Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

MAASTRICHT (ANP) - De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt. Ze willen een eind aan wat ze "de door de UM gesponsorde genocide" noemen.

De hongerstakers maken deel uit van de actievoerders die sinds maandag een tentenkamp hebben opgeslagen in de tuin van een faculteitsgebouw vlak bij het Vrijthof. De hongerstakers drinken naar eigen zeggen uitsluitend water en elektrolyten. Twee van hen zijn Joods en verklaren zich solidair met de zaak van het Palestijnse volk.

De hongerstakers verwijten de UM hun gezondheid op het spel te zetten door niet de banden te verbreken met Israëlische instellingen die betrokken zijn bij wat ze de genocide op het Palestijnse volk noemen. Ze verwijten de UM ook een beslissing hierover op de lange baan te schuiven. En dat terwijl het volgens hen maar elf dagen kostte om na de inval in Oekraïne de banden met Russische universiteiten door te snijden.

Geen ander alternatief

Gesprekken met de UM hielpen de afgelopen zeven maanden niet, er restte niets anders dan een hongerstaking, aldus de actievoerders. Naar hun mening negeert de universiteit haar zorgplicht jegens hen. "We merken aan onszelf hoe de hongerstaking in negatieve zin onze cognitieve en lichamelijke vermogens beïnvloedt. Desondanks zijn we standvastig in het voortzetten van deze vorm van protest."

"We voelen ons shaky", lichtte de Franse cultuurstudent Pierre zaterdagmiddag toe voor de deur van het universiteitsgebouw aan de Grote Gracht. "De ochtenden zijn het ergst." Zijn Duits-Joodse medestudent Alexander (psychologie) zei dat hun bloedsuikerspiegel gevaarlijk laag is. Beiden deden een emotionele oproep aan de UM: "Als je om ons geeft, snij dan alle banden met Israël door."

Andere uni's

De vijf denken hun staking zeker vijf of zes weken te kunnen volhouden. "Dan wordt het kritiek", zeiden ze. "Maar we geven niet op."

Volgens hen zijn er ook hongerstakingen bij acties aan de universiteit van Edinburgh en aan de Brown-universiteit in de VS.

Meer uit Binnenland

Doorzoekingen FIOD in onderzoek naar corruptie en witwassen

DEN HAAG (ANP) - De FIOD heeft donderdag doorzoekingen gedaan op verschillende plaatsen in een onderzoek naar corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte, meldt een woordvoerder van de organisatie. De FIOD wil niet zeggen waar het onderzoek zich op richt. Er is niemand aangehouden.

12 minuten geleden
Rijk maakt met 60 miljoen woningbouw in Alphense polder mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Na jarenlange discussies kan de Zuid-Hollandse gemeente Alphen aan den Rijn duizenden woningen laten bouwen in de Gnephoekpolder. Het Rijk heeft toegezegd eenmalig de benodigde 60 miljoen euro beschikbaar te stellen, waarmee de financiën rond zijn. In de polder ten westen van Alphen aan den Rijn moeten 5500 woningen komen.

14 minuten geleden
Huis aan 'miljardairsstraatje' staat voor NAVO-chef Rutte klaar

BRUSSEL (ANP) - Mark Rutte moet Den Haag achter zich laten als hij in oktober aantreedt als secretaris-generaal van de NAVO. In Brussel staat een ambtswoning voor hem klaar in wat Brusselaars 'het miljardairsstraatje' noemen.

22 minuten geleden
Amsterdam compenseert 2000 huishoudens voor hoge kosten warmtenet

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam trekt 4 miljoen euro uit om ruim 2000 huishoudens die aangesloten zijn op het warmtenet te compenseren voor de hoge kosten. Veel bewoners zaten de afgelopen maanden in onzekerheid omdat de energiekosten veel hoger uitvielen dan toen ze nog op het gasnet zaten.

34 minuten geleden
Nieuwe minister: minder internationale studenten is topprioriteit

DEN HAAG (ANP) - Het terugdringen van de "doorgeschoten internationalisering" op universiteiten en hogescholen wordt een van de belangrijkste prioriteiten van aankomend onderwijsminister Eppo Bruins. Dat zorgt namelijk voor een "enorme druk op het systeem, op de docenten en de rijksbegroting", zegt hij tijdens de hoorzitting van kabinetsleden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Tweede Kamer. Bruins wordt namens NSC onderwijsminister.

1 uur geleden
Paul: geen andere koers seksuele voorlichting in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - "Ik ga niks anders doen dan ik het afgelopen jaar heb gedaan." Met die woorden wil beoogd staatssecretaris Mariëlle Paul zorgen wegnemen over de tekst uit het coalitieakkoord over seksuele voorlichting. Progressieve partijen zijn geschrokken van de tekst over neutrale relationele opvoeding, maar volgens Paul wordt die passage niet vertaald in ander beleid.

1 uur geleden
Wereldpers: 'Trump-fluisteraar' Rutte gaat NAVO-chef worden

DEN HAAG (ANP) - Dat het NAVO-leiderschap Mark Rutte nauwelijks meer kan ontgaan, is wereldwijd 'breaking news'. Van Duitsland tot de Verenigde Staten wordt bericht dat de laatste rivaal van de Nederlander zich heeft teruggetrokken. Zijn ervaringen met de Amerikaanse oud-president Donald Trump worden herhaaldelijk genoemd.

2 uur geleden