat kan sommige bedrijven ontzettend helpen." Hoewel er bij bestellingen via QR-code geen direct contact met gasten is, kan een café of restaurant toch gastvrijheid bieden door personeel bij de deur te laten staan of rond te laten lopen voor advies.
Vuijk wijst ook op andere innovaties, zoals schoonmaakrobots in hotels, snellere en zuinigere keukenapparatuur en het gebruik van kunstmatige intelligentie op websites en sociale media. Maar horeca blijft mensenwerk, benadrukt ze. "Het contact met gasten blijft heel erg belangrijk."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.
16 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
2 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
3 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
6 uur geleden