
Hermans wil geen extra klimaatmiljarden voor landbouw inzetten
DEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans (VVD) voelt er niets voor om 5 miljard euro uit het Klimaatfonds te halen en te gebruiken voor de landbouwsector. In een opmerkelijke zet pleitte de Eerste Kamer hiervoor. Gesteund door de BBB, de grootste partij in de senaat, vroeg een meerderheid om deze kasschuif. Maar toen eerder een soortgelijk plan voorbijkwam in de Tweede Kamer, was de partij van Caroline van der Plas nog tegen.
In de senaat willen BBB, CDA, GroenLinks-PvdA, D66, ChristenUnie en OPNL dat het kabinet 5 miljard euro minder uittrekt voor kernenergie, zodat dit ten goede kan komen aan de landbouw. Die sector heeft namelijk niet alleen stikstofdoelen, maar moet ook klimaatdoelen halen. Bij veeteelt komt veel methaan vrij, wat een veel sterker broeikasgas is dan CO2. Het vorige kabinet had een fonds ter waarde van 25 miljard euro opgericht om de landbouw te transformeren. Maar daar zette het huidige kabinet grotendeels een streep door: nu is er nog maar 5 miljard euro over.
Hermans wijst vooral naar dit geld als reden om geen geld uit het Klimaatfonds te hoeven halen. Bovendien kan de landbouwsector andere subsidies gebruiken voor verduurzaming, bijvoorbeeld voor zonnepanelen. Ook kunnen bijvoorbeeld glastuinbouwers geld uit het Klimaatfonds krijgen om hun kassen zuiniger te maken. Hermans denkt dat het kabinet als onbetrouwbaar te boek komt te staan, als het geld weghaalt dat bedoeld was voor kernenergie. Bouwers van kerncentrales zouden zich kunnen terugtrekken.
Gesneuveld amendement CDA
Eerder vroeg CDA-leider Henri Bontenbal al om eenzelfde aanpassing van het Klimaatfonds. Later stelde zijn partij een wijziging van de begroting voor om het geld vrij te maken voor de boerensector. Maar dat amendement haalde slechts 46 stemmen en sneuvelde. Ook steun van de BBB, die in de Tweede Kamer 7 zetels heeft, had hiervoor niet uitgemaakt.
Het is nu dan niet waarschijnlijk dat het kabinet de klimaatmiljarden voor landbouw gaat vrijmaken. Hiervoor is een aanpassing van de wet, en dus een meerderheid in de Tweede Kamer nodig. Wel kan het verzoek van de Eerste Kamer onderdeel van onderhandelingen worden voor de Voorjaarsnota.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
1 dag geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
4 dagen geleden