Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het gaat bij de meesten nu eenmaal niet vanzelf'

'Het gaat bij de meesten nu eenmaal niet vanzelf'

GOES - Leerlingen van De Tweern in Goes, een school voor speciaal basisonderwijs, die moeite hebben met het maken van huiswerk, krijgen sinds kort begeleiding van coaches van Amec, instituut voor huiswerkbegeleiding. “Dit was braakliggend terrein”, zegt intern begeleider Janina van der Sluis. Het project ‘Leer slimmer leren’ draait tot aan de zomervakantie.

Onder leerlingen, hun ouders en leerkrachten op De Tweern leefden de laatste jaren steeds meer vragen over het maken en begeleiden van huiswerk. “We merkten dat er echt een behoefte was”, zegt Janina van der Sluis. Laat huiswerkbegeleiding nu net de core-business zijn van Amec, het instituut dat een kantoor heeft aan de Oostwal in Goes.

Intern begeleider Van der Sluis en Astrid Geeratz van Amec waren het dan ook al snel eens dat er iets aan die behoefte moest worden gedaan, maar hoe was een vraag die lastiger bleek te beantwoorden. Uiteindelijk hebben de partijen zo’n twee jaar gewerkt aan het project ‘Leer slimmer leren’.

Frustraties

Met dank aan een subsidie uit het innovatiefonds van Respont draait het sinds de voorjaarsvakantie. Het is bedoeld voor kinderen in de groepen zeven en acht van De Tweern. “We hebben een groep ouders die hun kinderen niet of moeilijk kan begeleiden bij het maken van huiswerk. Soms omdat ze keihard moeten werken, soms kunnen of willen ze het niet en soms leidt het huiswerk bij onze kinderen tot frustraties en ruzies, vooral thuis”, legt Van der Sluis uit. “Het leren gaat bij de meeste van onze kinderen nu eenmaal niet vanzelf. Anders zitten ze hier niet.” Volgens Geeratz voorkom je die frustraties met goede begeleiding. “Als hun huiswerk is gemaakt, hebben ze meer rust in hun hoofd op school. Daardoor snappen ze de stof beter, kunnen ze beter mee in de les en is de kans op hogere cijfers groter. Het is een soort sneeuwbaleffect.”

Taxibusjes

Een groot voordeel van ‘Leer slimmer leren’ is dat de jongens en meiden begeleiding krijgen van Amec-studiecoaches tijdens schooltijd. Dat laatste was belangrijk, omdat veel kinderen met taxibusjes naar school komen en gaan. De begeleiding is aangepast op de doelgroep. Het gaat niet alleen om de opdracht zelf, maar ook hoe je deze het beste kunt aanpakken. “Stel, een kind moet een werkstuk maken over vissen. Waar ga je dan naartoe als je ouders je niet kunnen helpen? Misschien woont er een visser in de straat en kun je hem om hulp vragen. Het hoeft niet moeilijk te zijn. We leren ze een probleem op te lossen.”

Coaches

Daarbovenop proberen de coaches de kinderen ook voor te bereiden op de overstap naar de middelbare school of het praktijkonderwijs. “Dit is een veilige omgeving voor ze. Ze zijn redelijk beschermd. Straks gaan ze naar de middelbare school, maar dan zijn hun problemen niet opeens voorbij, terwijl dan een hele wereld op ze afkomt”, zegt Van der Sluis. “We brengen de kinderen ook vaardigheden bij die ze dan nodig hebben, zoals hoe je contacten legt, hoe je een agenda invult en wat je wel en niet op social media moet plaatsen. Het gaat niet alleen over de brugklas, maar over veel meer”, aldus Geeratz. “Als ze er hier al over hebben nagedacht, staan ze straks sterker in hun schoenen.”

Stichting Ook

Volgens Van der Sluis is het project een mooie aanvulling op het onderwijs op De Tweern. Als de resultaten goed zijn - en het lijkt erop dat dat zo is - hoopt ze dat er een vervolg komt. Zonder subsidie moeten ouders dan wel zelf een deel betalen. Daarvoor zouden ze wellicht een beroep kunnen doen op Stichting Ook, die huiswerkbegeleiding vergoedt voor kinderen die het financieel niet zo goed hebben. “Je hoort momenteel veel over kansenongelijkheid. Nu helpen we iedereen, onder schooltijd. Het zou mooi zijn als we op dezelfde voet kunnen doorgaan.”[l]

Deze reportage is gemaakt in de week voordat de scholen hun deuren moesten sluiten. Het project gaat door als deze weer open zijn.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Boekentip: ‘De Parijsboeken’ van Adriaan van Dis

GOES - Elke week geeft een personeelslid van boekhandels Het Paard van Troje en De Koperen Tuin een leestip. Dit keer beveelt Niek Walhout ‘De Parijsboeken’ van Adriaan van Dis aan.“Normaal gesproken heeft een boekverkoper geen tijd om boeken te herlezen, omdat er veel te veel nieuwe boeken verschijnen, maar in coronatijd is dat anders”, vertelt Niek Walhout. “Ter gelegenheid van het verschijnen van zijn nieuwe roman Klifi verscheen van Adriaan van Dis een bundel over Parijs onder de titel De Parijsboeken. Nu is Parijs altijd een goed onderwerp voor een boek. Denk even aan Wilfred de Bruijn of Martin Bril. En zo las ik opnieuw Stadsliefde, inmiddels bijna tien jaar oud, maar nog net zo relevant! Over de banlieues, arm en extreem rijk, kunst, bureaucratie en ga maar door. Heerlijk geschreven; nuchter beschouwend. Gewoon wat hij dagelijks tegenkwam: de winkel om de hoek, de restaurants, z’n buren, fietsen in Parijs. Maar ook de geschiedenis van deze stad: zijn trage groei, de diverse opstanden, de boulevards. Alles zit erin. Gewoon lezen als poëzie: telkens een stukje. Geniet er (wederom) van!”

1 dag geleden
Frontale botsing tussen twee auto’s op Parallelweg in Bruinisse

BRUINISSE - Twee auto’s zijn zaterdagmiddag met elkaar in aanrijding gekomen op de Parallelweg in Bruinisse. Er is niemand gewond geraakt bij het ongeval.

2 dagen geleden
Kleine brand onder carport van vakantiewoning in Scharendijke

SCHARENDIJKE - Onder een carport van een vakantiewoning op Het Baken in Scharendijke is zaterdag aan het einde van de ochtend een brand uitgebroken. Een speedboot liep hierbij lichte schade op.

2 dagen geleden
Rijk wil 10 miljoen extra investeren in Zeeland

GOES - Bovenop het vorig jaar afgesloten pakket ‘Wind in de zeilen’, met maatregelen om te investeren in Zeeland, komt het Rijk met een extra bijdrage van 10 miljoen euro. ‘Hiermee kan Zeeland Evides ontvlechten van PZEM, waarmee er veel geld vrij komt voor Zeeuwse overheden’, liet de provincie Zeeland vrijdag weten. De Tweede Kamer moet het plan nog goedkeuren.

3 dagen geleden
Meiden gaan voor teamprestatie op voetbalveld

KLOETINGE - Voetbalvereniging Kloetinge blijft het vrouwenvoetbal ook in coronatijd ontwikkelen. “Het aantal leden onder de meiden en dames stijgt”, vertelt voorzitter Jan-Kees de Bruine. Van de ongeveer 950 leden zijn er zo’n 130 vrouw. “We willen binnen vijf jaar groeien naar 1250 leden en de verhouding vrouwen daarbij doortrekken.”

3 dagen geleden
Wondzorgteam thuis met verpleegkundige in Zeeland

GOES - De Zeeuwse zorgorganisaties Allévo en WVO Zorg zijn dit jaar een samenwerking aangegaan met QualityZorg, specialist in complexe wondzorg. Dankzij deze samenwerking kunnen zij mensen die te maken krijgen met een complexe wond zoveel mogelijk thuis behandelen, in samenwerking met de huisarts.

3 dagen geleden
SVRZ Ter Valcke geniet van meesterwerk aan huis

GOES - Van 14 april t/m 27 april prijkt een realistische replica van De Nachtwacht in de ontvangsthal van SVRZ Ter Valcke. De bewoners hebben daardoor de mogelijkheid om Rembrandts meesterwerk van heel dichtbij te aanschouwen.

3 dagen geleden