
Hermitage Amsterdam vanaf september verder als H’ART Museum
AMSTERDAM (ANP) - Museum Hermitage Amsterdam gaat vanaf 1 september verder onder de naam H'ART Museum, maakte directeur Annabelle Birnie maandag bekend. Het museum gaat voor toekomstige tentoonstellingen samenwerken met internationale topmusea British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum.
Het Amsterdamse museum verbrak vorig jaar maart de banden met het gelijknamige staatsmuseum in het Russische Sint-Petersburg vanwege de inval van Rusland in Oekraïne. Daardoor moest het museum op zoek naar een nieuwe invulling. Nederlandse musea schoten het museum aan de Amstel te hulp door topstukken uit te lenen, zoals het Het melkmeisje van Vermeer uit het Rijksmuseum en Zelfportret van Rembrandt uit het Mauritshuis.
"Het is een spannende nieuwe stap, deze eigentijdse en toekomstbestendige samenwerkingsformule", aldus Birnie. "We bouwen voort op onze ervaring binnen het internationale veld en slaan onze vleugels uit. We komen met een programmering die meerstemmig en actueel is. Van grote kunsttentoonstellingen tot intieme presentaties." Tot september blijft de naam Hermitage gekoppeld aan de lopende tentoonstellingen en activiteiten.
Russische partner
Het is "een moeilijk jaar" geweest sinds de breuk met de Russische Hermitage, vertelt Birnie. Het museum heeft voor de nieuwe koers bewust gekozen voor een samenwerking met meerdere partners. "Dit maakt ons minder kwetsbaar", aldus de directeur.
In het kader van de nieuwe samenwerking wordt vanaf maandag al een werk uit de collectie van het Smithsonian American Art Museum (Washington) getoond. In de gloednieuwe H’ART Museum-zaal is de video-installatie Clubbing (2012) van Martine Gutierrez (1989) te zien. De eerste grote tentoonstelling van H’ART Museum zal een zijn over Kandinsky medio 2024, in samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs). "Centre Pompidou heeft een van de belangrijkste collecties moderne en hedendaagse kunst in Europa", aldus Hermitage Amsterdam. Van het British Museum (Londen) is in 2026 de tentoonstelling Feminine power te zien. Eind 2023 zal de volledige programmering voor de komende jaren bekend gemaakt worden.
750-jarig bestaan
In 2025 wordt het 750-jarig bestaan van de hoofdstad gevierd met een tentoonstelling met verschillende Rembrandts uit de The Leiden Collection. "Niet eerder waren alle zeventien Rembrandts uit deze collectie in één tentoonstelling te bewonderen", aldus het museum.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
16 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
17 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
4 dagen geleden