Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Havenbedrijf: 8 miljard euro aan verduurzamingsplannen onzeker

Havenbedrijf: 8 miljard euro aan verduurzamingsplannen onzeker

ROTTERDAM (ANP) - Een nieuw kabinet moet snel handelen om verduurzamingsprojecten in het Rotterdamse havengebied binnen te halen. Dat zegt topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam. Volgens hem speelt bij zo'n dertig projecten dat er onzekerheid is of ze kunnen worden gerealiseerd vanwege 'stikstofruimte'. Het zou gaan om 8 miljard euro aan investeringen in projecten die de uitstoot van CO2 flink zouden terugdringen.

Castelein waarschuwde eind vorig jaar ook al dat duurzame investeringen in de Rotterdamse haven in gevaar zouden komen als de stikstofcrisis niet zou worden opgelost. Hij zei toen dat hij het Nederlandse stikstofbeleid niet uitgelegd krijgt aan buitenlandse bestuurders die overwegen om zich te vestigen in Rotterdam. Inmiddels staat in plaats van 4,5 miljard euro aan investeringsplannen 8 miljard euro op het spel.

"Die dertig projecten dragen allemaal bij aan een nieuw verdienvermogen voor Nederland en brengen naast investeringen ook werkgelegenheid", zegt Castelein. Hij vreest dat de projecten in andere landen worden gerealiseerd als de Nederlandse overheid niet opschiet met het verschaffen van stikstofruimte om te bouwen. Castelein wil wegens "concurrentiegevoelige informatie" niet zeggen om welke projecten het precies gaat. De topman wilde wel kwijt dat het gaat om projecten in onder meer de energietransitie, circulaire economie, containersector en biochemie.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

4 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

6 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

8 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

9 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

10 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

10 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

20 uur geleden