
Hooggerechtshof VS: geen positieve discriminatie op universiteit
WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft donderdag toelatingsprogramma's voor studenten waarbij gebruik wordt gemaakt van positieve discriminatie verworpen. Het gaat om de toelatingsprogramma's van de universiteiten van Harvard en North Carolina waarmee met gericht beleid wordt geprobeerd het aantal zwarte mensen, latino's en andere ondervertegenwoordigde groepen op de campussen te verhogen. President Joe Biden reageert teleurgesteld.
De rechters hebben een studentenactiegroep in het gelijk gesteld die in beroep was gegaan, nadat lagere rechtbanken de programma's hadden goedgekeurd.
Het Hooggerechtshof wordt gedomineerd door conservatieve rechters. De liberale rechters stemden tegen. Opperrechter John Roberts zei dat de toelatingsprogramma's "niet in overeenstemming" zijn met de Amerikaanse grondwet waarin gelijke bescherming wordt gegarandeerd. Hij stelt dat studenten "behandeld moeten worden op basis van zijn of haar ervaringen als individu, niet op basis van ras".
Voorstanders
Veel hoger onderwijsinstellingen en bedrijven zijn voorstander van positieve discriminatie bij toelating om de ongelijkheid aan te pakken. De liberale rechter Sonia Sotomayor zei dat de beslissing "de grondwettelijke garantie van gelijke bescherming ondermijnt".
Harvard zei dat het zich aan de uitspraak zal houden en in de komende periode zal kijken hoe "we onze essentiële waarden kunnen behouden" in overeenstemming met de beslissing van het hof.
Meningen verdeeld
De Amerikaanse president zegt het "sterk oneens" te zijn met het besluit en spreekt over "een grote teleurstelling" en roept universiteiten op hun pogingen om een diverse studentenpopulatie te creëren niet op te geven. Ook noemde Biden het door conservatieven gedomineerde Hooggerechtshof "geen normale rechtbank".
Vanuit de Republikeinen wordt verheugd gereageerd op het besluit. Oud-president Donald Trump spreekt over "een grote dag voor Amerika". Ook de voorzitter van het Amerikaanse Huis, Kevin McCarthy, juichte de uitspraak toe. "Nu kunnen studenten concurreren op basis van gelijke normen en individuele verdienste. Dit maakt het toelatingsproces voor universiteiten eerlijker en zorgt voor gelijkheid onder de wet," liet hij op Twitter weten.
Meer uit Buitenland
VATICAANSTAD (ANP) - De rooms-katholieke kardinalen die in Vaticaanstad bijeen zijn om een nieuwe paus te kiezen, hebben een dag voor het conclaaf een oproep gedaan voor vrede in Oekraïne en het Midden-Oosten. Ze stellen vast dat de vrede daar niet dichterbij is gekomen en dat het aantal aanvallen op burgers alleen maar toeneemt.
22 minuten geledenKYIV (ANP/AFP) - Oekraïne roept landen op geen troepen te sturen naar de militaire parade op 9 mei in Moskou. De optocht wordt elk jaar gehouden ter herdenking van de overwinning op nazi-Duitsland.
23 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Het Duitse parlement stemt dinsdag opnieuw over de nieuwe bondskanselier, nadat kandidaat Friedrich Merz van de christendemocraten eerder op de dag onverwacht geen meerderheid had gehaald. Hij doet nu een tweede poging, melden Duitse media.
31 minuten geledenTEL AVIV (ANP/AFP) - Een overwinning voor Israël in de Palestijnse Gazastrook betekent dat het gebied "volledig zal worden vernietigd" en dat de huidige inwoners naar andere landen moeten vertrekken. Dat zei de extreemrechtse minister van Financiën Bezalel Smotrich.
41 minuten geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse kanselierskandidaat Friedrich Merz wil nog deze dinsdag een nieuwe stemming in het parlement in de hoop alsnog te worden gekozen tot opvolger van regeringsleider Olaf Scholz. Dat melden Duitse media, zoals Bild, die zich baseren op partijkringen.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin zegt te willen vasthouden aan het staakt-het-vuren dat president Vladimir Poetin eenzijdig heeft uitgeroepen. Oekraïne heeft niet gezegd dat het zich daaraan zal houden en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft het plan van Poetin afgedaan als "een poging tot manipulatie".
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement gaat donderdag al stemmen over het aanpassen van de beschermingsstatus van de wolf. Een meerderheid van het parlement stemde er dinsdag mee in dit met voorrang te behandelen.
2 uur geleden