Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofdverdachte in zaak-Hedel blijft langer vastzitten

Hoofdverdachte in zaak-Hedel blijft langer vastzitten

ARNHEM (ANP) - Ali G. (36), die door het Openbaar Ministerie als hoofdverdachte wordt gezien in de zaak rond de aanslagen en bedreigingen van medewerkers van fruitbedrijf De Groot in Hedel, blijft langer vastzitten. Dit heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag besloten.

De advocaat van G., Sebastiaan van Klaveren, heeft gepleit dat hij het bewijs tegen zijn cliënt erg dun vindt. Het zou voor het grootste gedeelte bestaan uit verklaringen van een medeverdachte die alles op tafel heeft gelegd.

"De verklaringen hangen aan elkaar van 'denk ik, ik denk en ik weet het niet zeker'", zo schetst Van Klaveren. Zo heeft de medeverdachte gezegd dat hij G. nooit heeft gesproken en dat hij ook niet heeft gezien waar het geld vandaan komt dat is uitbetaald aan de uitvoerders van de aanslagen. Hij heeft G. alleen aangewezen vanuit een onderbuikgevoel, aldus de raadsman. "Behalve de vinger van het OM wijst niets in de richting van mijn cliënt."

Voldoende ernstige bezwaren

Volgens de rechtbank moet niet alleen worden gekeken naar de delen van de verklaringen die zijn voorgehouden door de advocaat, maar naar het geheel. Daarmee zijn er nog voldoende ernstige bezwaren om G. vast te houden.

Het OM ziet G. als degene die aan de touwtjes trok bij de aanslagen. Hierbij baseert justitie zich onder meer op informatie van peilbakens, wat overeen zou komen met wat de medeverdachte hen heeft verteld. "Vanaf het moment dat hij vastzit, is er ook niks meer gebeurd."

Undercoveractie

Eerder op dinsdag heeft de rechtbank al besloten dat het meer informatie wil over de undercoveractie waarin de medeverdachte verklaringen heeft afgelegd. Hij zou volgens zijn advocaat, Peter Plasman, in een busje zijn getrokken en zijn bedreigd door agenten die zich voordeden als criminelen. Het OM heeft de actie omschreven als rechtmatig, omdat de agenten nieuwe aanslagen trachtten te voorkomen.

Naast G. stonden op dinsdag vijf andere meerderjarige verdachten in de zaak-Hedel terecht in een niet-inhoudelijke zitting. Ook zij komen niet op vrije voeten. In een inhoudelijke behandeling tegen een al eerder opgepakte man die betrokken zou zijn bij één van de aanslagen, is door het OM zeven jaar cel geëist. Een niet-inhoudelijke zitting tegen een minderjarige verdachte is achter gesloten deuren behandeld.

De zaak tegen G. en de andere verdachten gaat 22 en 23 juni verder.

Meer uit Binnenland

Hulporganisatie CARE: einde wapenstilstand rampzalig voor Gazanen

DEN HAAG (ANP) - Het schenden van het staakt-het-vuren heeft rampzalige gevolgen voor de mensen in Gaza. Dat zegt CARE Nederland nadat Israël in de nacht van maandag op dinsdag een einde had gemaakt aan de wapenstilstand. De afgelopen weken werden noodhulp en elektriciteit in de Gazastrook al geblokkeerd door Israël, nu de aanvallen daarbij komen dreigt volgens de ontwikkelingsorganisatie "een catastrofe".

1 uur geleden
Koningspaar officieel ontvangen door Keniaanse president Ruto

NAIROBI (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagochtend officieel welkom geheten in Kenia door president William Ruto en zijn vrouw Rachel Ruto. Het koningspaar werd ontvangen op State House Nairobi, de officiële residentie en het kantoor van Ruto.

1 uur geleden
Minder jongeren hebben na corona een autorijbewijs

RIJSWIJK (ANP) - Nog altijd hebben minder jongeren een autorijbewijs in hun bezit dan voor de coronapandemie, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal nam in 2024 met 2 procent iets toe en daarmee hadden bij de start van dit jaar ruim 201.000 jongeren van 17 tot 20 jaar een rijbewijs. Maar dat is nog altijd 10 procent minder dan het aantal rijbewijzen in die groep op 1 januari 2019.

2 uur geleden
AIVD en MIVD vergaren steeds meer informatie in het geheim

DEN HAAG (ANP) - Door internationale spanningen vergaarden de inlichtingendiensten AIVD en MIVD in 2024 wederom meer informatie in het geheim, meldt toezichthouder Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) in haar jaarverslag. De toezichthouder kreeg 30 procent meer verzoeken om bijzondere bevoegdheden in te zetten dan een jaar eerder. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om telefoons afluisteren, camera's of microfoons plaatsen bij iemand thuis of internetverkeer aftappen.

3 uur geleden
Actievoerders Extinction Rebellion vechten gebiedsverbod aan 

HAARLEM (ANP) - Twee demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion gaan dinsdag naar de rechter om een gebiedsverbod aan te vechten. Dat meldt Willem Jebbink, de advocaat van de demonstranten. Dat gebiedsverbod kregen ze vorige week van de burgemeester van Haarlemmermeer voor het herhaaldelijk verstoren van de openbare orde.

13 uur geleden
Asielopvang in Jaarbeurshal Utrecht sluit per april

UTRECHT (ANP) - De asielopvang in een evenementenhal van de Jaarbeurs in Utrecht stopt per 1 april. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na berichtgeving van RTV Utrecht. In de hal is plek voor honderd mensen, zij worden over verschillende opvanglocaties in het land verspreid.

15 uur geleden
Eerbetoon aan Rob de Nijs op tv en radio

HILVERSUM (ANP) - Televisiezenders brengen deze week een eerbetoon aan Rob de Nijs. De zanger overleed zondag op 82-jarige leeftijd. NPO 1 zendt maandagavond een aflevering uit van de TV Show waarin De Nijs centraal staat.

16 uur geleden