
Het kruis in de duinen van Valkenisse
BIGGEKERKE - Wie de duinen bij Klein Valkenisse (Biggekerke) oversteekt, ziet in de verte een betonnen kruis. Een tijd geleden fietste Colin Bal langs allerlei monumenten en ontdekte per toeval een afbrokkelend en slecht onderhouden kruis uit 1979 in de duinen bij Valkenisse, indertijd gemaakt door de vakman Pieter Schreijenberg, die altijd vertelde over deze vreselijke geschiedenis en de oorlog. Het kruis was aan vervanging toe. Er volgde archiefonderzoek om meer te weten te komen van alle vroegere gebeurtenissen van 77 jaar geleden.
DOOR BEN DAETER
Op 5 september 1944 (Dolle Dinsdag) verwachtte namelijk iedereen de Bevrijding. De Middelburger Willem Niesthoven (30 jaar), electricien in Vlissingen, wilde samen met een maat de geallieerden een handje helpen. Ze maakten een gat als autoval in de Poelendaeleweg/Koudekerkseweg. Inderdaad kwam een Duitse auto daarin terecht, waarna de mannen zich snel verborgen. De militairen dachten onmiddellijk aan sabotage. De volgende ochtend arresteerde de Feldgendarmerie echter zes mannen uit de buurt onder wie Willem Niesthoven.
Hoogste offer
Deze mannen zouden de volgende dag (volgens het standrecht) worden doodgeschoten. En inderdaad: op 11 en 19 september 1944 werden ze om zeven uur in de ochtend in een vrachtwagen vervoerd naar de duinen bij Valkenisse en daar moesten ze met de handen op de rug gebonden omhoogklimmen naar het hoogste punt van de duinen en werden ze vanuit een lagere plek geëxecuteerd door een vuurpeloton van de Duitse bezetters; kogels doorboorden de lichamen die daarna over en door elkaar neerstortten. Zij, die volgens sommigen tevoren zelfs hun eigen graf hadden moeten graven, hadden het hoogste offer gebracht en dat twee maanden voordat Walcheren werd bevrijd.De namen van de slachtoffers mogen best nog eens genoemd worden. Het ging om mannen als André Pierets (39) (Belg), Albert De Colvenaer (46) (Belg), Yvan Colvenaer (17) (Belg), Andries Dieleman (36) uit Wissenkerke en Willem Niesthoven (28) uit Middelburg. Later op 19 september volgde nog Johan van der Weij (19) uit Middelburg.
Waardevol
Na de oorlog werden hun stoffelijke overschotten opgegraven en elders begraven. Het stoffelijk overschot van deze Johan werd bij de opgravingen als eerste gevonden, ongeveer twee meter afstand van de anderen. In 2021 is ook dit oude kruis vervangen, gemaakt door leerlingen van Scalda in Vlissingen, op initiatief van veteraan Colin Bal en de gemeente Veere. Daarop kwam een gedenkplaat, met vlak daarbij een houten plaquette.In 2021 kwam een schitterende documentaire tot stand van Klaas van de Ketterij en Hans Sakkers over Het kruis in de duinen. Veel achtergrondinformatie die niet in de documentaire verwerkt kon worden, verschijnt nu in deze waardevolle publicatie van Hans Sakkers, Colin Bal, Klaas van de Ketterij. Het is geworden een uitstekend, goed gedocumenteerd, prettig en vol spanning geschreven boekje. Veel foto’s van ook opa’s en oma’s die de relatie met de geëxecuteerde familieleden toont. Van harte aanbevolen voor iedere Nederlander, Belg, Zeeuw en zeker voor iedere Walchenaar, ook uit eerbetoon aan deze moedige mannen die voor ons hun leven gaven.[n]
Meer uit Middelburg
MIDDELBURG - Sinds 2003 heeft Middelburg een stadsdichter. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg benoemt deze persoon. De Kunst- en Cultuurroute Middelburg is verantwoordelijk voor de werving en de selectie. 'Voor 2026 zijn we op zoek naar een nieuwe stadsdichter', laat de organisatie weten.
13 uur geledenAls nieuwe bewoner van Middelburg ervaar ik dagelijks nieuwe indrukken in en rond de stad. Zo ook weer deze afgelopen weken. Dit keer is het niet zomaar een interessante wetenswaardigheid maar een heus mysterie. Het mysterie rond De Oostkerk. Zo'n 100 deurmatten werden 's nachts in een aantal straten voor iedere deur neergelegd. Iedereen heeft of had het erover, in de kranten, op tv en online, maar niemand schijnt er iets over te weten. Waar komt deze actie vandaan? Wat is de boodschap? En waarom?
21 uur geledenMIDDELBURG - Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Middelburg heeft zondag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gert-Jan de Rooij. Hij is verrast met het lintje tijdens het 25-jarig jubileum van de jaarlijkse boekenmarkt op de Markt in Middelburg.
1 dag geledenMIDDELBURG - In de Nieuwe Kerk in Middelburg is zaterdag het Verdrag van Middelburg ondertekend. Bij deze slotbijeenkomst van de Internationale Jongeren Vrijheidsconferentie, georganiseerd in het kader van tachtig jaar vrijheid, waren jonge mensen uit de hele wereld aanwezig. Ook onder meer minister van Defensie Ruben Brekelmans en voormalig minister-president Jan Peter Balkenende woonden de bijeenkomst bij.
1 dag geledenGRIJPSKERKE - De 29e editie van het jaarlijkse festival Hrieps zit erop. Op het festivalterrein bij Grijpskerke genoten de duizenden bezoekers vrijdag en zaterdag van optredens van meer dan 50 artiesten op zeven podia. Na een drukke en gezellige editie 2025 kan de organisatie zich opmaken voor de jubileumeditie voor volgend jaar.
1 dag geledenMIDDELBURG/DOMBURG - Zondagavond vonden in de gemeenten Middelburg en Veere meerdere Dodenherdenkingen plaats. Vanwege de zondagsrust is de plechtigheid in sommige dorpen, zoals Arnemuiden, naar zaterdagavond verplaatst. In de gemeente Veere zijn ze allemaal zondag gehouden.
1 dag geledenVEERE - Voor kunstenaars is Veere een bron van inspiratie. Hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Ook buiten het stadje, in de gemeente Veere, wonen en werken kunstenaars die zich graag door de sfeer van hun leefomgeving laten inspireren. Maar wie zijn die kunstenaars? Hanny Mallekote stelt ze aan u voor in een reeks gesprekken speciaal voor De Bode. Deze keer is ze in gesprek met Erna Kooi den Hollander, secretaresse en beeldhouwer bij 'Beeld in Balans'.
1 dag geleden