Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hermitage Amsterdam vanaf september verder als H’ART Museum

Hermitage Amsterdam vanaf september verder als H’ART Museum

AMSTERDAM (ANP) - Museum Hermitage Amsterdam gaat vanaf 1 september verder onder de naam H'ART Museum, maakte directeur Annabelle Birnie maandag bekend. Het museum gaat voor toekomstige tentoonstellingen samenwerken met internationale topmusea British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum.

Het Amsterdamse museum verbrak vorig jaar maart de banden met het gelijknamige staatsmuseum in het Russische Sint-Petersburg vanwege de inval van Rusland in Oekraïne. Daardoor moest het museum op zoek naar een nieuwe invulling. Nederlandse musea schoten het museum aan de Amstel te hulp door topstukken uit te lenen, zoals het Het melkmeisje van Vermeer uit het Rijksmuseum en Zelfportret van Rembrandt uit het Mauritshuis.

"Het is een spannende nieuwe stap, deze eigentijdse en toekomstbestendige samenwerkingsformule", aldus Birnie. "We bouwen voort op onze ervaring binnen het internationale veld en slaan onze vleugels uit. We komen met een programmering die meerstemmig en actueel is. Van grote kunsttentoonstellingen tot intieme presentaties." Tot september blijft de naam Hermitage gekoppeld aan de lopende tentoonstellingen en activiteiten.

Russische partner

Het is "een moeilijk jaar" geweest sinds de breuk met de Russische Hermitage, vertelt Birnie. Het museum heeft voor de nieuwe koers bewust gekozen voor een samenwerking met meerdere partners. "Dit maakt ons minder kwetsbaar", aldus de directeur.

In het kader van de nieuwe samenwerking wordt vanaf maandag al een werk uit de collectie van het Smithsonian American Art Museum (Washington) getoond. In de gloednieuwe H’ART Museum-zaal is de video-installatie Clubbing (2012) van Martine Gutierrez (1989) te zien. De eerste grote tentoonstelling van H’ART Museum zal een zijn over Kandinsky medio 2024, in samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs). "Centre Pompidou heeft een van de belangrijkste collecties moderne en hedendaagse kunst in Europa", aldus Hermitage Amsterdam. Van het British Museum (Londen) is in 2026 de tentoonstelling Feminine power te zien. Eind 2023 zal de volledige programmering voor de komende jaren bekend gemaakt worden.

750-jarig bestaan

In 2025 wordt het 750-jarig bestaan van de hoofdstad gevierd met een tentoonstelling met verschillende Rembrandts uit de The Leiden Collection. "Niet eerder waren alle zeventien Rembrandts uit deze collectie in één tentoonstelling te bewonderen", aldus het museum.

Meer uit Politiek

Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

11 uur geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

1 dag geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

1 dag geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

1 dag geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

3 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

4 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

5 dagen geleden