
Halvering jaarwinst Air France-KLM na jaar met tegenslagen
PARIJS (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft vorig jaar zijn winst ruim zien halveren, nadat in 2023 een recordbedrag onder de streep had gestaan. Het luchtvaartconcern had in 2024 te maken met verschillende financiële tegenslagen, zoals kosten voor het compenseren van klanten na verstoringen en de Olympische Spelen in Parijs. Ook de kosten bij KLM waren te hoog, waar de Nederlandse luchtvaartmaatschappij inmiddels actie op heeft ondernomen.
Air France-KLM realiseerde over vorig jaar een nettowinst van 489 miljoen euro op een omzet van bijna 31,5 miljard euro. Een jaar eerder hield het concern nog 990 miljoen euro over bij een lagere omzet in vergelijking met 2024. Over het vierde kwartaal ging er een nettoverlies van 21 miljoen euro in de boeken. Daarmee wist Air France-KLM het resultaat aanzienlijk te verbeteren ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het bedrijf onder de streep 231 miljoen euro tekort kwam.
Operationele verstoringen joegen Air France-KLM vorig jaar op kosten, onder andere doordat er minder capaciteit beschikbaar was en reizigers gecompenseerd moesten worden. Daar kwamen de Olympische Spelen bij, waardoor reizigers Parijs leken te mijden en zomerboekingen achterbleven. Ook de installatie van een nieuw IT-systeem bij Air France Cargo beïnvloedde het resultaat. Al deze ontwikkelingen samen leidden tot ongeveer 600 miljoen euro aan gemiste inkomsten, voor aftrek van belastingen.
Kostenbesparingsprogramma
Maar ook de hoge kosten bij KLM hadden vorig jaar impact op de financiën van het concern. Zo zakte het operationele resultaat met ruim een derde tot 416 miljoen euro. KLM heeft in oktober een kostenbesparingsprogramma aangekondigd, waarmee het bedrijfsresultaat op korte termijn met 450 miljoen euro moet verbeteren. Daarvoor schrapt de luchtvaartmaatschappij onder andere 250 kantoorbanen.
Voor 2025 houdt Air France-KLM onder andere rekening met de verhoging van de havengelden op Schiphol. Deze tarieven moeten luchtvaartmaatschappijen betalen om gebruik te maken van de luchthaven. Daarnaast speelt ook de verhoging van de belasting op vliegtickets door de Franse overheid. Deze twee ontwikkelingen samen leiden tot een impact op het resultaat van maximaal 300 miljoen euro, schat Air France-KLM.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
3 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
8 uur geleden