Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het gaat bij de meesten nu eenmaal niet vanzelf'

'Het gaat bij de meesten nu eenmaal niet vanzelf'

GOES - Leerlingen van De Tweern in Goes, een school voor speciaal basisonderwijs, die moeite hebben met het maken van huiswerk, krijgen sinds kort begeleiding van coaches van Amec, instituut voor huiswerkbegeleiding. “Dit was braakliggend terrein”, zegt intern begeleider Janina van der Sluis. Het project ‘Leer slimmer leren’ draait tot aan de zomervakantie.

Onder leerlingen, hun ouders en leerkrachten op De Tweern leefden de laatste jaren steeds meer vragen over het maken en begeleiden van huiswerk. “We merkten dat er echt een behoefte was”, zegt Janina van der Sluis. Laat huiswerkbegeleiding nu net de core-business zijn van Amec, het instituut dat een kantoor heeft aan de Oostwal in Goes.

Intern begeleider Van der Sluis en Astrid Geeratz van Amec waren het dan ook al snel eens dat er iets aan die behoefte moest worden gedaan, maar hoe was een vraag die lastiger bleek te beantwoorden. Uiteindelijk hebben de partijen zo’n twee jaar gewerkt aan het project ‘Leer slimmer leren’.

Frustraties

Met dank aan een subsidie uit het innovatiefonds van Respont draait het sinds de voorjaarsvakantie. Het is bedoeld voor kinderen in de groepen zeven en acht van De Tweern. “We hebben een groep ouders die hun kinderen niet of moeilijk kan begeleiden bij het maken van huiswerk. Soms omdat ze keihard moeten werken, soms kunnen of willen ze het niet en soms leidt het huiswerk bij onze kinderen tot frustraties en ruzies, vooral thuis”, legt Van der Sluis uit. “Het leren gaat bij de meeste van onze kinderen nu eenmaal niet vanzelf. Anders zitten ze hier niet.” Volgens Geeratz voorkom je die frustraties met goede begeleiding. “Als hun huiswerk is gemaakt, hebben ze meer rust in hun hoofd op school. Daardoor snappen ze de stof beter, kunnen ze beter mee in de les en is de kans op hogere cijfers groter. Het is een soort sneeuwbaleffect.”

Taxibusjes

Een groot voordeel van ‘Leer slimmer leren’ is dat de jongens en meiden begeleiding krijgen van Amec-studiecoaches tijdens schooltijd. Dat laatste was belangrijk, omdat veel kinderen met taxibusjes naar school komen en gaan. De begeleiding is aangepast op de doelgroep. Het gaat niet alleen om de opdracht zelf, maar ook hoe je deze het beste kunt aanpakken. “Stel, een kind moet een werkstuk maken over vissen. Waar ga je dan naartoe als je ouders je niet kunnen helpen? Misschien woont er een visser in de straat en kun je hem om hulp vragen. Het hoeft niet moeilijk te zijn. We leren ze een probleem op te lossen.”

Coaches

Daarbovenop proberen de coaches de kinderen ook voor te bereiden op de overstap naar de middelbare school of het praktijkonderwijs. “Dit is een veilige omgeving voor ze. Ze zijn redelijk beschermd. Straks gaan ze naar de middelbare school, maar dan zijn hun problemen niet opeens voorbij, terwijl dan een hele wereld op ze afkomt”, zegt Van der Sluis. “We brengen de kinderen ook vaardigheden bij die ze dan nodig hebben, zoals hoe je contacten legt, hoe je een agenda invult en wat je wel en niet op social media moet plaatsen. Het gaat niet alleen over de brugklas, maar over veel meer”, aldus Geeratz. “Als ze er hier al over hebben nagedacht, staan ze straks sterker in hun schoenen.”

Stichting Ook

Volgens Van der Sluis is het project een mooie aanvulling op het onderwijs op De Tweern. Als de resultaten goed zijn - en het lijkt erop dat dat zo is - hoopt ze dat er een vervolg komt. Zonder subsidie moeten ouders dan wel zelf een deel betalen. Daarvoor zouden ze wellicht een beroep kunnen doen op Stichting Ook, die huiswerkbegeleiding vergoedt voor kinderen die het financieel niet zo goed hebben. “Je hoort momenteel veel over kansenongelijkheid. Nu helpen we iedereen, onder schooltijd. Het zou mooi zijn als we op dezelfde voet kunnen doorgaan.”[l]

Deze reportage is gemaakt in de week voordat de scholen hun deuren moesten sluiten. Het project gaat door als deze weer open zijn.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Alles is bespreekbaar bij De Lachende Koe

GOES - François Brunings en Mirjam Oreel vormen met hun team al 5 jaar het kloppend hart van Steakhouse De Lachende Koe in Goes.

8 uur geleden
Kermis Goes staat op losbarsten

GOES - De kermis bij de Zeelandhallen in Goes begint vrijdag. Tot en met woensdag 18 augustus is de kermis dagelijks te bezoeken van 13.00 tot 23.00 uur.

10 uur geleden
Hoofdreiscoupé voor mensen met dementie feestelijk geopend in Goes

GOES - Bij woonzorgcentrum Ter Weel in Goes is donderdag een hoofdreiscoupé feestelijk in gebruik genomen. Hierin kunnen mensen met dementie een maand lang ‘op reis’ gaan. 

11 uur geleden
CDA wil coronaprik voor zeevarenden in Zeeuwse havens

Waarom kunnen niet-Nederlandse zeevarenden zich niet vaccineren tegen het coronavirus in de Zeeuwse havens? Dit willen de CDA-fracties in de gemeenten Vlissingen, Borsele en Terneuzen weten.

12 uur geleden
Margaret en Kees hebben samen honderd weken welpenkampen verzorgd

‘s-HEERENHOEK - Samen zijn Kees en Margaret Rentmeester honderd weken op welpenkamp geweest met de scouting. Voor deze uitgebreide hulp zijn de twee in het zonnetje gezet door de scouts.

16 uur geleden
Column Rob Zwartepoorte: Benzine, diesel, hybride of elektrisch?

Benzine, diesel, hybride of elektrisch? Die vraag wordt mij vaak gesteld. Logisch, gezien alle berichtgeving omtrent de productie van brandstofmotoren na 2035!Eén op de 4 Nederlanders geeft aan binnen een jaar een auto te kopen. Omgerekend naar heel Nederland zijn dit zo’n 3,3 miljoen consumenten. De grootste groep kiest nog steeds voor benzine (11%). De volledig elektrische auto is een stuk minder populair (3%) en de hybride auto schommelt er tussenin (6%). De prijs van een elektrische auto is veruit de meest genoemde reden om er geen te kopen (59%). Op afstand volgen drempels, zoals het vaak moeten opladen (35%) en het gebrek aan oplaadpunten (34%). Ook de duur van het opladen wordt vaak genoemd (25%).De tegenwoordig uitgebreide keuze - benzine, diesel, autogas, hybride of volledig elektrisch - kan leiden tot keuzestress. Wat moet je nu kiezen?De meeste auto’s rijden op benzine. Deze techniek is bewezen betrouwbaar en benzine is overal verkrijgbaar. Benzineauto’s betalen minder wegenbelasting en zijn meestal lichter dan dieselmotoren. Dat maakt een benzinemotor geschikt voor sportieve rijders.

16 uur geleden
Goes on Track trekt prominente atletiektoppers

GOES - Het atletiek-baanevenement Goes on Track van vrijdag 6 augustus belooft volgens de organisatie de sterkst bezette wedstrijd te worden, die Zeeland ooit gezien heeft. ‘De allerbeste atleten zijn momenteel in Tokio, de “best of the rest” komt naar Goes’.

1 dag geleden