Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het gaat bij de meesten nu eenmaal niet vanzelf'

'Het gaat bij de meesten nu eenmaal niet vanzelf'

GOES - Leerlingen van De Tweern in Goes, een school voor speciaal basisonderwijs, die moeite hebben met het maken van huiswerk, krijgen sinds kort begeleiding van coaches van Amec, instituut voor huiswerkbegeleiding. “Dit was braakliggend terrein”, zegt intern begeleider Janina van der Sluis. Het project ‘Leer slimmer leren’ draait tot aan de zomervakantie.

Onder leerlingen, hun ouders en leerkrachten op De Tweern leefden de laatste jaren steeds meer vragen over het maken en begeleiden van huiswerk. “We merkten dat er echt een behoefte was”, zegt Janina van der Sluis. Laat huiswerkbegeleiding nu net de core-business zijn van Amec, het instituut dat een kantoor heeft aan de Oostwal in Goes.

Intern begeleider Van der Sluis en Astrid Geeratz van Amec waren het dan ook al snel eens dat er iets aan die behoefte moest worden gedaan, maar hoe was een vraag die lastiger bleek te beantwoorden. Uiteindelijk hebben de partijen zo’n twee jaar gewerkt aan het project ‘Leer slimmer leren’.

Frustraties

Met dank aan een subsidie uit het innovatiefonds van Respont draait het sinds de voorjaarsvakantie. Het is bedoeld voor kinderen in de groepen zeven en acht van De Tweern. “We hebben een groep ouders die hun kinderen niet of moeilijk kan begeleiden bij het maken van huiswerk. Soms omdat ze keihard moeten werken, soms kunnen of willen ze het niet en soms leidt het huiswerk bij onze kinderen tot frustraties en ruzies, vooral thuis”, legt Van der Sluis uit. “Het leren gaat bij de meeste van onze kinderen nu eenmaal niet vanzelf. Anders zitten ze hier niet.” Volgens Geeratz voorkom je die frustraties met goede begeleiding. “Als hun huiswerk is gemaakt, hebben ze meer rust in hun hoofd op school. Daardoor snappen ze de stof beter, kunnen ze beter mee in de les en is de kans op hogere cijfers groter. Het is een soort sneeuwbaleffect.”

Taxibusjes

Een groot voordeel van ‘Leer slimmer leren’ is dat de jongens en meiden begeleiding krijgen van Amec-studiecoaches tijdens schooltijd. Dat laatste was belangrijk, omdat veel kinderen met taxibusjes naar school komen en gaan. De begeleiding is aangepast op de doelgroep. Het gaat niet alleen om de opdracht zelf, maar ook hoe je deze het beste kunt aanpakken. “Stel, een kind moet een werkstuk maken over vissen. Waar ga je dan naartoe als je ouders je niet kunnen helpen? Misschien woont er een visser in de straat en kun je hem om hulp vragen. Het hoeft niet moeilijk te zijn. We leren ze een probleem op te lossen.”

Coaches

Daarbovenop proberen de coaches de kinderen ook voor te bereiden op de overstap naar de middelbare school of het praktijkonderwijs. “Dit is een veilige omgeving voor ze. Ze zijn redelijk beschermd. Straks gaan ze naar de middelbare school, maar dan zijn hun problemen niet opeens voorbij, terwijl dan een hele wereld op ze afkomt”, zegt Van der Sluis. “We brengen de kinderen ook vaardigheden bij die ze dan nodig hebben, zoals hoe je contacten legt, hoe je een agenda invult en wat je wel en niet op social media moet plaatsen. Het gaat niet alleen over de brugklas, maar over veel meer”, aldus Geeratz. “Als ze er hier al over hebben nagedacht, staan ze straks sterker in hun schoenen.”

Stichting Ook

Volgens Van der Sluis is het project een mooie aanvulling op het onderwijs op De Tweern. Als de resultaten goed zijn - en het lijkt erop dat dat zo is - hoopt ze dat er een vervolg komt. Zonder subsidie moeten ouders dan wel zelf een deel betalen. Daarvoor zouden ze wellicht een beroep kunnen doen op Stichting Ook, die huiswerkbegeleiding vergoedt voor kinderen die het financieel niet zo goed hebben. “Je hoort momenteel veel over kansenongelijkheid. Nu helpen we iedereen, onder schooltijd. Het zou mooi zijn als we op dezelfde voet kunnen doorgaan.”[l]

Deze reportage is gemaakt in de week voordat de scholen hun deuren moesten sluiten. Het project gaat door als deze weer open zijn.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

‘Je doet iets waarvan anderen blij worden’

HEINKENSZAND – In 2007 werd speeltuinvereniging ‘t Zandkasteel in Heinkenszand opgericht om zorg te dragen voor de acht speeltuinen die het dorp telt. Omdat de speeltuinen sinds 2001 niet meer onderhouden waren, was het een hele klus om alle speeltoestellen te renoveren en te vervangen voor nieuwe exemplaren. In dertien jaar tijd heeft de vereniging, die een vierkoppig bestuur heeft en een groep enthousiaste leden, ervoor gezorgd dat er weer volop veilig gespeeld kan worden in Heinkenszand.

14 uur geleden
Van koude Bevrijdingsdag naar warm weekeinde

Met 9 tot 11 graden, buien met hagel en een vlagerige wind staat deze Bevrijdingsdag in de top-10 van koudste, meldt weerbureau Weeronline woensdag. 

16 uur geleden
Tourist Information Point geopend in Kamperland

KAMPERLAND - De Noord-Bevelandse wethouder Anja Slenter opent donderdag het Tourist Information Point in de winkel van Fairtrade Upgrade aan de Veerweg in Kamperland.

21 uur geleden
Kadaster: ‘Jonge huizenkopers slaan hun slag’

In januari, februari en maart 2021 ging 61 procent van alle verkochte huizen naar kopers tussen de 18 en 35 jaar. ‘In het eerste kwartaal van 2020 was dat nog geen 45 procent’, laat het Kadaster weten over de eerste cijfers van dit jaar.

22 uur geleden
Goes Gezien: Namen

Veel oorlogsmonumenten dragen de namen van de omgekomenen. De koperen plaquette aan het stadhuis op de Grote Markt bevat geen namen. De tekst luidt: ‘De klok in deze toren wordt geluid ter eerbiedige nagedachtenis aan de stadgenoten die vielen in het verzet 1940-1945’. Het gedenkteken werd onthuld op 4 mei 1948. Het Zeeuwsch Dagblad vertelt dat daarbij ‘een grote menigte’ aanwezig was. R. Zuidema, voorzitter van het ‘klokkencomité’, zei dat het niet de bedoeling was ‘een pompeus monument op te richten, maar een eenvoudig naamloos gedenkteken’. De tonen van de gedenkklok in de stadhuistoren ‘zullen een herinnering zijn aan de bange oorlogsdagen en aan de diepbetreurde doden’. Deze Zuidema was ook actief in het verzet; hij had een concentratiekamp overleefd.Geen namen dus op het Goese monument. Maar van de meeste slachtoffers uit het verzet komen we de namen wel tegen in Goes-Oost, waar in maart 1948 vijf straten naar omgekomen verzetsmensen zijn genoemd: Kees de Graaff, Marien de Groot, Jacob Klaaijsen, Piet Quant en Job van Melle. De gemeente vervangt de oude, ‘kale’ straatnaamborden door nieuwe met meer informatie; dat is mooi. Sinds 2015 is daar ook het Ds. W.H. van der Vegtplein, naar de verzetsman die in 1944 na een treinbeschieting aan een verwonding overleed. En er komen nog twee ‘verzetsstraten’ bij: het Nicolaas Corstanjepad en het Kloostermanpad (naar Piet, Daan en Maatje; zij overleefden de oorlog).

1 dag geleden
Gemeente Borsele gaat veel minder maaien

HEINKENSZAND - Van 20 keer naar 2 keer per jaar. Op zo’n 30 locaties in 8 dorpen maait de gemeente Borsele voortaan alleen nog ieder halfjaar. Dat gebeurt in Baarland, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Lewedorp, Nieuwdorp, Ovezande, ‘s-Heer Abtskerke en ’s-Gravenpolder. “Het is goed voor de biodiversiteit en daarmee de fruitteelt en voor onze portemonnee”, zegt wethouder Arno Witkam.

1 dag geleden
Goes Marketing lanceert nieuwe videoclip

GOES - De nieuwe videoclip van Goesisgoes, ‘Goes O, wat ben je mooi!’, is maandag gelanceerd op de website en socialemediakanalen van Stichting Goes Marketing. Met deze videoclip wilt de stichting laten zien dat het goed wonen, werken, ondernemen en beleven is in Goes. 

1 dag geleden