Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Haven Rotterdam verwacht eerste 'fileschip' uit Suezkanaal

Haven Rotterdam verwacht eerste 'fileschip' uit Suezkanaal

ROTTERDAM (ANP) - De haven van Rotterdam verwacht dinsdagavond het eerste containerschip te verwelkomen dat dagenlang niet kon doorvaren wegens een blokkade van het Suezkanaal. Die belangrijke vaarroute tussen Aziƫ en Europa werd zes dagen lang gestremd doordat containerschip Ever Given overdwars kwam vast te liggen in het kanaal.

De MSC Rifaya komt volgens schattingen van het Havenbedrijf Rotterdam rond 21.00 uur aan in de haven, als eerste van de gestremde schepen in het Egyptische kanaal. Daarmee is het onder Liberiaanse vlag varende containerschip sneller in Nederland dan aanvankelijk werd verwacht.

De weersomstandigheden kunnen nog wel voor vertraging zorgen. Bij te harde wind mag de 400 meter lange MSC Rifaya niet de haven binnenvaren, dus moet het schip mogelijk enkele uren wachten totdat de wind is geluwd.

Extra drukte

Veel schepen die in het Suezkanaal moesten wachten achter de Ever Given hebben Rotterdam als bestemming. Het Havenbedrijf Rotterdam verwacht daarom deze week extra drukte, nu die vertragingen moeten worden ingehaald. Normaal gesproken ontvangt de haven gemiddeld tachtig zeeschepen per dag. Dat zullen er vanaf woensdag of donderdag tijdelijk zo'n 10 procent meer zijn.

Ook de Ever Given heeft Rotterdam als bestemming. Dat schip ligt nog in de buurt van het Suezkanaal.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Dow-Jonesindex voorbij 35.000 punten, maar eindigt toch in de min

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op de beurzen in New York heeft maandag voor het eerst ooit boven de 35.000 punten gestaan. Maar later zakte het sentiment van beleggers op Wall Street toch wat in, waardoor de toonaangevende graadmeter alsnog met een klein koersverlies de handel uit ging. Vooral techfondsen moesten het ontgelden bij beleggers door zorgen over de inflatie. Wanneer die hard oploopt zou dat namelijk kunnen betekenen dat de Federal Reserve de rente sneller gaat verhogen, en dat zou vooral voor techaandelen ongunstig zijn.

1 uur geleden
'Opnieuw topoverleg Witte Huis over chiptekort auto-industrie'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse overheid plant naar verluidt nieuw topoverleg met bedrijven die te maken hebben met het wereldwijde chiptekort, waaronder grote chipfabrikanten en Amerikaanse autoconcerns. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat bedrijven als Intel, TSMC, Samsung Electronics, Google, Amazon, General Motors (GM) en Ford zijn uitgenodigd om later deze maand over de problemen te praten.

2 uur geleden
'Belangrijke oliepijpleiding VS waarschijnlijk nog dagen plat'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het duurt waarschijnlijk nog enkele dagen tot de belangrijkste oliepijplijn naar de Amerikaanse oostkust weer in bedrijf is. Het bedrijf Colonial Pipelines werd eind vorige week gehackt en zette uit voorzorg daarop een aantal systemen uit. Daardoor kwam de oliedistributie stil te liggen. De onderneming denkt dat de meeste systemen tegen het einde van deze week weer moeten werken.

3 uur geleden
Brussel zet tweede juridische stap tegen vaccinmaker AstraZeneca

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint dinsdag een tweede juridische procedure tegen de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca. Er loopt al een kort geding waarin het dagelijks EU-bestuur snelle levering van de beloofde Covid-19-vaccins eist. Bij de langere bodemprocedure is de rechter niet gebonden aan de uitspraak van het kort geding en kan schadevergoeding worden toegewezen.

3 uur geleden
PostNL grote verliezer op beurs ondanks sterk coronakwartaal

AMSTERDAM (ANP) - PostNL was maandag een grote verliezer op de Amsterdamse beurs. Beleggers zetten het aandeel fors lager na het verschijnen van de kwartaalcijfers. De post- en pakketbezorger deed weliswaar goede zaken doordat er veel meer online werd gewinkeld vanwege de coronapandemie. Maar het bedrijf denkt dat een groot deel van die inkomsten eenmalig zal zijn. Ook kampte het aandeel met een adviesverlaging door analisten van de Belgische bank KBC.

5 uur geleden
'Uitstel pensioenwet is tegenvaller voor veel gepensioneerden'

UTRECHT (ANP) - Het uitstel van de invoering van de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt, is volgens vakbond CNV een "hard gelag" voor veel gepensioneerden. Die zouden nu nog een jaar langer moeten wachten op een mogelijke verhoging van hun pensioen. "Een stevige tegenvaller voor veel gepensioneerden die al jaren op de nullijn zitten", zo reageert de teleurgestelde vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar van CNV, Patrick Fey.

6 uur geleden
Koolmees: pensioenwet gaat jaar later in

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt, per 1 januari 2023 ingaat. Dat is een jaar later dan verwacht. Demissionair Wouter Koolmees (Sociale Zaken) meldt dit aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden