
Hermans wil geen extra klimaatmiljarden voor landbouw inzetten
DEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans (VVD) voelt er niets voor om 5 miljard euro uit het Klimaatfonds te halen en te gebruiken voor de landbouwsector. In een opmerkelijke zet pleitte de Eerste Kamer hiervoor. Gesteund door de BBB, de grootste partij in de senaat, vroeg een meerderheid om deze kasschuif. Maar toen eerder een soortgelijk plan voorbijkwam in de Tweede Kamer, was de partij van Caroline van der Plas nog tegen.
In de senaat willen BBB, CDA, GroenLinks-PvdA, D66, ChristenUnie en OPNL dat het kabinet 5 miljard euro minder uittrekt voor kernenergie, zodat dit ten goede kan komen aan de landbouw. Die sector heeft namelijk niet alleen stikstofdoelen, maar moet ook klimaatdoelen halen. Bij veeteelt komt veel methaan vrij, wat een veel sterker broeikasgas is dan CO2. Het vorige kabinet had een fonds ter waarde van 25 miljard euro opgericht om de landbouw te transformeren. Maar daar zette het huidige kabinet grotendeels een streep door: nu is er nog maar 5 miljard euro over.
Hermans wijst vooral naar dit geld als reden om geen geld uit het Klimaatfonds te hoeven halen. Bovendien kan de landbouwsector andere subsidies gebruiken voor verduurzaming, bijvoorbeeld voor zonnepanelen. Ook kunnen bijvoorbeeld glastuinbouwers geld uit het Klimaatfonds krijgen om hun kassen zuiniger te maken. Hermans denkt dat het kabinet als onbetrouwbaar te boek komt te staan, als het geld weghaalt dat bedoeld was voor kernenergie. Bouwers van kerncentrales zouden zich kunnen terugtrekken.
Gesneuveld amendement CDA
Eerder vroeg CDA-leider Henri Bontenbal al om eenzelfde aanpassing van het Klimaatfonds. Later stelde zijn partij een wijziging van de begroting voor om het geld vrij te maken voor de boerensector. Maar dat amendement haalde slechts 46 stemmen en sneuvelde. Ook steun van de BBB, die in de Tweede Kamer 7 zetels heeft, had hiervoor niet uitgemaakt.
Het is nu dan niet waarschijnlijk dat het kabinet de klimaatmiljarden voor landbouw gaat vrijmaken. Hiervoor is een aanpassing van de wet, en dus een meerderheid in de Tweede Kamer nodig. Wel kan het verzoek van de Eerste Kamer onderdeel van onderhandelingen worden voor de Voorjaarsnota.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans bepleit dat een volgend kabinet een akkoord sluit met werknemers en werkgevers en daarin een flinke salarisverhoging afspreekt. In ruil daarvoor krijgen ondernemers investeringen die de productiviteit moeten verhogen. De leider van GroenLinks-PvdA zal zijn plan donderdagavond toelichten als hij de Spiekmanlezing geeft in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) moet in 2029 4100 cellen sluiten als er geen extra geld voor de gevangenissen komt. Dat zegt ze tijdens een werkbezoek aan een Huis van Bewaring in Rotterdam. De PVV-bewindsvrouw heeft 500 miljoen euro nodig om de problemen in de gevangenissen op te lossen, maar kreeg dat geld tijdens de bijstelling van de begroting niet.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen oud-minister Ben Bot (87) om een verkeersongeval in november 2022. De officier van justitie eist ook dat de oud-minister 3000 euro overmaakt aan Slachtofferhulp. Bot reed met zijn auto over een stoep aan de Badhuisweg in Den Haag en reed daarbij een 14-jarig meisje aan. Zij brak haar been en neus.
4 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
5 dagen geleden