
Heineken wil in 2040 volledig CO2-neutrale productie
AMSTERDAM (ANP) - Drankenconcern Heineken wil vanaf 2030 al zijn bier en andere dranken brouwen op een CO2-neutrale manier. Tien jaar later moet ook de netto-uitstoot van het broeikasgas bij alle toeleveranciers zijn teruggebracht naar nul. 's Werelds op één na grootste bierbrouwer wil dit onder andere bereiken door energiezuiniger te werk te gaan en zo veel mogelijk groene energie te gebruiken.
Heineken presenteerde in de afgelopen jaren ook al nieuwe klimaatambities. Maar waar het bedrijf eerder aangaf de CO2-emissies "aanzienlijk en systematisch" te willen verlagen binnen zijn productieketen, spreekt het concern nu de ambitie uit dat daar geen CO2 meer bij mag vrijkomen. Heineken stelt als tussentijds doel dat in 2030 toeleveranciers 30 procent minder CO2 uitstoten dan in 2018.
CO2-neutraliteit betekent dat een bedrijf per saldo de uitstoot van het broeikasgas terugbrengt naar nul. Naast het verminderen van de eigen uitstoot, kan dat ook door elders projecten op te zetten die CO2 uit de lucht halen, zoals het planten van bomen.
Broeikasgas vrij
Bij het brouwen en verkopen van bier komt nu nog veel broeikasgas vrij. Zo zorgt het verbouwen van alle ingrediënten, de productie van flesjes en blikjes en de distributie en koeling van bier voor een grote CO2-voetafdruk, zo erkent Heineken-topman Dolf van den Brink.
Heineken wijst bij zijn nieuwe milieudoelstellingen op initiatieven die al gaande zijn. Zo werkt de brouwer onder andere samen aan een windmolenpark in Finland voor groene energie. Ook heeft het concern vijf brouwerijen die draaien op zonne-energie opgezet. Volgens Heineken is mede hierdoor de CO2-uitstoot per hectoliter drank met 51 procent gedaald ten opzichte van 2008.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).
25 minuten geledenNEW YORK (ANP) - GameStop ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het ontslag van topman Matt Furlong bij de Amerikaanse keten van gamewinkels. Een reden voor het vertrek van Furlong werd niet gegeven. Wel neemt de activistische aandeelhouder en miljardair Ryan Cohen, die in 2020 een groot belang nam in GameStop en nu ook voorzitter is van het bedrijf, de taken van de topman over.
43 minuten geledenLUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een bank kan een rekening van een klant niet zomaar opzeggen zonder toe te lichten waarom. Simpelweg verwijzen naar de antiwitwasregels is niet voldoende, heeft de geschillencommissie van het in de financiële sector belangrijke klachteninstituut Kifid bepaald.
1 uur geledenZÜRICH (ANP/RTR) - Het Zwitserse parlement heeft ingestemd met een parlementaire enquête naar de ondergang van Credit Suisse en de redding van de bank door de grotere Zwitserse branchegenoot UBS. In mei werd al bekend dat er een onderzoekscommissie zou worden opgezet om te kijken naar de rol van de overheid, de centrale bank en financiële toezichthouder van Zwitserland bij de redding van Credit Suisse in maart van dit jaar.
2 uur geledenFRANKFURT (ANP) - Bijna driekwart van alle leningen die banken bij bedrijven in de eurozone hebben uitstaan lopen gevaar als de natuur verder achteruitgaat. Dat schrijft bestuurslid Frank Elderson van de Europese Centrale Bank (ECB) naar aanleiding van voorlopige onderzoeksresultaten. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld in de financiële problemen kunnen komen als oogsten kleiner worden, schoon drinkwater schaars wordt of toeristische trekpleisters minder aantrekkelijk worden door het verdwijnen van natuurgebieden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.
3 uur geleden