
Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd
MAASTRICHT (ANP) - De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt. Ze willen een eind aan wat ze "de door de UM gesponsorde genocide" noemen.
De hongerstakers maken deel uit van de actievoerders die sinds maandag een tentenkamp hebben opgeslagen in de tuin van een faculteitsgebouw vlak bij het Vrijthof. De hongerstakers drinken naar eigen zeggen uitsluitend water en elektrolyten. Twee van hen zijn Joods en verklaren zich solidair met de zaak van het Palestijnse volk.
De hongerstakers verwijten de UM hun gezondheid op het spel te zetten door niet de banden te verbreken met Israëlische instellingen die betrokken zijn bij wat ze de genocide op het Palestijnse volk noemen. Ze verwijten de UM ook een beslissing hierover op de lange baan te schuiven. En dat terwijl het volgens hen maar elf dagen kostte om na de inval in Oekraïne de banden met Russische universiteiten door te snijden.
Geen ander alternatief
Gesprekken met de UM hielpen de afgelopen zeven maanden niet, er restte niets anders dan een hongerstaking, aldus de actievoerders. Naar hun mening negeert de universiteit haar zorgplicht jegens hen. "We merken aan onszelf hoe de hongerstaking in negatieve zin onze cognitieve en lichamelijke vermogens beïnvloedt. Desondanks zijn we standvastig in het voortzetten van deze vorm van protest."
"We voelen ons shaky", lichtte de Franse cultuurstudent Pierre zaterdagmiddag toe voor de deur van het universiteitsgebouw aan de Grote Gracht. "De ochtenden zijn het ergst." Zijn Duits-Joodse medestudent Alexander (psychologie) zei dat hun bloedsuikerspiegel gevaarlijk laag is. Beiden deden een emotionele oproep aan de UM: "Als je om ons geeft, snij dan alle banden met Israël door."
Andere uni's
De vijf denken hun staking zeker vijf of zes weken te kunnen volhouden. "Dan wordt het kritiek", zeiden ze. "Maar we geven niet op."
Volgens hen zijn er ook hongerstakingen bij acties aan de universiteit van Edinburgh en aan de Brown-universiteit in de VS.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn 21.000 klachten binnengekomen over de centraal schriftelijke eindexamens die vrijdag zijn begonnen. Dat is minder dan de ruim 35.000 die het LAKS vorig jaar ontving op de eerste examendag.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De snelweg A12 tussen Veenendaal en Utrecht is sinds vrijdagavond dicht voor al het verkeer in de richting van Utrecht door werkzaamheden. Over een lengte van dertig kilometer krijgt de weg stiller asfalt, nieuwe verlichting, verbeterde vangrails en ook worden borden onderhouden. De werkzaamheden duren tot 19 mei 05.00 uur.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vrijdagavond om 22.00 uur begint een reeks van werkzaamheden op de wegen rond Amsterdam. Ook zijn er evenementen in en rondom de hoofdstad en werkzaamheden op het spoor. Rijkswaterstaat waarschuwt dat het verkeer er tot en met oktober flinke hinder van zal ondervinden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de gemeente Den Haag zijn tot nu toe zes demonstraties aangemeld rondom de NAVO-top. Tijdens de top eind juni komen duizenden mensen naar de stad, onder wie 45 regeringsleiders en staatshoofden.
2 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft in de rechtbank beloofd de wolf die vorige maand een hardloopster in Het Nationale Park De Hoge Veluwe beet voorlopig niet te doden. De rechter wil meer informatie hebben over de betreffende wolf voordat zij eind volgende week uitspraak doet. De vergunning voor het afschieten van de 'probleemwolf' gaat zaterdag al in, maar de provincie heeft toegezegd daar nog geen gebruik van te maken.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
4 uur geleden