Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hooggerechtshof VS bekijkt ban Trump in voorverkiezingen Colorado

Hooggerechtshof VS bekijkt ban Trump in voorverkiezingen Colorado

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat beslissen of voormalig president Donald Trump mag meedoen aan de presidentiële voorverkiezingen van 2024 in de Amerikaanse staat Colorado. Dit is vrijdag bekendgemaakt. De voorverkiezingen in Colorado staan ​​gepland op 5 maart.

In december bepaalde het hooggerechtshof van Colorado dat Trump niet op het stembiljet van deze staat mag staan. Het hof oordeelde dat Trump zichzelf "gediskwalificeerd" had voor het Amerikaanse presidentschap door zijn rol bij de bestorming van het Congres in 2021. Hiertegen tekende Trump beroep aan.

Het Amerikaanse hooggerechtshof dat zich nu over de kwestie buigt heeft een conservatieve meerderheid en drie rechters die door Trump zijn benoemd.

Trump hoopt in november deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. Maar hij werd in Colorado en Maine uitgesloten op grond van een bepaling in de grondwet die stelt dat personen die een opstand hebben veroorzaakt geen publiek ambt mogen bekleden. Ook tegen de uitspraak in Maine is hij in beroep is gegaan.

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten aan grens met noorden

SEOUL (ANP/AFP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse leger heeft waarschuwingsschoten gelost nadat Noord-Koreaanse militairen vermoedelijk per ongeluk de grens tussen de landen hadden overgestoken. Het incident vond zondag plaats in een overwoekerd gebied in de bufferzone tussen de Korea's, meldt de Zuid-Koreaanse krijgsmacht.

36 minuten geleden
Vier Palestijnen gedood op Westelijke Jordaanoever

KFAR NAIMA (ANP) - Het Israëlische leger heeft maandag in Kfar Naima op de bezette Westelijke Jordaanoever vier Palestijnen gedood, aldus de Palestijnse Autoriteit, die het gebied bestuurt. Een van de Palestijnen had volgens de Israëlische militairen brand gesticht en de vier probeerden te vluchten in een auto.

5 uur geleden
Toegang tot haven Baltimore in VS hersteld

WASHINGTON (ANP) - De toegang tot de haven van Baltimore in de Verenigde Staten is weer helemaal hersteld. Er is 50.000 ton puin verwijderd, sinds op 26 maart een vrachtschip tegen een steunkolom van de brug nabij de haven botste.

7 uur geleden
Palestijnse president Abbas verwelkomt resolutie Veiligheidsraad

RAMALLAH (ANP) - De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft maandagavond laat de resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over een staakt-het-vuren in Gaza verwelkomd. Hij omschreef de resolutie als "een pas in de goede richting om een eind te maken aan de oorlog van genocide die gaande is tegen ons volk in de Gazastrook", aldus een bericht dat verspreid werd door het Palestijnse persbureau WAFA.

8 uur geleden
Ollongren brengt laatste bezoek aan Oekraïne als minister

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Kajsa Ollongren is maandag in het geheim afgereisd naar Kyiv om daar te praten met de Oekraïense premier Denys Shmyhal. Het is waarschijnlijk het laatste werkbezoek van de demissionaire bewindsvrouw aan het land, omdat binnenkort een nieuw kabinet aantreedt met Dick Schoof als premier.

12 uur geleden
VN-Veiligheidsraad steunt Amerikaanse oproep bestand Gazastrook

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties steunt het door de Verenigde Staten gepresenteerde plan voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars in de Gazastrook. Veertien van de vijftien leden van de raad schaarden zich achter de Amerikaanse oproep aan Hamas en Israël. Rusland onthield zich van stemming.

12 uur geleden
Onderzoek seksueel geweld Britse kostschool na klacht broer Diana

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse politie onderzoekt beschuldigingen van seksueel geweld bij kinderen, onder wie de broer van wijlen prinses Diana, in de jaren 70 op een kostschool in Engeland. Deze broer, Charles Spencer, zei in het boek A Very Private School dat hij het slachtoffer was van seksueel geweld en lijfstraffen op het internaat Maidwell Hall.

13 uur geleden