
HEMA overweegt personeel als 'essentieel' te bestempelen
AMSTERDAM (ANP) - Winkelketens kampen met steeds meer uitval van personeel dat ziek of in quarantaine thuis zit. HEMA overweegt daarom bepaald personeel als essentieel aan te merken als de nood te hoog wordt, zodat deze medewerkers aan minder strenge regels rond quarantaine zijn gebonden. Andere grote namen uit de winkelstraat zijn dat vooralsnog niet van plan.
Het kabinet kondigde dinsdag aan dat werknemers met een essentieel beroep na een coronageval in de directe omgeving niet in quarantaine hoeven, mits deze medewerkers zelf geen coronaklachten hebben. Een vastomlijnde lijst met beroepen gaf de regering niet, waardoor in feite iedere werkgever bepaalde taken kan aanwijzen als essentieel. Daarvoor moeten ze wel met de ondernemingsraad (or) afspreken welke bedrijfsprocessen essentieel zijn.
HEMA overweegt voornamelijk om medewerkers van distributiecentra, zoals chauffeurs of technici, als essentieel te bestempelen. Maar daarover zijn nog geen gesprekken met de or. In het uiterste geval zou de warenhuisketen zelfs het werk van winkelpersoneel als essentieel kunnen bestempelen, zegt een woordvoerster. Ze benadrukt tegelijkertijd dat dit "niet wenselijk" is.
Hoger ziekteverzuim
"Veilig winkelen staat altijd voorop. Stel dat we echt in de problemen komen met de bezetting, dan gaan we daar wel over in gesprek met de or. Maar zover is het nog lang niet en er zijn eerst veel andere oplossingen", aldus de zegsvrouw. Als voorbeelden van ingrepen die meer voor de hand liggen noemt HEMA het uitwisselen van personeel tussen winkels en aangepaste openingstijden.
Winkelketens kampen met hoger ziekteverzuim door de snelle verspreiding van de omikronvariant van het virus, juist nu ze weer langer open kunnen. Wibra meldt een verdubbeling van het ziekteverzuim in de laatste twee weken. Ook bij Mirage Retail, moederbedrijf van onder andere Blokker en Intertoys, ligt het ziekteverzuim duidelijk hoger dan normaal. Maar soepelere quarantaineregels voor bepaalde medewerkers wil HR-directeur Michel Koppen vooralsnog niet.
"Ook wij hebben problemen met de bezetting in de winkels. Je kunt dan dat regeltje oprekken en zeggen dat iedereen essentieel is, maar zo heb ik het niet geïnterpreteerd. Het gaat volgens mij om de beroepen die vanaf het begin van de pandemie kritisch waren, zoals een treinmachinist, verpleger of onderwijzer", zegt Koppen. "Het is roeien met de riemen die je hebt."
Action meldt geen taken binnen het bedrijf als essentieel te willen bestempelen, omdat het bedrijf geen uitzonderingspositie wil. Ook MediaMarkt zal dat volgens een woordvoerder vooralsnog niet doen, ook omdat de elektronicaketen hier nog geen uitgewerkt beleid voor heeft.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag over een breed front omlaag. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten niet verder te verhogen. De Amerikaanse centrale bank houdt daarmee voor de tweede keer dit jaar een pauze met het verhogen van de rente.
36 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst donderdag af op een lager begin van de nieuwe handelsdag. Beleggers verwerken het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten niet verder te verhogen. De Amerikaanse centrale bank houdt daarmee voor de tweede keer dit jaar een pauze met het verhogen van de rente.
1 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel en technologisch concern Toshiba wordt na 74 jaar van de beurs gehaald. Het concern maakte bekend dat voldoende aandeelhouders een bod op het bedrijf van een Japans consortium steunen. Daarmee is de weg vrijgemaakt om de beursnotering in Tokio te beëindigen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bedrijven hebben in juli 3,3 procent meer geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in transportmiddelen zoals personenauto's, overige wegvervoer en vliegtuigen en gebouwen werd meer geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni namen de bedrijfsinvesteringen nog met 7 procent toe.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in augustus onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder. Ondanks dat de Nederlandse economie afgelopen kwartaal in een recessie is beland blijft de arbeidsmarkt nog altijd erg krap. Het aantal WW-uitkeringen nam vorige maand wel licht toe in bijna alle sectoren.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De stemming onder consumenten was in september iets minder negatief dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het consumentenvertrouwen blijft echter al ruim vier jaar onafgebroken negatief. In augustus liet het consumentenvertrouwen nog een lichte verslechtering zien. Het oordeel over het economische klimaat verslechterde in september iets, terwijl de koopbereidheid van consumenten een fractie minder negatief was.
3 uur geledenSON (ANP) - Werkgevers hadden in augustus van dit jaar een stuk minder last van werknemers die uitvielen door ziekte dan eerder dit jaar. Het gemiddelde verzuimpercentage lag vorige maand op 4 procent, berekenden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Dat was in februari nog 5,1 procent.
4 uur geleden