
Hoge Raad: informatie cryptotelefoons mag gebruikt in strafzaken
DEN HAAG (ANP) - Informatie uit ontsleutelde cryptotelefoons mag gebruikt worden als bewijs in strafzaken. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag geoordeeld. Advocaten in strafzaken keken reikhalzend uit naar duidelijkheid over de kwestie van de Hoge Raad.
Het gaat om berichten die door verdachten in die zaken zijn uitgewisseld met cryptotelefoons van de zogeheten dienstverleners EncroChat en SkyECC. Hun servers stonden in Frankrijk; deze zijn door Franse opsporingsinstanties gekraakt, waardoor ze vervolgens berichten van criminelen live konden meelezen. Frankrijk heeft de onderschepte communicatie vervolgens met Nederland gedeeld. Beide landen werkten in dit kader samen in zogeheten Joint Investigation Teams.
De Hoge Raad oordeelt dat Nederlandse rechtbanken ervan uit mogen gaan "dat het onderzoek door de buitenlandse autoriteiten rechtmatig - dat wil zeggen: in overeenstemming met het buitenlandse recht - is verricht".
Interstatelijk vertrouwensbeginsel
Advocaten zijn altijd al kritisch geweest over het gebruik van die chatberichten als bewijs. Ze stuurden in oktober een brandbrief waarin ze hun zorgen uitten over het gebrek aan transparantie rond het kraken van dergelijke berichtendiensten. Zij stellen dat de rechter niet kan toetsen of het bewijs rechtmatig verkregen is, waardoor hun cliënten geen eerlijk proces krijgen.
Maar volgens de Hoge Raad is hier het zogeheten interstatelijke vertrouwensbeginsel van toepassing. Dit betekent dat de beslissingen van de buitenlandse autoriteiten door de rechter in de Nederlandse strafzaak moeten worden gerespecteerd, aldus het rechtscollege.
Verdergaan
De rechtbanken in Zwolle en Leeuwarden hadden de Hoge Raad om deze antwoorden gevraagd. Met dit oordeel van de Hoge Raad kunnen ze verdergaan met de behandeling van enkele stilgelegde drugszaken. In deze zaken is het bewijsmateriaal over de handel in verdovende middelen gestoeld op ontsleutelde informatie van EncroChat en SkyECC.
In Zwolle gaat het om een drugszaak met in totaal dertien verdachten die in verband worden gebracht met drugslabs in onder meer het Groningse Wildervank en Didam in Gelderland.
Internationale cocaïnehandel
Bij de rechtbank Noord-Nederland gaat het om de zaak Shifter over internationale handel in cocaïne, hennep en synthetische drugs in Nederland en Duitsland en verdachten uit Leeuwarden en Eindhoven.
De antwoorden van de Hoge Raad zijn ook van belang voor overige rechtbanken in zaken waar het bewijs grotendeels stoelt op ontsleutelde cryptocommunicatie.
Meer uit Binnenland
HILVERSUM (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen baalt dat hij tijdens de voorbereidingen van de 1 aprilgrap over de zogenaamde naamsverandering van Café Mes niet heeft aangevoeld dat het geen goed idee was."Ik neem het mezelf kwalijk dat ik dat fingerspitzengefühl daar niet had", zei Wijbenga dinsdagavond in de talkshow Beau op RTL 4.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De onderhandelingen over een nieuwe cao voor ziekenhuismedewerkers worden hervat. Vakbond FNV zegt dinsdag een nieuw bod te hebben ontvangen van de werkgevers, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Ze praten woensdag weer met elkaar.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "Onze democratie is geen vanzelfsprekendheid", meldde Christianne van der Wal (VVD) in haar afscheidsbrief aan de Tweede Kamer. Volgens de oud-bewindsvrouw staan "waarden die haar sterk maken - vrijheid, rechtsstaat en gelijkwaardigheid - onder druk". Ze pleit voor blijven luisteren en samenwerken.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion gaat naar de rechter na meerdere bezoeken van politieagenten bij demonstranten thuis. De klimaatactiegroep wijst erop dat deze huisbezoeken intimiderend overkomen en is al langer bezig met de zaak. Sinds 2022 hebben zo'n 35 mensen gemeld bij XR dat ze hier last van hadden.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Eerste Kamerleden van verschillende partijen vragen zich hardop af of een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs wel rechtmatig is. "Wij blijven daar erg kritisch op", zegt CDA-senator Theo Rietkerk. De stem van zijn partij kan veel verschil maken.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat in hoger beroep tegen een recente uitspraak over het intrekken van het Nederlanderschap vanwege lidmaatschap van terroristische organisaties. Dat heeft justitieminister David van Weel (VVD) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.
10 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen is dinsdagmiddag gedeeltelijk ontruimd om een mogelijke brand. Een onbekend aantal mensen moest het gebouw verlaten.
10 uur geleden