Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderdduizenden extra vaccins naar Sydney om Delta-uitbraak

Honderdduizenden extra vaccins naar Sydney om Delta-uitbraak

SYDNEY (ANP) - De Australische regering stuurt 300.000 extra coronavaccins naar de deelstaat New South Wales. Daar worstelen de autoriteiten met een uitbraak van de besmettelijke Delta-variant in Sydney, de grootste stad van het land. Premier Scott Morrison noemde de situatie volgens Australische media "zeer ernstig" en riep inwoners op zich aan de coronaregels te houden.

Sydney zit sinds eind juni in lockdown. Inwoners hebben een geldige reden nodig om hun huis te verlaten, maar daar houdt niet iedereen zich aan. "We hebben problemen met de naleving van de regels over contacten tussen huishoudens", erkende de premier. Hij noemde verjaardagspartijen en familiefeesten als voorbeelden van bijeenkomsten die echt niet meer kunnen. "Dit is een kritieke periode."

Australië doorstond de pandemie vorig jaar beter dan veel andere rijke landen. De grens ging grotendeels dicht. Reizigers die nog wel mochten komen, moesten na aankomst in quarantaine. Het lukte met dergelijke maatregelen om het dodental onder coronapatiënten onder de duizend te houden. Het aantal vastgestelde besmettingen bleef steken op bijna 31.000, meer dan de helft minder dan in Luxemburg.

Lage vaccinatiegraad

Het lukt de autoriteiten tot dusver echter niet de Delta-uitbraak in Sydney onder controle te krijgen. De eerste besmetting in de miljoenenstad kwam ongeveer drie weken geleden aan het licht bij een limousinechauffeur. Die had medewerkers vervoerd van een luchtvaartmaatschappij. De autoriteiten hebben sindsdien bijna 400 coronagevallen vastgesteld.

In Australië heeft ondertussen ongeveer 8 procent van de bevolking beide doses van een coronavaccin gehad. Dat is in vergelijking met andere westerse landen een lage vaccinatiegraad. Een minister uit New South Wales vergeleek de run op de schaarse vaccins onlangs met scènes uit de serie The Hunger Games, waarin kinderen elkaar tot de dood moeten bevechten om te overleven.

Dat New South Wales nu 300.000 doses AstraZeneca en Pfizer/BioNTech extra krijgt, betekent volgens premier Morrison niet dat andere gebieden worden gekort. Het gaat volgens hem om vaccins die pas net zijn bemachtigd door de regering.

Meer uit Buitenland

Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een persoon zichzelf opgeblazen op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon kon worden "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie spreekt van een "terroristische aanslag".

36 minuten geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

59 minuten geleden
Explosie en geweerschoten bij Turks parlement

ANKARA (ANP/AFP) - Vlakbij het Turkse parlement, in de hoofdstad Ankara, zijn een zware explosie en geweerschoten waargenomen. Het parlement zou later op de dag na een reces opnieuw openen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een eerste reactie weten dat het zou gaan om "een terroristische aanslag".

1 uur geleden
Partij die wil breken met Kyiv wint Slowaakse verkiezingen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische partij Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent.

2 uur geleden
Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

8 uur geleden
Populistische Smer-SD wint verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent. De liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls nog werd aangewezen als winnaar, staat op 17 procent en HLAS is goed voor ongeveer 15 procent.

11 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen.

12 uur geleden