Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het gaat bij de meesten nu eenmaal niet vanzelf'

'Het gaat bij de meesten nu eenmaal niet vanzelf'

GOES - Leerlingen van De Tweern in Goes, een school voor speciaal basisonderwijs, die moeite hebben met het maken van huiswerk, krijgen sinds kort begeleiding van coaches van Amec, instituut voor huiswerkbegeleiding. “Dit was braakliggend terrein”, zegt intern begeleider Janina van der Sluis. Het project ‘Leer slimmer leren’ draait tot aan de zomervakantie.

Onder leerlingen, hun ouders en leerkrachten op De Tweern leefden de laatste jaren steeds meer vragen over het maken en begeleiden van huiswerk. “We merkten dat er echt een behoefte was”, zegt Janina van der Sluis. Laat huiswerkbegeleiding nu net de core-business zijn van Amec, het instituut dat een kantoor heeft aan de Oostwal in Goes.

Intern begeleider Van der Sluis en Astrid Geeratz van Amec waren het dan ook al snel eens dat er iets aan die behoefte moest worden gedaan, maar hoe was een vraag die lastiger bleek te beantwoorden. Uiteindelijk hebben de partijen zo’n twee jaar gewerkt aan het project ‘Leer slimmer leren’.

Frustraties

Met dank aan een subsidie uit het innovatiefonds van Respont draait het sinds de voorjaarsvakantie. Het is bedoeld voor kinderen in de groepen zeven en acht van De Tweern. “We hebben een groep ouders die hun kinderen niet of moeilijk kan begeleiden bij het maken van huiswerk. Soms omdat ze keihard moeten werken, soms kunnen of willen ze het niet en soms leidt het huiswerk bij onze kinderen tot frustraties en ruzies, vooral thuis”, legt Van der Sluis uit. “Het leren gaat bij de meeste van onze kinderen nu eenmaal niet vanzelf. Anders zitten ze hier niet.” Volgens Geeratz voorkom je die frustraties met goede begeleiding. “Als hun huiswerk is gemaakt, hebben ze meer rust in hun hoofd op school. Daardoor snappen ze de stof beter, kunnen ze beter mee in de les en is de kans op hogere cijfers groter. Het is een soort sneeuwbaleffect.”

Taxibusjes

Een groot voordeel van ‘Leer slimmer leren’ is dat de jongens en meiden begeleiding krijgen van Amec-studiecoaches tijdens schooltijd. Dat laatste was belangrijk, omdat veel kinderen met taxibusjes naar school komen en gaan. De begeleiding is aangepast op de doelgroep. Het gaat niet alleen om de opdracht zelf, maar ook hoe je deze het beste kunt aanpakken. “Stel, een kind moet een werkstuk maken over vissen. Waar ga je dan naartoe als je ouders je niet kunnen helpen? Misschien woont er een visser in de straat en kun je hem om hulp vragen. Het hoeft niet moeilijk te zijn. We leren ze een probleem op te lossen.”

Coaches

Daarbovenop proberen de coaches de kinderen ook voor te bereiden op de overstap naar de middelbare school of het praktijkonderwijs. “Dit is een veilige omgeving voor ze. Ze zijn redelijk beschermd. Straks gaan ze naar de middelbare school, maar dan zijn hun problemen niet opeens voorbij, terwijl dan een hele wereld op ze afkomt”, zegt Van der Sluis. “We brengen de kinderen ook vaardigheden bij die ze dan nodig hebben, zoals hoe je contacten legt, hoe je een agenda invult en wat je wel en niet op social media moet plaatsen. Het gaat niet alleen over de brugklas, maar over veel meer”, aldus Geeratz. “Als ze er hier al over hebben nagedacht, staan ze straks sterker in hun schoenen.”

Stichting Ook

Volgens Van der Sluis is het project een mooie aanvulling op het onderwijs op De Tweern. Als de resultaten goed zijn - en het lijkt erop dat dat zo is - hoopt ze dat er een vervolg komt. Zonder subsidie moeten ouders dan wel zelf een deel betalen. Daarvoor zouden ze wellicht een beroep kunnen doen op Stichting Ook, die huiswerkbegeleiding vergoedt voor kinderen die het financieel niet zo goed hebben. “Je hoort momenteel veel over kansenongelijkheid. Nu helpen we iedereen, onder schooltijd. Het zou mooi zijn als we op dezelfde voet kunnen doorgaan.”[l]

Deze reportage is gemaakt in de week voordat de scholen hun deuren moesten sluiten. Het project gaat door als deze weer open zijn.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Mark de Groot schrijft het ene na andere boek

MIDDELBURG – Mark de Groot is docent Engels op het Nehalennia in Middelburg en daarnaast schrijver van een nieuw fantasy-kinderboek. Zaterdag (28 november) publiceert hij de crime novelle ‘Harde les’. Lezers van Weekblad de Bode kunnen meedoen aan een actie waarmee ze een gesigneerd exemplaar kunnen winnen.Eerder publiceerde Mark de Groot het korte verhaal ‘Tijd en Wereld’ in de verhalenbundel ‘Rafels’ en het verhaal ‘Dansende olifanten op het ijs’. Begin dit jaar verscheen zijn fantasyboek ‘Het zoekavontuur van Geenhoorn’, de enige eenhoorn zonder hoorn. De crime novelle ‘Harde les’ is een mini-roman voor volwassenen in zakformaat. “Het gaat over Michael Smit die een donker verleden heeft”, legt de schrijver uit. FoutenSmit heeft zich voorgenomen om daarover nooit iets aan iemand te vertellen, totdat zijn zoon dezelfde fouten dreigt te maken. “Om Jayden op het rechte pad te houden, ziet Michael geen andere uitweg dan zijn diepste geheim met hem te delen.”WedstrijdOmdat in maart ook zijn jeugdthriller ‘Skygge’ verschijnt heeft hij een actie bedacht. Wie een gesigneerd exemplaar wil winnen kan vóór 5 december naar degrootschrijven@gmail.com mailen wat ‘Skygge’ betekent. De schrijver trekt uit de goede antwoorden een aantal winnaars.De Groot is sinds 2006 docent Engels. Eerst in de onderbouw, maar sinds elf jaar in de bovenbouw. Zijn favoriete onderdeel is literatuur. “Sinds mijn elfde schrijf ik al, geïnspireerd door Griekse mythologieën. Mijn eerste korte verhaal was dan ook toepasselijk ‘De Griekse Held’ getiteld, al deed het weinig buiten de familiekring.”Jules VerneHij las graag spannende avonturenverhalen van Jules Verne en later boeken van Stephen King en John Irving. En weer later, vanuit zijn studie Engels, zoveel mogelijk Engelstalige literatuur in alle genres. “‘Het zoekavontuur van Geenhoorn’ heb ik geschreven tijdens de zwangerschap van mijn vrouw. Mijn ongeboren dochter, die nu anderhalf is, was mijn muze. Het is het soort spannend, grappig en avontuurlijk verhaal dat ik als kind zelf graag las en waar ik van hoop dat de kinderen van nu er veel plezier uithalen.”Hij vindt het jammer dat zoveel Nederlandse kinderen de liefde voor het lezen verliezen zodra ze naar de brugklas gaan. ‘Harde Les’ kost 9,99 euro, Uitgeverij Godijn Publishing.

8 uur geleden
Geerteskerk én Kloetinge in actie voor voedselbank

GOES - De Geerteskerk komt dit weekend in actie voor Voedselbank De Bevelanden en hoopt dat iedereen in Kloetinge meedoet.De actie vindt plaats in het kader van dankdag, de jaarlijkse dag waarop gelovigen stil staan bij ‘alles waarvoor ze dankbaar kunnen en willen zijn’. Vroeger waren dit de gewassen op het land, maar de laatste jaren trekken veel gelovigen het breder. “We hebben rond dankdag altijd een speciale dienst in de Geerteskerk”, zegt ouderling Peter Eversdijk. GrootsBezoekers nemen naar deze dienst al jaren spullen mee voor de voedselbank. “Dit keer wilden we het wat grootser aanpakken en het dorp betrekken. We zijn naar Bakker Boer gegaan, het punt in Kloetinge waar veel mensen hun boodschappen doen. Daar reageerden ze meteen enthousiast.”Houdbaar Volgens Eversdijk is het een goed moment om het grootser aan te pakken. “De voedselbank heeft het moeilijk, eerst doordat mensen boodschappen gingen hamsteren en nu kopen supermarkten ontzettend scherp in. Daardoor blijft er minder over voor instellingen zoals de voedselbank.” Er is vooral behoefte aan houdbare boodschappen zoals rijst, macaroni, blikken en potten groente, mixen voor bami en nasi, koffie, thee en suiker en soep in pakjes of blik. Er staat in de winkel ook een collectebus.ProbleemDe actie komt vanuit de werkgroep Hart en Ziel, die met de kerk naar buiten wil treden. Een van de doelen is om meer mensen naar binnen te krijgen, ook jongeren. “Anders hebben we over tien of vijftien jaar een probleem”, zegt Eversdijk nuchter. Hij is lid van de werkgroep. “We hebben meer ideeën, maar het is lastig om deze nu te verwezenlijken. Als het weer een beetje normaal is, willen we meer activiteiten gaan organiseren. Denk bijvoorbeeld aan lezingen. We hebben veel actieve mensen, die dit belangrijk vinden.”MuziekDe vrijwilligers van de Geerteskerk staan vrijdag en zaterdag (27 en 28 november) van 8.00 uur tot 12.00 uur bij Bakker Boer en op zaterdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur in de Geerteskerk. In de kerk zorgen organiste Mariëtte Evers en haar dochter Judith op harp ‘s middags vanaf 15.00 uur voor muziek.Meer informatie is te vinden op www.hartenzielkloetinge.nl.

8 uur geleden
Middelburgs kindje per traumahelikopter naar ziekenhuis

MIDDELBURG - Hulpdiensten zijn dinsdagmiddag uitgerukt voor een reanimatiemelding van een kindje in Middelburg. Het patiëntje is per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het met het kindje gaat, is niet bekend.Ambulances, politie-eenheden en ook burgerhulpverleners werden opgeroepen voor het noodgeval. De traumahelikopter landde op een grasveld naast de rotonde bij de Veerseweg. Hiervoor werd het verkeer tijdelijk stilgelegd.

8 uur geleden
Kruispunt moet Tholen stad beter bereikbaar maken

THOLEN - Er komt een kruispunt ter hoogte van de Molenvlietsedijk en de N286, vlakbij het huidige viaduct. Dat laat de gemeente Tholen weten. Op die manier hoopt men de stad Tholen beter bereikbaar te maken. De werkzaamheden starten in de loop van 2021.De gemeente Tholen onderzocht samen met de Provincie Zeeland de mogelijkheden om de bereikbaarheid van de stad Tholen en het bedrijventerrein te verbeteren. De oplossing is gevonden in de aanleg van een nieuw kruispunt. Het kruispunt wordt aangelegd ter hoogte van de Molenvlietsedijk en de N286, vlakbij het huidige viaduct. Op dit kruispunt wordt een ‘Intelligente Verkeerregelinstallatie’ (iVRI) geplaatst. De voorlopige planning is om in de loop van 2021 met de werkzaamheden te starten. “Bij het onderzoek naar de mogelijkheden is niet alleen rekening gehouden met de huidige verkeerssituatie, maar ook met de voorspellingen voor de toekomst”, zo zegt de gemeente. “De verwachting is dat de verkeersdrukte door toekomstige ontwikkelingen, zoals de ontwikkeling van nieuwbouw, verder zal toenemen. Met de aanleg van een nieuw kruispunt zorgen we voor een veiligere en prettigere leefomgeving in Tholen.”iVRIEen gewone verkeersregelinstallatie (VRI) houdt alleen rekening met het verkeer in de buurt van het kruispunt door middel van meetpunten in het wegdek. Een intelligente variant (iVRI) maakt gebruik van meetpunten veel verderop in de omgeving. Ook kan de iVRI informatie van weggebruikers ontvangen. Hierdoor ‘weet’ de installatie niet alleen óf er verkeer aankomt, maar ook wat voor soort verkeer, hoeveel, op welk tijdstip en welke route ze nemen. Zo kan de installatie automatisch de groentijd verlengen. De iVRI stimuleert zo de doorstroming en vermindert uitstoot. Ook verbetert het de verkeersveiligheid. In de toekomst kan de installatie worden gekoppeld aan andere iVRI’s, waardoor een groene golf in de spits kan ontstaan. De iVRI zorgt er ook voor dat hulpdiensten kunnen doorrijden.Vormgeving kruispuntOp dit moment onderzoekt de gemeente hoeveel rijbanen het kruispunt moet hebben om de verkeersstromen nu en in de toekomst goed te kunnen verwerken. Ook is de gemeente van plan om een tunnel aan te leggen voor fietsers en voetgangers. Met een tunnel wordt de verkeersveiligheid geborgd en wordt voorkomen dat fietsers en voetgangers de doorstroming op het kruispunt vertragen. Bovendien maakt de tunnel het kruispunt toekomstbestendig.VervolgNu er een oplossing is gevonden om de bereikbaarheid te verbeteren, gaat de gemeente aan de slag met de voorbereidingen. Dat betekent onderzoeken, afstemmen en ontwerpen. Ook wordt er gekeken naar de effecten op de omgeving. Om de inwoners te betrekken bij het proces, lanceert de gemeente binnenkort een projectwebsite. Door de coronamaatregelen is het momenteel niet mogelijk om fysiek samen te komen. Daarom vraagt de gemeente de inwoners om aan te geven op welke manier zij graag betrokken willen worden bij het project. Zij kunnen hiervoor contact opnemen met de gemeente. [n]

11 uur geleden
Sint Jacobskerk is open voor iedereen

VLISSINGEN - De Sint Jacobskerk in Vlissingen is elke vrijdag open voor bezoekers.Wie een kijkje wil nemen in de kerk is welkom van 11.00 tot 16.00 uur. Er is de mogelijkheid om een kaars te branden en er is ruimte om te mediteren, te bidden en rond te wandelen. Kerkbezoekers moeten wel de coronamaatregelen in acht nemen, zoals voldoende afstand houden en een mondkapje dragen.Belhamel‘De Sint Jacobskerk bepaalt al eeuwen het aangezicht van Vlissingen’, aldus de Protestantse Gemeente Vlissingen. ‘De geschiedenis van de kerk voert terug tot halverwege de 14e eeuw. Ook is Michiel de Ruyter verbonden met de kerk. Hij werd er gedoopt en het verhaal gaat dat hij als jonge belhamel de toren van de buitenkant beklom. Het is een kerkgebouw dat ondanks alle stormen en zelfs een grote brand de eeuwen trotseerde.’Voor de Protestantse Gemeente is de kerk allereerst een gebedshuis. Daarnaast vinden er concerten en evenementen plaats. In deze tijd van corona is het gebouw beperkt toegankelijk. Concerten kunnen door maximaal 30 personen bezocht worden.

13 uur geleden
Reimerswaal experimenteert met nieuw toeristenpunt

YERSEKE - VVV Zeeland wordt per 1 januari opgeheven en daarmee verdwijnt ook het kantoor in Yerseke. Omdat de gemeente Reimerswaal hecht aan een fysiek informatiepunt wil ze begin volgend jaar met de plaatselijke ondernemer Lennert Steketee een proef van twee jaar starten, waarbij hij een toeristisch loket opent in zijn scooterverhuurzaak aan het Kerkplein.‘Omdat een informatiepunt belangrijk is voor bezoekers hebben we mogelijke alternatieven voor het VVV-kantoor onderzocht’, schrijft de Reimerswaalse wethouder Kees Verburg in een mededeling aan de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders geeft er de voorkeur aan om een informatiepunt onder te brengen bij een Yersekse ondernemer. ‘Uit onderzoek blijkt dat fysiek gastheerschap een belangrijke bijdrage levert aan de beleving van de bezoeker en aan herhaalbezoek.’ Volgens Verburg is er in Yerseke draagvlak voor zo’n loket. Het wordt wat hem betreft een visitekaartje van Yerseke en de rest van de gemeente.ProfessionaliteitVerburg meldt meerdere gesprekken met ondernemers te hebben gehad. ‘Partijen met interesse voor het opzetten van een informatiepunt hebben een plan van aanpak ingediend. Kijkend naar onder meer professionaliteit, samenwerking en openingstijden kiezen we ervoor om het gastheerschap onder te brengen bij Scooter Huren Zeeland aan het Kerkplein 14. Deze partij scoort het hoogst op de uitgangspunten.’SamenEigenaar Lennert Steketee van Scooter Huren Zeeland is geboren en getogen in Yerseke. “Het dorp gaat me aan het hart”, zegt hij. “Een informatiepunt in het centrum is belangrijk voor de detailhandel en daarom wil ik het graag beginnen.” Hij benadrukt wel dat de puntjes nog op de i moeten worden gezet voor de proef. “Ik ben nog in overleg met de gemeente over bijvoorbeeld de prestatieafspraken en hoogte van de subsidie.” Steketee vindt dat het loket in ieder geval in het hoogseizoen en de vakanties zes dagen per week open moet zijn. “Als echte Yersekenaar weet ik veel van het dorp, maar niet alles. Ik wil het dan ook sámen doen. Alle ondernemers, verenigingen en de dorpsraad vraag ik mee te denken. Zij hebben er ook belang bij dat toeristen goed geholpen worden. En er zijn hier natuurlijk al goede gidsen, dus ik hoop ook met hen samen te werken.” Naast bezoekers informeren over de omgeving, wil Steketee het brede aanbod aan streekproducten beter etaleren. “Er is veel meer dan mosselen en oesters alleen.”StilConnie Dominicus was ruim zestien jaar het gezicht van de VVV in Yerseke en is met de sluiting haar baan kwijt. “Ik heb er altijd met veel plezier gewerkt, dus ik vind het wel jammer.” Deze coronatijd maakt het afscheid wel iets makkelijker, zegt ze. “Het werk was de afgelopen maanden niet te vergelijken met voorgaande jaren. Zo vind ik de rondleidingen altijd hartstikke leuk, maar daarvoor kwamen geen aanvragen meer binnen. Gelukkig hebben we een drukke, gezellige zomer gehad, maar daarna kwam de tweede coronagolf en werd het stil.”Een nieuwe baan heeft de 54-jarige Dominicus nog niet. “Ik ben in gesprek met Lennert, maar de toekomst is nog ongewis. Hopelijk komt er iets moois op mijn pad. Ik ben al wel vrijwilliger in het verzorgingshuis en dat vind ik erg leuk.”

13 uur geleden
Schaakclub Oostkapelle hoopt jubileum te kunnen vieren

OOSTKAPELLE - Dam- en Schaakclub Oostkapelle bestaat in 2021 vijftig jaar. Door het coronavirus liggen de clubavonden en competitie stil en is er helaas weinig ruimte voor een feest. Ook zit de vereniging te springen om nieuwe leden. “We hebben er momenteel maar elf”, vertelt clubvoorzitter Arie Monté. “Maar met de kwaliteit zit het wel snor”, lacht hij.Monté is realistisch over het uitbreiden van het ledenbestand. “De jeugd is tegenwoordig geïnteresseerd in andere zaken dan schaken en dammen. Ze spelen liever op hun telefoon en pc.” Dat spijt hem, want het geeft denksporters een heerlijk gevoel om hun tegenstander te slim af te zijn. Daarnaast is het gezellig om samen te komen in het clubhuis, al staat gezamenlijk achter het bord zitten door de coronamaatregelen op een laag pitje.ValstrikkenDie avonden hebben in de afgelopen vijftig jaar al wel veel mooie herinneringen opgeleverd. “Vroeger kwamen hele families, zoals familie Geertse, in klederdracht dammen en schaken”, vertelt Monté, die volgend jaar 25 jaar lid is. “Henk Geertse, en ook Wim Duvekot, zijn hele goede schakers van onze vereniging.”Ook van het verhaal over Wim van der Heijden kan de voorzitter nog steeds genieten. “Hij had een keer een boekje over valstrikken geleend van een latere tegenstander en van hem heeft hij toen gewonnen. Daarna mocht hij geen boekjes meer lenen, haha.”SchoolkampioenenNa de oprichting van de vereniging in januari 1971 speelden de leden in een zaaltje van de oude kerk aan de Brouwerijstraat in Oostkapelle. Daarna verhuisden ze naar ‘t Wieltje aan de Domburgseweg en weer later naar de Moerbei in de Dorpsstraat. Tegenwoordig is De Halve Maan de thuisbasis voor de leden, die niet alleen uit Oostkapelle komen, maar ook uit Domburg, Aagtekerke, Serooskerke, Vrouwenpolder en Koudekerke. Zodra het weer kan, worden de clubavonden op donderdag hervat en Monté nodigt belangstellenden van harte uit gezellig binnen te stappen. “We gooien iemand echt niet gelijk voor de leeuwen.”Door de verminderde interesse is de damafdeling, waarbij de Zeeuwse schoolkampioenen Ronald de Rijke en Danny Wattel het tot landelijk niveau schopten, inmiddels opgeheven. De club heeft wel een interne schaakcompetitie en is ook vertegenwoordigd in de Zeeuwse competitie. “Ons eerste team is dit jaar derde geworden.”CadeauMonté hoopt dat de club volgend jaar een jubileumfeestje kan houden. Nieuwe leden als cadeau zou helemaal mooi zijn. “We zijn nu met elf leden en we worden allemaal ouder, hè. Ons jongste lid is 55”, lacht Monté, die met zijn 73 jaar nog steeds veel plezier heeft in het schaken. “Het is een geweldig mooie sport. Soms lukt iets wel en soms ook niet, maar je bent altijd lekker met je hersens bezig.”

13 uur geleden