Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongkonger krijgt 9 jaar cel op basis van nieuwe veiligheidswet

Hongkonger krijgt 9 jaar cel op basis van nieuwe veiligheidswet

HONGKONG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De eerste Hongkonger die dinsdag met nieuwe wetgeving schuldig werd bevonden aan terrorisme en het aanzetten tot separatisme (afscheiding), is veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. Het is de eerste veroordeling onder de nieuwe, omstreden veiligheidswet die het Chinese communistische regime vorig jaar aan de voormalige Britse kolonie Hongkong heeft opgelegd.

Omdat het de eerste veroordeling betreft, wordt de vrijdag uitgesproken strafmaat gezien als een belangrijke graadmeter voor vergelijkbare rechtszaken in de toekomst. De straf valt uiteen in 6,5 jaar voor de separatisme-aanklacht en 8 jaar voor terrorisme. Doordat de straffen grotendeels tegelijkertijd uitgezeten kunnen worden, vormen zij in praktijk echter samen een straf van 9 jaar cel.

De veroordeelde Tong Ying-kit (24), die voorheen werkte als ober, had levenslang kunnen krijgen. Hij reed een jaar geleden op zijn motor in op agenten van de oproerpolitie, van wie er drie gewond raakten. Hij had een protestvlag bij zich met daarop een leus die opriep Hongkong te bevrijden. Hij deed dit op 1 juli, de dag dat de nieuwe veiligheidswet inging. Tong stelde onschuldig te zijn.

Opruiing

Tongs advocaat had de rechters gevraagd om de straf voor zijn cliënt laag te houden. Hij betoogde dat het publiek ook zonder hoge straf zich al wel bewust was van de ernst van de zaak. Bovendien omschreef hij Tong als "een fatsoenlijke jonge man" die slechts iets "doms" had gedaan. De opruiing waarvoor zijn cliënt werd aangeklaagd, was volgens hem bovendien "van kleine aard". Hij gaf na de uitspraak dan ook aan tegen de straf in beroep te zullen gaan.

De rechtbank ging op de meeste punten niet mee in deze argumentatie. Een van de drie rechters, Esther Toh, verklaarde dat als Tong "schuld had bekend", dit de duidelijkste "uiting van berouw" was geweest. Bovendien oordeelden de rechters dat Tong zijn motor als een potentieel dodelijk wapen gebruikte, en dat zijn handelen de politie "opzettelijk uitdaagde".

Ruim 120 arrestaties

Inmiddels zijn ruim 120 mensen onder de veiligheidswet gearresteerd, onder wie media-ondernemer Jimmy Lai en andere prodemocratische activisten. Ruim de helft is aangeklaagd. Peking wil met de wet zijn greep op Hongkong versterken. De veiligheidswet verbiedt staatsondermijnende activiteiten, terrorisme, het streven naar onafhankelijkheid en buitenlandse inmenging.

Mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, hebben de veroordeling van Tong bekritiseerd. Zij stellen dat de veroordeling een inperking van de vrijheid van meningsuiting in de stad betekent.

Meer uit Buitenland

Jury in zwijggeldproces Trump compleet, proces maandag van start

NEW YORK (ANP/RTR) - Alle juryleden in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn geselecteerd. Hierdoor kan het proces maandag officieel starten. Trump staat terecht omdat hij documenten om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verhullen, zou hebben vervalst.

23 minuten geleden
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden. Beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN toonden een man in vlammen. Het is nog onbekend wat het motief was.

37 minuten geleden
Iran meldt aanval met mini-drones zonder schade

TEHERAN (ANP/RTR/DPA) - Iran zegt dat er mini-drones zijn neergehaald in Isfahan, na berichten over een Israëlische raketaanval. Volgens buitenlandminister Hossein Amirabdollahian zijn er geen slachtoffers en is er geen schade ontstaan. Hij legde een link met aartsvijand Israël, door te stellen dat pro-Israëlische media het incident afschilderen als overwinning, terwijl het een nederlaag zou zijn.

1 uur geleden
Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

BAKU (ANP/RTR) - Armenië heeft ermee ingestemd vier dorpen aan de grens met Azerbeidzjan terug te geven aan het land, meldde het Azerbeidzjaanse buitenlandministerie. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië. Volgens het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de landen een voorlopig akkoord bereikt over vier delen van hun betwiste grens.

2 uur geleden
NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

3 uur geleden
Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

3 uur geleden
Polen arresteert ook opdrachtgever aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/RTR/AFP) - Polen heeft een Belarus gearresteerd die ervan verdacht wordt opdracht te hebben gegeven voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk gemeld op X.

4 uur geleden