Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Harvard ziet na kritiek af van noodsteun in coronacrisis

Harvard ziet na kritiek af van noodsteun in coronacrisis

CAMBRIDGE (ANP/RTR) - De Amerikaanse universiteit Harvard ziet af van ruim acht miljoen dollar aan overheidssteun waar het recht op heeft uit het steunpakket dat in het leven is geroepen om de economie in het land te ondersteunen in de coronacrisis. Dat maakte de universiteit in Cambridge woensdag bekend in een verklaring, na felle kritiek van onder meer president Donald Trump.

Trump zei dinsdag dat de prestigieuze universiteit geen overheidssteun nodig heeft, gezien de miljarden aan schenkingen waaruit de onderwijsinstelling kan putten. Voor de coronacrisis had Harvard naar schatting 41 miljard dollar aan donaties tot zijn beschikking.

Onderwijsminister Betsy DeVos voegde daar in een verklaring aan toe dat scholen met grote donaties op zak zich niet voor overheidssteun moeten aanmelden, zodat studenten die de steun "het meest nodig hebben" meer kunnen krijgen. "Het is belangrijk dat het Congres de wet aanpast, om zeker te zijn dat er geen belastinggeld meer naar elitaire, rijke instellingen gaat", zei DeVos.

Uitdagingen

Harvard zegt in een verklaring voor grote financiële uitdagingen te staan vanwege de coronapandemie, maar ziet alsnog af van deelname aan het steunprogramma. De universiteit vreest studenten en andere scholen die de steun straks het hardst nodigst hebben in de weg te zitten door de "intense focus" die nu op Harvard ligt door de ontstane ophef.

President Trump prees Harvard woensdag voor het besluit. Ook had hij warme woorden voor de Stanford-universiteit, dat maandag afzag van de noodsteun. "Ze nemen geen geld aan en dat is zo geweldig, dus ik wil Harvard en Stanford bedanken", zei de president op een persconferentie.

Niet alle universiteiten volgen het voorbeeld van Harvard en Stanford. De universiteit van Notre Dame in Indiana zei maandag de overheidssteun aan te nemen, maar die exclusief te besteden aan financiële steun voor studenten wier familie getroffen is door de virusuitbraak.

Meer uit Buitenland

Leraren Tennessee mogen voortaan vuurwapens dragen op school

NASHVILLE (ANP) - Leraren en schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan bewapend zijn. Het door Republikeinen gedomineerde parlement van de staat nam dinsdag een wet aan waardoor pistolen en revolvers onzichtbaar gedragen mogen worden op school. De hoop is dat het afschrikt en dus de veiligheid vergroot.

2 uur geleden
Hezbollah meldt grote raketaanval op noorden Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De door Iran gesteunde Hezbollah-groep in Libanon meldt tientallen raketten te hebben afgevuurd op het noorden van Israël. Het zou een reactie zijn op de dood van meerdere burgers bij een aanval in het zuiden van Libanon.

3 uur geleden
EU-buitenlandchef spreekt steun uit voor UNRWA na rapport

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de VN-organisatie UNRWA te steunen. Hij zegt dat de organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen over voldoende financiering moet beschikken om haar missie uit te voeren.

7 uur geleden
Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor massagraven Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor massagraven bij het Nasser-ziekenhuis in Gaza. De Israëlische strijdkrachten zeggen daar alleen lichamen te hebben opgegraven en herbegraven in het kader van een zoektocht naar gijzelaars.

10 uur geleden
Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op X. Hij lijkt daarmee ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.

14 uur geleden
Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

14 uur geleden
Britse minister: doe alles om tragedies op Kanaal te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zegt dat de dood van zeker vijf mensen op het Kanaal laat zien dat er ingegrepen moest worden. Daar is de regering ook mee bezig, benadrukt hij. Een belangrijk onderdeel van het beleid is de omstreden Rwandawet, die enkele uren eerder was aangenomen.

15 uur geleden