Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongarije breidt omstreden lhbti-wet uit

Hongarije breidt omstreden lhbti-wet uit

BOEDAPEST (ANP/AFP) - De Hongaarse regering breidt de reikwijdte uit van een omstreden wet die jongeren moet afschermen van informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties. De wet is al sinds juni van kracht voor de media en het onderwijs, maar gaat vanaf volgende maand ook gelden in de omgeving van kerken.

Vanaf dan mogen in een straal van tweehonderd meter rond een kerk geen uitingen meer worden getoond die "uitdrukking geven aan homoseksualiteit" of "afwijken van de identiteit die overeenkomt met het geboortegeslacht". Dit betekent bijvoorbeeld dat in winkels niet meer openlijk producten mogen worden verkocht die hieronder zouden kunnen vallen.

De regering spreekt van een "kinderbeschermingswet", maar volgens critici is de wet discriminerend. De Hongaarse afdeling van Amnesty International schreef zaterdag in een reactie op de aangekondigde uitbreiding dat de wet "vroeg of laat zal falen". "Tot die tijd is het de verantwoordelijkheid van ons allemaal om niet toe te geven aan de regerings perfide oproep tot haat", aldus de mensenrechtenorganisatie.

De Europese Commissie is om de wetgeving een juridische procedure gestart tegen Hongarije en dreigt het land met sancties zoals het korten op EU-subsidies. Premier Viktor Orbán kondigde vorige maand aan uiterlijk volgend jaar een referendum over de wet te zullen houden.

Meer uit Buitenland

Leider Iran kondigt rouwperiode aan en kiest interim-president

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft vijf dagen van nationale rouw aangekondigd na de dood van president Ebrahim Raisi. Ook heeft hij zijn condoleances overgebracht aan het Iraanse volk en een tijdelijke opvolger voor Raisi aangewezen.

33 minuten geleden
Poetin prijst omgekomen Iraanse president Raisi

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de overleden Iraanse president Ebrahim Raisi een "bijdrage van onschatbare waarde" heeft geleverd aan de betrekkingen tussen hun landen. Raisi was volgens hem een "voortreffelijk politicus" wiens leven was gewijd aan het dienen van Iran.

53 minuten geleden
Israëlische functionaris: Israël niet betrokken bij dood Raisi

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël was niet betrokken bij de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, zegt een Israëlische functionaris tegen persbureau Reuters. "Wij waren het niet", aldus de bron, die niet met naam genoemd wil worden.

1 uur geleden
Lichaam van Iraanse president geborgen na helikoptercrash

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse Rode Halve Maan meldt dat de lichamen zijn geborgen na de helikoptercrash in noordwesten van Iran. Onder de negen doden zijn president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

2 uur geleden
Steunbetuigingen voor Iran na onverwachte dood van president

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De eerste buitenlandse leiders hebben gereageerd op het plotselinge overlijden van de Iraanse president Ebrahim Raisi. Hij is verongelukt bij een helikoptercrash zondag in Iran. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian is daarbij omgekomen.

2 uur geleden
Kabinet Iran houdt nieuwe spoedzitting na dood president

TEHERAN (ANP/DPA) - Het kabinet in Iran is voor de tweede keer binnen 24 uur bijeengekomen voor een spoedzitting, melden Iraanse media maandagochtend. Deze stap komt na de bevestiging van het overlijden van president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

2 uur geleden
Regering Iran opereert 'zonder verstoring' na dood Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - De regering van Iran zegt "'zonder verstoring" te zullen opereren na de dood van president Ebrahim Raisi. De Iraanse leider is omgekomen bij een helikoptercrash in het noordwesten van Iran.

3 uur geleden