Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het duizelt Kamerleden na uitleg spreidingswet asielzoekers

Het duizelt Kamerleden na uitleg spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Ook na een anderhalf durende technische uitleg over de spreidingswet asielzoekers houden Kamerleden heel veel vragen over. "Ik snap wel waarom gemeenten en provincies de wet te complex vinden", constateerde Frank Futselaar (SP) droogjes. "Het duizelt me", verzuchtte PvdA-Kamerlid Kati Piri.

De spreidingswet heeft als doel asielzoekers eerlijk en evenredig over gemeenten te verdelen. Gemeenten krijgen in twee rondes de kans om vrijwillig opvangplaatsen aan te bieden. In de eerste ronde krijgen ze voor elke plek een hogere bonus dan in de tweede ronde. Als er na die twee rondes nog steeds opvangplekken nodig zijn, worden gemeenten gedwongen die alsnog te regelen.

Onder meer gemeenten en provincies vinden dat de wet veel te complex is en daarmee onuitvoerbaar dreigt te worden. Daar heeft ook de Raad van State eerder voor gewaarschuwd.

Vragen over bonus

Dat de wet complex is, bleek ook uit de vele vragen en verzuchtingen van Kamerleden tijdens de technische briefing, die werd gegeven door twee ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De Kamerleden worstelen onder meer met de term 'duurzame' opvangplek. Dat is in principe een plek voor vijf jaar en voor minstens honderd asielzoekers. Maar mogen die honderd plekken op heel veel kleine locaties worden ingericht? En wat gebeurt er als het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat niet ziet zitten?, vroeg onder meer Roelof Bisschop (SGP) zich af. "Wie heeft doorzettingsmacht?" Oftewel: wie hakt uiteindelijk de knoop door?

Ook waren er veel vragen over de bonus voor gemeenten. Wanneer krijgen gemeenten precies de hogere bonus van 2500 euro en wanneer de lagere bonus van 1500 euro? En wanneer en hoeveel plekken worden gedwongen opgelegd? Het antwoord daarop - over indicatieve taakstellingen, vrijwillig aangedragen plekken, verminderd met de ijzeren voorraad en het uiteindelijke verdeelbesluit - ging er ook na herhaling niet echt in bij Kamerleden.

Tot 6 juni hebben de Kamerleden de tijd om hun schriftelijke inbreng op het wetsvoorstel in te dienen. Daarna volgt de behandeling in Tweede en Eerste Kamer. De nu beoogde invoeringsdatum is 1 januari 2024. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) had bij de aankondiging van zijn plannen gehoopt op 1 januari 2023.

Meer uit Politiek

NRC: contact tussen FVD en entourage Poetin

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.

13 uur geleden
VluchtelingenWerk blij met uitspraak over asielverzoeken Jemen

DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.

1 dag geleden
RvS: onderbouw waarom niet alle Jemenieten asiel krijgen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.

1 dag geleden
Meer partijen willen verkiezingsprogramma laten doorrekenen

DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.

2 dagen geleden
Veldkamp tevreden over militaire steun VS voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

2 dagen geleden
Veldkamp wil dat afspraken Israël blijven staan, geen maatregelen

BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.

2 dagen geleden
RvS komt eind zomer met advies strafbaarstelling illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.

4 dagen geleden