Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

HEMA overweegt personeel als 'essentieel' te bestempelen

HEMA overweegt personeel als 'essentieel' te bestempelen

AMSTERDAM (ANP) - Winkelketens kampen met steeds meer uitval van personeel dat ziek of in quarantaine thuis zit. HEMA overweegt daarom bepaald personeel als essentieel aan te merken als de nood te hoog wordt, zodat deze medewerkers aan minder strenge regels rond quarantaine zijn gebonden. Andere grote namen uit de winkelstraat zijn dat vooralsnog niet van plan.

Het kabinet kondigde dinsdag aan dat werknemers met een essentieel beroep na een coronageval in de directe omgeving niet in quarantaine hoeven, mits deze medewerkers zelf geen coronaklachten hebben. Een vastomlijnde lijst met beroepen gaf de regering niet, waardoor in feite iedere werkgever bepaalde taken kan aanwijzen als essentieel. Daarvoor moeten ze wel met de ondernemingsraad (or) afspreken welke bedrijfsprocessen essentieel zijn.

HEMA overweegt voornamelijk om medewerkers van distributiecentra, zoals chauffeurs of technici, als essentieel te bestempelen. Maar daarover zijn nog geen gesprekken met de or. In het uiterste geval zou de warenhuisketen zelfs het werk van winkelpersoneel als essentieel kunnen bestempelen, zegt een woordvoerster. Ze benadrukt tegelijkertijd dat dit "niet wenselijk" is.

Hoger ziekteverzuim

"Veilig winkelen staat altijd voorop. Stel dat we echt in de problemen komen met de bezetting, dan gaan we daar wel over in gesprek met de or. Maar zover is het nog lang niet en er zijn eerst veel andere oplossingen", aldus de zegsvrouw. Als voorbeelden van ingrepen die meer voor de hand liggen noemt HEMA het uitwisselen van personeel tussen winkels en aangepaste openingstijden.

Winkelketens kampen met hoger ziekteverzuim door de snelle verspreiding van de omikronvariant van het virus, juist nu ze weer langer open kunnen. Wibra meldt een verdubbeling van het ziekteverzuim in de laatste twee weken. Ook bij Mirage Retail, moederbedrijf van onder andere Blokker en Intertoys, ligt het ziekteverzuim duidelijk hoger dan normaal. Maar soepelere quarantaineregels voor bepaalde medewerkers wil HR-directeur Michel Koppen vooralsnog niet.

"Ook wij hebben problemen met de bezetting in de winkels. Je kunt dan dat regeltje oprekken en zeggen dat iedereen essentieel is, maar zo heb ik het niet geïnterpreteerd. Het gaat volgens mij om de beroepen die vanaf het begin van de pandemie kritisch waren, zoals een treinmachinist, verpleger of onderwijzer", zegt Koppen. "Het is roeien met de riemen die je hebt."

Action meldt geen taken binnen het bedrijf als essentieel te willen bestempelen, omdat het bedrijf geen uitzonderingspositie wil. Ook MediaMarkt zal dat volgens een woordvoerder vooralsnog niet doen, ook omdat de elektronicaketen hier nog geen uitgewerkt beleid voor heeft.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Mercedes-Benz veilt 300 SLR Uhlenhaut Coupé voor 135 miljoen euro

STUTTGART (ANP/BLOOMBERG) - Een Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé uit 1955 is eerder deze maand geveild voor een recordbedrag van 135 miljoen euro. Dat heeft topman Ola Källenius van de Duitse autofabrikant bevestigd. Dat maakt het verreweg de duurste auto ooit verkocht, al is het mogelijk dat er privé nog meer is betaald voor een auto.

33 minuten geleden
Harley-Davidson onderuit op Wall Street na stilleggen productie

NEW YORK (ANP) - Harley-Davidson is donderdag flink lager gezet op Wall Street. De fabrikant van motorfietsen legt de productie de komende twee weken grotendeels stil vanwege een probleem bij een leverancier van onderdelen. De aandelenbeurzen in New York sloten wat lager na de zeer zware verliezen van een dag eerder.

56 minuten geleden
Harley-Davidson legt productie stil om probleem bij leverancier

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson gaat zijn productie de komende twee weken grotendeels stilleggen vanwege een probleem bij een leverancier van onderdelen. De Amerikaanse motorfietsenfabrikant heeft de beslissing met "een overvloed aan voorzichtigheid" genomen omdat de leverancier kampt met een "regelgevingskwestie". Het is niet duidelijk om welke leverancier of om welke onderdelen het gaat omdat Harley-Davidson niet meer informatie wil geven.

2 uur geleden
Kleine brouwers verwachten prijsverhogingen door gestegen kosten

DEN HAAG (ANP) - Kleine bierbrouwers verwachten dit jaar de prijzen te moeten verhogen door gestegen kosten, melden ze na een rondgang van het ANP op de negende editie van het Nederlands Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag. "Als prijsstijgingen zo extreem zijn, moet je daar in mee gaan", zegt Henk Timmerman, oprichter en mede-eigenaar van brouwerij Maallust uit Veenhuizen, winnaar van het Beste Bier van Nederland 2022.

2 uur geleden
Twitter: overname door Musk niet 'on hold'

SAN FRANCISCO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De overname van Twitter door miljardair Elon Musk gaat gewoon door. Dat hebben directeuren van Twitter aan medewerkers van het socialmediaplatform verteld tijdens een onlinebijeenkomst. Ook wordt er niet opnieuw onderhandeld over de overnameprijs.

3 uur geleden
Graanexport Oekraïne in mei sterk gedaald door oorlog

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïne heeft deze maand bijna twee derde minder graan geëxporteerd dan een jaar eerder. Sinds het begin van mei voerde het door Rusland aangevallen land 643.000 ton graan uit, meldt het Oekraïense ministerie voor landbouw. Dat was in dezelfde periode in 2021 nog 1,8 miljoen ton.

4 uur geleden
EU-parlement voor minimaal 15 procent winstbelasting multinational

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement is voor de invoering van een minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting voor multinationals met een jaaromzet van 750 miljoen euro of meer. Tijdens een plenaire zitting in Brussel stemde het parlement in met het beoogde minimale belastingtarief dat onderdeel is van een akkoord tussen bijna 140 landen over een wereldwijde belastingherziening. Die is bedoeld om belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan.

4 uur geleden