Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Haïtiaan opgepakt vanwege werven verdachten moord op president

Haïtiaan opgepakt vanwege werven verdachten moord op president

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP/RTR) - De politie van Haïti heeft een Haïtiaan gearresteerd die vermoedelijk betrokken was bij het rekruteren van de verdachten van de moord op de president Jovenel Moïse vorige week. Het gaat om de 63-jarige Christian Emmanuel Sanon, die zou hebben verklaard dat hij zelf president wilde worden. Hij zou de vermeende moordenaars aanvankelijk hebben ingehuurd als lijfwachten.

Sanon en zijn beveiligers vlogen volgens de politie begin juni met een privéjet naar Haïti. "De missie van deze aanvallers was aanvankelijk om de veiligheid te garanderen van Emmanuel Sanon", zei de politiechef van Haïti, Leon Charles. "De missie is later aangepast. Een van de aanvallers kreeg een arrestatiebevel gepresenteerd voor de president van de republiek."

President Moïse kwam in de nacht van dinsdag op woensdag om het leven in zijn huis in de hoofdstad Port-au-Prince. Zijn vrouw raakte zwaargewond. De commando-eenheid die Moïse vermoordde, bestond uit 26 Colombianen en twee Haïtiaanse Amerikanen. Drie vermeende daders zijn gedood, terwijl meerdere verdachten nog op de vlucht zijn.

Venezolaans beveiligingsbedrijf

Achttien Colombianen zijn sinds woensdag opgepakt. Tijdens ondervragingen kwam de Haïtiaanse politie erachter dat Sanon 26 mensen had geworven via een Venezolaans beveiligingsbedrijf. Dat heet CTU en zou gevestigd zijn in Florida. Sanon heeft volgens de krant Miami Herald als arts gewerkt in die Amerikaanse staat.

De krant schrijft dat het nog de vraag is hoe Sanon, die op enig punt faillissement aanvroeg, achter een dure samenzwering kan zitten. Sommige verdachten verklaarden dat ze duizenden dollars per maand kregen betaald en al sinds het begin van het jaar in Haïti waren.

Niet de enige hoofdrolspeler

De Haïtiaanse autoriteiten denken dat de arts niet de enige hoofdrolspeler is. Een van de verdachten van de aanval op Moïse zou na de moord contact hebben opgenomen met Sanon. Die zou op zijn beurt weer twee mensen hebben ingeschakeld. Zij worden gezien als het "brein achter de moord", zei de politiechef.

De moord op Moïse heeft de politieke chaos op Haïti nog groter gemaakt. De autoriteiten in het land hebben de Verenigde Staten gevraagd om troepen te sturen. Amerikaanse functionarissen zeggen dat er nog geen plannen zijn om gehoor te geven aan dat verzoek, maar er gaat volgens een ingewijde wel een team naar Haïti om de situatie te monitoren.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse bank schikt Epstein-zaak voor tientallen miljoenen

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase schikt een rechtszaak over oud-klant Jeffrey Epstein voor 75 miljoen dollar (70 miljoen euro). De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtszaak aangespannen tegen de grote bank. Die kreeg het verwijt jarenlang uit financiële overwegingen zorgelijke signalen te hebben genegeerd over de praktijken van de steenrijke zedendelinquent.

3 minuten geleden
British Museum vraagt hulp publiek bij zoektocht gestolen stukken

LONDEN (ANP/AFP) - The British Museum schakelt de hulp van het Britse publiek in bij het terugvinden van een groot aantal gestolen items. Het museum lanceerde dinsdag een website waar beschrijvingen staan van de vermiste items en foto's van stukken die nog wel in de collectie aanwezig zijn en lijken op de verdwenen kostbaarheden. In augustus maakte de Londense trekpleister bekend dat er zo'n 2000 stukken waren verdwenen door diefstallen van een medewerker.

21 minuten geleden
Russische rechtbank verwerpt hoger beroep Kremlincriticus Navalni

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni heeft zijn hoger beroep verloren tegen een veroordeling voor extremisme. Hij kreeg daar eerder negentien jaar cel voor opgelegd. Journalisten waren ondanks protesten van Navalni en zijn advocaten niet welkom tijdens het grootste deel van de beroepszaak. Ze mochten alleen de uitspraak bijwonen.

58 minuten geleden
Haim Katz eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt

RIYAD (ANP/RTR) - Toerismeminister Haim Katz is met zijn bezoek aan een toerismetop van de Verenigde Naties in Riyad de eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt. Het is een nieuwe stap in de normalisering van de diplomatieke relaties tussen Israël en Saudi-Arabië. Katz zal twee dagen verblijven in de Saudische hoofdstad.

2 uur geleden
Azerbeidzjan optimistisch na 'constructief' overleg met Armenië

BRUSSEL (ANP/RTR) - Overleg op hoog niveau tussen Azerbeidzjan en Armenië is dinsdag "behoorlijk constructief" verlopen, vindt Azerbeidzjan. De buitenlandadviseur van de Azerbeidzjaanse president ziet kansen op een uitweg uit het conflict over de etnisch Armeense enclave Nagorno-Karabach, zei hij na afloop van een gesprek met zijn Armeense collega in Brussel.

2 uur geleden
Zoon president Biden spant zaak aan tegen Giuliani om laptoprel

LOS ANGELES (ANP) - De zoon van de Amerikaanse president Joe Biden stapt naar de rechter vanwege een slepende affaire rond zijn laptop. Gekopieerde informatie van de harde schijf zou jaren geleden zijn overhandigd aan de tabloid New York Post. Hunter Biden begint volgens CNBC in Los Angeles nu een zaak tegen meerdere betrokkenen voor computervredebreuk, onder wie de voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani.

3 uur geleden
Erdogan: corruptieaffaire Democraat Menendez kan gunstig zijn

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwacht dat een corruptieaffaire rond een Amerikaanse senator gunstig kan uitpakken voor zijn land. Erdogan zei aan boord van zijn presidentiële vliegtuig tegen verslaggevers dat de kritische Democraat Bob Menendez nu "buiten beeld" is, berichten Turkse media. Menendez lag dwars bij de verkoop van F-16's aan Turkije.

4 uur geleden