Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Havenbedrijf Rotterdam komt met nieuwe overslagcijfers

Havenbedrijf Rotterdam komt met nieuwe overslagcijfers

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam komt met overslagcijfers over de eerste helft van het jaar. Door het aantrekken van de wereldhandel was het in de Rotterdamse haven waarschijnlijk een stuk drukker dan in de vergelijkbare periode vorig jaar, toen de overslag nog flink daalde door de uitbraak van de coronacrisis. Toch zorgt de virusuitbraak nog steeds voor verstoringen van de scheepvaart. Het is nog de vraag in hoeverre dat zich laat voelen in Rotterdam.

Door strenge coronamaatregelen in Chinese havens is er de laatste tijd sprake van vertragingen in de leveringen uit China. Bovendien is er een tekort aan containers. Lege containers zijn vaak niet waar ze moeten zijn, en dat is erg lastig voor rederijen. Vanwege de problemen sprak de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) onlangs al van de langste levertijden en grootste tekorten aan materialen ooit gemeten in de Nederlandse industrie. En kredietverzekeraar Euler Hermes voorspelde dat de wereldwijde handel via de scheepvaart waarschijnlijk nog tot in 2023 last blijft houden van verstoringen.

In de transportwereld is ook al gezegd dat de problemen in China waarschijnlijk een grotere strop betekenen dan de blokkade van het Suezkanaal eerder dit jaar. Containerschip Ever Given blokkeerde, nadat het dwars kwam te liggen, in maart zes dagen lang de belangrijkste vaarroute tussen Europa en Azië. Daardoor konden veel gestremde schepen die ook Rotterdam als bestemming hadden tijdelijk niet doorvaren.

Het herstel van de overslag in Rotterdam zette eerder dit jaar al in, maar er was nog geen sprake van een volledig herstel tot het niveau van voor de pandemie. In de eerste drie maanden van het jaar steeg de overslag met 3 procent op jaarbasis, naar 115,8 miljoen ton. Vorig jaar was in dezelfde periode nog sprake van een daling van ruim 9 procent door de impact van de coronacrisis.

Meer uit Financieel

KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

3 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

5 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

12 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

15 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

17 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden