
Hoge Raad: informatie cryptotelefoons mag gebruikt in strafzaken
DEN HAAG (ANP) - Informatie uit ontsleutelde cryptotelefoons mag gebruikt worden als bewijs in strafzaken. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag geoordeeld. Advocaten in strafzaken keken reikhalzend uit naar duidelijkheid over de kwestie van de Hoge Raad.
Het gaat om berichten die door verdachten in die zaken zijn uitgewisseld met cryptotelefoons van de zogeheten dienstverleners EncroChat en SkyECC. Hun servers stonden in Frankrijk; deze zijn door Franse opsporingsinstanties gekraakt, waardoor ze vervolgens berichten van criminelen live konden meelezen. Frankrijk heeft de onderschepte communicatie vervolgens met Nederland gedeeld. Beide landen werkten in dit kader samen in zogeheten Joint Investigation Teams.
De Hoge Raad oordeelt dat Nederlandse rechtbanken ervan uit mogen gaan "dat het onderzoek door de buitenlandse autoriteiten rechtmatig - dat wil zeggen: in overeenstemming met het buitenlandse recht - is verricht".
Interstatelijk vertrouwensbeginsel
Advocaten zijn altijd al kritisch geweest over het gebruik van die chatberichten als bewijs. Ze stuurden in oktober een brandbrief waarin ze hun zorgen uitten over het gebrek aan transparantie rond het kraken van dergelijke berichtendiensten. Zij stellen dat de rechter niet kan toetsen of het bewijs rechtmatig verkregen is, waardoor hun cliënten geen eerlijk proces krijgen.
Maar volgens de Hoge Raad is hier het zogeheten interstatelijke vertrouwensbeginsel van toepassing. Dit betekent dat de beslissingen van de buitenlandse autoriteiten door de rechter in de Nederlandse strafzaak moeten worden gerespecteerd, aldus het rechtscollege.
Verdergaan
De rechtbanken in Zwolle en Leeuwarden hadden de Hoge Raad om deze antwoorden gevraagd. Met dit oordeel van de Hoge Raad kunnen ze verdergaan met de behandeling van enkele stilgelegde drugszaken. In deze zaken is het bewijsmateriaal over de handel in verdovende middelen gestoeld op ontsleutelde informatie van EncroChat en SkyECC.
In Zwolle gaat het om een drugszaak met in totaal dertien verdachten die in verband worden gebracht met drugslabs in onder meer het Groningse Wildervank en Didam in Gelderland.
Internationale cocaïnehandel
Bij de rechtbank Noord-Nederland gaat het om de zaak Shifter over internationale handel in cocaïne, hennep en synthetische drugs in Nederland en Duitsland en verdachten uit Leeuwarden en Eindhoven.
De antwoorden van de Hoge Raad zijn ook van belang voor overige rechtbanken in zaken waar het bewijs grotendeels stoelt op ontsleutelde cryptocommunicatie.
Meer uit Binnenland
ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
3 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
9 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
10 uur geledenWARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag en de politie hadden geen signalen vooraf dat er vorige week rellen konden uitbreken in Den Haag. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen donderdag gezegd. De gemeenteraad vroeg hem om opheldering over de aanpak van de ongeregeldheden.
12 uur geleden