Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het gaat bij de meesten nu eenmaal niet vanzelf'

'Het gaat bij de meesten nu eenmaal niet vanzelf'

GOES - Leerlingen van De Tweern in Goes, een school voor speciaal basisonderwijs, die moeite hebben met het maken van huiswerk, krijgen sinds kort begeleiding van coaches van Amec, instituut voor huiswerkbegeleiding. “Dit was braakliggend terrein”, zegt intern begeleider Janina van der Sluis. Het project ‘Leer slimmer leren’ draait tot aan de zomervakantie.

Onder leerlingen, hun ouders en leerkrachten op De Tweern leefden de laatste jaren steeds meer vragen over het maken en begeleiden van huiswerk. “We merkten dat er echt een behoefte was”, zegt Janina van der Sluis. Laat huiswerkbegeleiding nu net de core-business zijn van Amec, het instituut dat een kantoor heeft aan de Oostwal in Goes.

Intern begeleider Van der Sluis en Astrid Geeratz van Amec waren het dan ook al snel eens dat er iets aan die behoefte moest worden gedaan, maar hoe was een vraag die lastiger bleek te beantwoorden. Uiteindelijk hebben de partijen zo’n twee jaar gewerkt aan het project ‘Leer slimmer leren’.

Frustraties

Met dank aan een subsidie uit het innovatiefonds van Respont draait het sinds de voorjaarsvakantie. Het is bedoeld voor kinderen in de groepen zeven en acht van De Tweern. “We hebben een groep ouders die hun kinderen niet of moeilijk kan begeleiden bij het maken van huiswerk. Soms omdat ze keihard moeten werken, soms kunnen of willen ze het niet en soms leidt het huiswerk bij onze kinderen tot frustraties en ruzies, vooral thuis”, legt Van der Sluis uit. “Het leren gaat bij de meeste van onze kinderen nu eenmaal niet vanzelf. Anders zitten ze hier niet.” Volgens Geeratz voorkom je die frustraties met goede begeleiding. “Als hun huiswerk is gemaakt, hebben ze meer rust in hun hoofd op school. Daardoor snappen ze de stof beter, kunnen ze beter mee in de les en is de kans op hogere cijfers groter. Het is een soort sneeuwbaleffect.”

Taxibusjes

Een groot voordeel van ‘Leer slimmer leren’ is dat de jongens en meiden begeleiding krijgen van Amec-studiecoaches tijdens schooltijd. Dat laatste was belangrijk, omdat veel kinderen met taxibusjes naar school komen en gaan. De begeleiding is aangepast op de doelgroep. Het gaat niet alleen om de opdracht zelf, maar ook hoe je deze het beste kunt aanpakken. “Stel, een kind moet een werkstuk maken over vissen. Waar ga je dan naartoe als je ouders je niet kunnen helpen? Misschien woont er een visser in de straat en kun je hem om hulp vragen. Het hoeft niet moeilijk te zijn. We leren ze een probleem op te lossen.”

Coaches

Daarbovenop proberen de coaches de kinderen ook voor te bereiden op de overstap naar de middelbare school of het praktijkonderwijs. “Dit is een veilige omgeving voor ze. Ze zijn redelijk beschermd. Straks gaan ze naar de middelbare school, maar dan zijn hun problemen niet opeens voorbij, terwijl dan een hele wereld op ze afkomt”, zegt Van der Sluis. “We brengen de kinderen ook vaardigheden bij die ze dan nodig hebben, zoals hoe je contacten legt, hoe je een agenda invult en wat je wel en niet op social media moet plaatsen. Het gaat niet alleen over de brugklas, maar over veel meer”, aldus Geeratz. “Als ze er hier al over hebben nagedacht, staan ze straks sterker in hun schoenen.”

Stichting Ook

Volgens Van der Sluis is het project een mooie aanvulling op het onderwijs op De Tweern. Als de resultaten goed zijn - en het lijkt erop dat dat zo is - hoopt ze dat er een vervolg komt. Zonder subsidie moeten ouders dan wel zelf een deel betalen. Daarvoor zouden ze wellicht een beroep kunnen doen op Stichting Ook, die huiswerkbegeleiding vergoedt voor kinderen die het financieel niet zo goed hebben. “Je hoort momenteel veel over kansenongelijkheid. Nu helpen we iedereen, onder schooltijd. Het zou mooi zijn als we op dezelfde voet kunnen doorgaan.”[l]

Deze reportage is gemaakt in de week voordat de scholen hun deuren moesten sluiten. Het project gaat door als deze weer open zijn.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Scouting Heinkenszand viert 75-jarig jubileum

HEINKENSZAND – Op zaterdag 25 september viert Scouting Heinkenszand dat het 75 jaar geleden is dat zij werd opgericht. Tijdens een receptie in het scoutinggebouw aan ‘t Dijkje kunnen (oud-)leiding en (oud-)leden met elkaar herinneringen ophalen en is er gelegenheid om mee te doen aan de activiteiten van de huidige speltakken. De jubileumdag wordt afgesloten met een barbecue voor genodigden.

23 uur geleden
SMWO begint met gespreksgroep over rouwbeleving

GOES - Verlies van een dierbare doet pijn. ‘Zeker in een tijd waarin afscheid nemen en rouwen soms anders gaat dan u had gewild. Als u het gevoel heeft dat u vast blijft zitten in uw verdriet, moeite heeft om in het ritme van de dag te komen of als u zich eenzaam of onbegrepen voelt in uw omgeving, dan is de gespreksgroep Rouwbeleving misschien iets voor u’, aldus Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO). Op 21 oktober start bij SMWO een nieuwe, gratis toegankelijke gespreksgroep Rouwbeleving.

1 dag geleden
Dronken automobilist veroorzaakt aanrijding bij Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Na een aanrijding op de Colijnsplaatseweg bij Colijnsplaat is woensdagavond het rijbewijs van een 70-jarige man uit de gemeente Schouwen-Duiveland ingenomen.

1 dag geleden
Huisvestingsplan voor 48 arbeidsmigranten bij Heinkenszand

HEINKENSZAND – Familie Boonman wil op haar land aan de Westerguitedijk 2 bij Heinkenszand voor 48 arbeidsmigranten huisvesting realiseren. De akkerbouwers zijn van plan om op 453 vierkante meter een acht meter hoog boerderijachtig complex met meerpersoonsappartementen te bouwen. De gemeente Borsele staat positief tegenover het plan, maar de vergunningen moeten nog verleend worden. “Als er geen bezwaren komen, hopen we volgend jaar te kunnen bouwen”, vertelt Dennis Boonman. “Begin 2023 kunnen de arbeidsmigranten er dan wonen.”

2 dagen geleden
Muziekdepot Zeeland voor kinderen gaat voor 2500 instrumenten

Een muziekinstrument voor alle kinderen in Zeeland die beginnen met muziek maken. Dat is het doel van de samenwerking tussen Muziekschool Zeeland, muziekwinkel Bax Music uit Goes en Toonbeeld.

2 dagen geleden
Nieuwe bibliotheek in Goes geeft feest voor alle inwoners

GOES - Bibliotheek Goes heeft sinds kort een nieuw adres, aan het Kolveniershof 106. ‘Op deze mooie plek, direct grenzend het cultuurplein van de stad, is een totaal vernieuwde Bibliotheek gerealiseerd’, aldus het team van de bibliotheek. Om dit te vieren zijn er zaterdag (25 september) tussen 10.00 en 17.30 uur festiviteiten voor alle inwoners van Goes.

2 dagen geleden
Festival ‘Cultuur uit de Zak’ gaat door

HEINKENSZAND - Op zaterdag 23 oktober vindt het festival ‘Cultuur uit de Zak’ plaats. Door de coronamaatregelen was het even spannend of het kon doorgaan, maar dat is inmiddels zeker, laat de organisatie weten.

2 dagen geleden