Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het duizelt Kamerleden na uitleg spreidingswet asielzoekers

Het duizelt Kamerleden na uitleg spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Ook na een anderhalf durende technische uitleg over de spreidingswet asielzoekers houden Kamerleden heel veel vragen over. "Ik snap wel waarom gemeenten en provincies de wet te complex vinden", constateerde Frank Futselaar (SP) droogjes. "Het duizelt me", verzuchtte PvdA-Kamerlid Kati Piri.

De spreidingswet heeft als doel asielzoekers eerlijk en evenredig over gemeenten te verdelen. Gemeenten krijgen in twee rondes de kans om vrijwillig opvangplaatsen aan te bieden. In de eerste ronde krijgen ze voor elke plek een hogere bonus dan in de tweede ronde. Als er na die twee rondes nog steeds opvangplekken nodig zijn, worden gemeenten gedwongen die alsnog te regelen.

Onder meer gemeenten en provincies vinden dat de wet veel te complex is en daarmee onuitvoerbaar dreigt te worden. Daar heeft ook de Raad van State eerder voor gewaarschuwd.

Vragen over bonus

Dat de wet complex is, bleek ook uit de vele vragen en verzuchtingen van Kamerleden tijdens de technische briefing, die werd gegeven door twee ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De Kamerleden worstelen onder meer met de term 'duurzame' opvangplek. Dat is in principe een plek voor vijf jaar en voor minstens honderd asielzoekers. Maar mogen die honderd plekken op heel veel kleine locaties worden ingericht? En wat gebeurt er als het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat niet ziet zitten?, vroeg onder meer Roelof Bisschop (SGP) zich af. "Wie heeft doorzettingsmacht?" Oftewel: wie hakt uiteindelijk de knoop door?

Ook waren er veel vragen over de bonus voor gemeenten. Wanneer krijgen gemeenten precies de hogere bonus van 2500 euro en wanneer de lagere bonus van 1500 euro? En wanneer en hoeveel plekken worden gedwongen opgelegd? Het antwoord daarop - over indicatieve taakstellingen, vrijwillig aangedragen plekken, verminderd met de ijzeren voorraad en het uiteindelijke verdeelbesluit - ging er ook na herhaling niet echt in bij Kamerleden.

Tot 6 juni hebben de Kamerleden de tijd om hun schriftelijke inbreng op het wetsvoorstel in te dienen. Daarna volgt de behandeling in Tweede en Eerste Kamer. De nu beoogde invoeringsdatum is 1 januari 2024. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) had bij de aankondiging van zijn plannen gehoopt op 1 januari 2023.

Meer uit Politiek

Sluiten Groningenveld is volledig verantwoord, herhaalt Vijlbrief

KOLHAM (ANP) - Het is ook met het oog op de Nederlandse gasvoorziening volledig verantwoord om het Groningenveld definitief te sluiten. Dat herhaalde demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse Kolham, waar hij in een schuur op het Groningse platteland symbolisch de wet ondertekende die formeel een einde maakt aan de gaswinning in de provincie.

17 minuten geleden
Kabinet laat populaire Snapchat en TikTok onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat een zogeheten Kinderrechten Impact Assessment (KIA) uitvoeren op Snapchat, Instagram en TikTok. Deze sociale platforms zijn uiterst populair bij jongeren. Zo'n onderzoek moet risico's in kaart brengen voor kinderen, hun rechten en hun welzijn.

1 uur geleden
Nederland pleit in EU voor strengere liquiditeitseisen banken

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat zich in Europees en internationaal verband hard maken voor strengere liquiditeitseisen voor banken, meldt demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). Aanleiding is een ambtelijk rapport over de onrust vorig jaar op de financiële markten, toen onder meer de Zwitserse bank Credit Suisse in acute problemen kwam.

1 uur geleden
Adema tevreden met Europees plan voor alternatieve kunstmest

DEN HAAG (ANP) - De Europese Commissie is al met een voorstel gekomen om kunstmest van dierlijke mest te maken. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw verwelkomt de snelheid waarmee Brussel de zaak aanpakt. Nederland heeft lang gepleit voor het kunstmestalternatief (Renure).

1 uur geleden
Staatssecretaris wacht gesprek met Meta af voor Facebook-besluit

DEN HAAG (ANP) - De overheid blijft voorlopig via Facebook communiceren met burgers. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) wil wel in gesprek met moederbedrijf Meta na een advies van waakhond Autoriteit Persoonsgegevens. De AP zegt in een advies dat de eerder vastgestelde "hoge risico's" weggenomen moeten worden.

1 uur geleden
Vijlbrief: einde gaswinning is nieuwe periode voor Groningen

KOLHAM (ANP) - Het definitief sluiten van het Groningengasveld luidt een nieuwe periode in voor Groningen, een waarin het risico op aardbevingen "steeds kleiner wordt". Dat zei demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse dorp Kolham, waar hij symbolisch de wet ondertekende die regelt dat de decennialange winning van gas in de provincie permanent stopt.

2 uur geleden
Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt hij dat eerst VVD-leider Dilan Yeşilgöz en GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans "een kopje koffie moeten gaan drinken, want zij zijn allebei nodig als je naar een andere combinatie gaat kijken".

2 uur geleden