Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Herstel mensen met langdurige covid gaat nauwelijks vooruit

Herstel mensen met langdurige covid gaat nauwelijks vooruit

ROTTERDAM (ANP) - Veel mensen met langdurige gezondheidsklachten na een coronabesmetting zijn in het afgelopen jaar niet of nauwelijks hersteld. Over het algemeen neemt de ernst van de klachten tot zes maanden na de besmetting iets af, daarna blijven ze stabiel. Dat komt naar voren uit tussentijdse resultaten van het onderzoek naar langdurige covid, uitgevoerd door C-support en het Erasmus MC.

Voor de besmetting had 95 procent betaald werk, nu heeft 68 procent van de deelnemers werk. Van hen is 18 procent volledig ziek gemeld bij hun werkgever en 41 procent werkt minder uren. Van gemiddeld 34 uur werken per week zijn de deelnemers nu naar gemiddeld 19 uur per week gegaan. De rest werkt nu weer evenveel uren als voorheen.

C-support is opgericht om mensen met langdurige covid te ondersteunen. Bijna 4500 deelnemers met langdurige covid vulden in de eerste helft van 2023 de vragenlijsten in. Het onderzoek loopt nog tot februari 2024. Het grootste deel (66 procent) van de deelnemers raakte voor het eerst besmet met het coronavirus in 2020. C-support wijst erop dat de verschillen tussen de patiënten erg groot zijn. "Maar de grilligheid van de klachten is voor iedereen herkenbaar."

Vermoeidheid

De deelnemers geven hun algemene gezondheid gemiddeld genomen een 52 op een schaal van honderd. De score van een gemiddelde Nederlander komt neer op 82. De meest voorkomende gezondheidsklachten zijn vermoeidheid, problemen met prikkels en concentratieproblemen. Het merendeel van de deelnemers heeft overdag rust nodig op bed of op de bank.

Ook de kwaliteit van leven achten patiënten met langdurige covid lager. Ze geven dat een 5,8 als rapportcijfer, tegenover een 8,9 bij gemiddelde Nederlanders. Sommige deelnemers hebben ook angstklachten (17 procent) of depressieklachten (22 procent). Een op de vijf deelnemers voelt zich erg eenzaam.

Terugval

Van de deelnemers heeft 72 procent in het afgelopen jaar een terugval van een of meerdere klachten meegemaakt. Zo'n terugval duurde gemiddeld zes weken, en kwam gemiddeld vier keer voor. Een belangrijk deel van de patiënten kreeg een terugval als de mentale inspanning toenam.

Aan het onderzoek doen meer vrouwen mee dan mannen en de leeftijd is gemiddeld 49 jaar. Zo'n 10 procent heeft vanwege een besmetting met het coronavirus in het ziekenhuis gelegen, 9 procent was gevaccineerd voor de eerste besmetting. De helft van de deelnemers raakte in het afgelopen jaar nog een keer besmet met het coronavirus. Soms kreeg iemand daardoor een terugval.

Meer uit Gezond

Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden
Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

DEN HAAG (ANP) - De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

1 dag geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

1 dag geleden
Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

2 dagen geleden
Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

2 dagen geleden
Gezondheidsorganisaties zien veel woorden, maar geen dekking

DEN HAAG (ANP) - Koepel van gezondheidsdiensten GGD GHOR ziet in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord wel veel woorden over preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen, maar niet de financiering die nodig is om Nederlanders echt gezonder te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg is kritisch.

2 dagen geleden
Verpleegkundigen missen duidelijke aanpak problemen

DEN HAAG (ANP) - De belangenorganisatie van verpleegkundigen NU'91 ziet in het akkoord van PVV, VVD, BBB en NSC "op papier mooie ambities", maar in de praktijk bevat het hoofdlijnenakkoord volgens haar "vooral verkapte bezuinigingen voor de zorg".

2 dagen geleden