Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het gaat bij de meesten nu eenmaal niet vanzelf'

'Het gaat bij de meesten nu eenmaal niet vanzelf'

GOES - Leerlingen van De Tweern in Goes, een school voor speciaal basisonderwijs, die moeite hebben met het maken van huiswerk, krijgen sinds kort begeleiding van coaches van Amec, instituut voor huiswerkbegeleiding. “Dit was braakliggend terrein”, zegt intern begeleider Janina van der Sluis. Het project ‘Leer slimmer leren’ draait tot aan de zomervakantie.

Onder leerlingen, hun ouders en leerkrachten op De Tweern leefden de laatste jaren steeds meer vragen over het maken en begeleiden van huiswerk. “We merkten dat er echt een behoefte was”, zegt Janina van der Sluis. Laat huiswerkbegeleiding nu net de core-business zijn van Amec, het instituut dat een kantoor heeft aan de Oostwal in Goes.

Intern begeleider Van der Sluis en Astrid Geeratz van Amec waren het dan ook al snel eens dat er iets aan die behoefte moest worden gedaan, maar hoe was een vraag die lastiger bleek te beantwoorden. Uiteindelijk hebben de partijen zo’n twee jaar gewerkt aan het project ‘Leer slimmer leren’.

Frustraties

Met dank aan een subsidie uit het innovatiefonds van Respont draait het sinds de voorjaarsvakantie. Het is bedoeld voor kinderen in de groepen zeven en acht van De Tweern. “We hebben een groep ouders die hun kinderen niet of moeilijk kan begeleiden bij het maken van huiswerk. Soms omdat ze keihard moeten werken, soms kunnen of willen ze het niet en soms leidt het huiswerk bij onze kinderen tot frustraties en ruzies, vooral thuis”, legt Van der Sluis uit. “Het leren gaat bij de meeste van onze kinderen nu eenmaal niet vanzelf. Anders zitten ze hier niet.” Volgens Geeratz voorkom je die frustraties met goede begeleiding. “Als hun huiswerk is gemaakt, hebben ze meer rust in hun hoofd op school. Daardoor snappen ze de stof beter, kunnen ze beter mee in de les en is de kans op hogere cijfers groter. Het is een soort sneeuwbaleffect.”

Taxibusjes

Een groot voordeel van ‘Leer slimmer leren’ is dat de jongens en meiden begeleiding krijgen van Amec-studiecoaches tijdens schooltijd. Dat laatste was belangrijk, omdat veel kinderen met taxibusjes naar school komen en gaan. De begeleiding is aangepast op de doelgroep. Het gaat niet alleen om de opdracht zelf, maar ook hoe je deze het beste kunt aanpakken. “Stel, een kind moet een werkstuk maken over vissen. Waar ga je dan naartoe als je ouders je niet kunnen helpen? Misschien woont er een visser in de straat en kun je hem om hulp vragen. Het hoeft niet moeilijk te zijn. We leren ze een probleem op te lossen.”

Coaches

Daarbovenop proberen de coaches de kinderen ook voor te bereiden op de overstap naar de middelbare school of het praktijkonderwijs. “Dit is een veilige omgeving voor ze. Ze zijn redelijk beschermd. Straks gaan ze naar de middelbare school, maar dan zijn hun problemen niet opeens voorbij, terwijl dan een hele wereld op ze afkomt”, zegt Van der Sluis. “We brengen de kinderen ook vaardigheden bij die ze dan nodig hebben, zoals hoe je contacten legt, hoe je een agenda invult en wat je wel en niet op social media moet plaatsen. Het gaat niet alleen over de brugklas, maar over veel meer”, aldus Geeratz. “Als ze er hier al over hebben nagedacht, staan ze straks sterker in hun schoenen.”

Stichting Ook

Volgens Van der Sluis is het project een mooie aanvulling op het onderwijs op De Tweern. Als de resultaten goed zijn - en het lijkt erop dat dat zo is - hoopt ze dat er een vervolg komt. Zonder subsidie moeten ouders dan wel zelf een deel betalen. Daarvoor zouden ze wellicht een beroep kunnen doen op Stichting Ook, die huiswerkbegeleiding vergoedt voor kinderen die het financieel niet zo goed hebben. “Je hoort momenteel veel over kansenongelijkheid. Nu helpen we iedereen, onder schooltijd. Het zou mooi zijn als we op dezelfde voet kunnen doorgaan.”[l]

Deze reportage is gemaakt in de week voordat de scholen hun deuren moesten sluiten. Het project gaat door als deze weer open zijn.

Meer uit Beveland

Drie dagen muziekfestival in Nisse

NISSE - Al sinds 1998 kent het historische dorp Nisse een zomerfestival middenin het dorp. De opzet is door de jaren heen veranderd van een klein dorpsfeest in een driedaags festival met een variëteit aan artiesten, kunstenaars, lekker eten en drinken, lifestyle en vintage markt, rock & roll en oldtimers, dat door een groot publiek bezocht word. De locatie is het hele dorpsplein en rondom de oude Middeleeuwse kerk waar genoten kan worden van het goed gemixte aanbod van artiesten en alle leuke extra activiteiten daaromheen.

8 uur geleden
Wereldkampioenschap Yngling op Oosterschelde belooft spektakel

KAMPERLAND - De wereldkampioenschappen Yngling worden vanaf vandaag tot en met 25 juli gehouden op de Oosterschelde vanaf Roompot Marina in Kamperland. Een Yngling is een kielboot. Op de Oosterschelde komen de beste Yngling-zeilers van over de hele wereld samen. De Yngling is internationaal gezien een zeer geschikte boot voor jonge zeilers met potentie. Er wordt op hoog niveau gezeild en de boot leent zich uitstekend voor veel trim en tactiek aan boord.

10 uur geleden
Stationsgebied Goes wordt groener met meer plek voor fietsen en deelauto’s

GOES - Het gebied rondom het station in Goes wordt vernieuwd. Er komen meer en betere fietsparkeerplaatsen en er is meer ruimte voor groen. Ook krijgen deelauto's en deelfietsen straks een plekje. Eerder aangekondigde appartementen komen er niet.

15 uur geleden
Bomen in bakken brengen snel groen en sfeer in binnenstad Goes

GOES - De binnenstad van Goes krijgt voor het einde van het jaar een groene impuls. De gemeente wil op korte termijn 63 grote bomen in verplaatsbare bakken plaatsen op verschillende strategische locaties. Dit tijdelijke project moet zorgen voor meer beleving en vergroening in afwachting van definitieve herinrichtingen van de openbare ruimte.Volgens wethouder Joosst de Goffau van Goes maakt het plan deel uit van de zogeheten kwaliteitsagenda. "We willen de binnenstad aantrekkelijker maken, maar structurele aanpassingen kosten tijd. Met deze bakken kunnen we nu al sfeer toevoegen én experimenteren met de indeling." Er is een krediet van €325.000 aangevraagd voor de aanschaf en het onderhoud van de bomen en bakken. De begroting is gebaseerd op een kostenraming van ongeveer €5.000 per boom en bak. De verwachting is dat er bij verdere uitwerking van het plan misschien kostenbesparingen mogelijk zijn.Locaties zoals de Oostwal, waar eerder veel bomen zijn weggehaald, en de Lange Vorststraat zijn voorgesteld als eerste standplaatsen. "Rond de Oostwal verlangen bewoners al langere tijd naar nieuw groen," zei de wethouder. "Deze oplossing maakt dat nu snel mogelijk." Ook wordt de versteende Lange Vorststraat als zeer geschikt gezien voor vergroening zonder dat er meteen grote graafwerkzaamheden nodig zijn.Wat deze 'bomen in bakken' bijzonder maakt, is hun flexibiliteit. Ze kunnen eenvoudig verplaatst worden voor evenementen of om werkzaamheden tijdelijk af te schermen. Ook zijn ze inzetbaar op plekken met leegstand om zo de uitstraling van een straat of plein te verbeteren.Samen met het Ondernemers organisatie Goes (OOG) wordt momenteel gewerkt aan een definitieve locatiekaart. Ondernemers zijn positief, maar willen voorkomen dat bomen voor etalages worden geplaatst. "Het is belangrijk dat er goed wordt gekeken naar de ruimtelijke context," aldus De Goffau.De exacte boomsoorten moeten nog worden bepaald, afhankelijk van beschikbaarheid en geschiktheid voor plaatsing in bakken. De bomen moeten bij voorkeur vandalismebestendig zijn en zo min mogelijk onderhoud vergen. Er wordt ook onderzocht of de bakken voorzien kunnen worden van accuverlichting, voor extra sfeer in de avonduren.De bomen in bakken vormen dus een tussenoplossing, maar kunnen op termijn ook een blijvende rol spelen op wisselende locaties in de stad.

15 uur geleden
Historische draaideur Zwaakse Weel weer op z’n plek

BORSELE - Op maandag 14 juli is de gerestaureerde stalen draaideur teruggeplaatst in de monumentale coupure bij de Zwaaksedijk. Daarmee is een bijzonder stukje erfgoed in ere hersteld. De coupure dateert uit 1927 en maakte ooit deel uit van de spoorlijn tussen Goes en Borssele. Het is een van de weinige overgebleven spoorcoupures in een binnendijk op Zuid-Beveland.

1 dag geleden
Bibliotheek Oosterschelde zoekt taalvrijwilligers op Bevelanden

GOES - De Bibliotheek Oosterschelde is dringend op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers voor haar vestigingen in Goes en 's-Gravenpolder. Via het Taalhuis helpen vrijwilligers volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven of spreken van de Nederlandse taal. Dit kan gaan om nieuwkomers, maar ook om Nederlandstaligen die laaggeletterd zijn.

1 dag geleden
Bouwcombinatie gevonden voor groot onderhoud aan Zeelandbrug

COLIJNSPLAAT - De bouwcombinatie BAM Infra Nederland en SPIE Nederland is geselecteerd om volgend najaar het beweegbare deel van de Zeelandbrug, de basculebrug, te renoveren en de Zeelandbrug van nieuw asfalt te voorzien. Dat laat de provincie Zeeland woensdag weten. De aanbesteding voor deze klus leverde niet meteen een inschrijver op.

2 dagen geleden