
Haagse raad draagt nieuwe burgemeester voor
DEN HAAG (ANP) - De half miljoen inwoners van Den Haag horen donderdag wie hun nieuwe burgemeester moet worden. De gemeenteraad kiest in een besloten vergadering wie wordt voorgedragen. Zijn of haar naam wordt daarna naar buiten gebracht. Vanwege het coronavirus is de bijeenkomst niet in het stadhuis, zoals gebruikelijk, maar in Theater Diligentia.
De vergadering begint om 19.30 uur. Achter gesloten deuren deelt de vertrouwenscommissie zijn oordeel met de gemeenteraad. Daarna kiezen de raadsleden wie ze aanbevelen als nieuwe burgemeester. Daarna gaan de deuren open en wordt de naam van de voorgedragen kandidaat bekendgemaakt.
De aanbeveling van de raad gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken. De ministerraad kiest uiteindelijk de nieuwe burgemeester, die daarna door koning Willem-Alexander wordt benoemd en door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland wordt beëdigd.
De voorgedragen persoon moet de opvolger worden van Pauline Krikke. Zij stapte vorig jaar op na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aanpak van de traditionele vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp tijdens de jaarwisseling. Sinds haar vertrek neemt oud-minister Johan Remkes waar als burgemeester van Den Haag. De nieuwe burgemeester moet op 1 juli aan de slag gaan.
Voor de functie hadden 23 mensen gesolliciteerd. Twee mensen hadden hun sollicitatie zelf naar buiten gebracht, omdat ze vinden dat het proces openbaar moet zijn. Een van hen is gemeenteraadslid, oud-wethouder en oud-Kamerlid Richard de Mos, die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van ambtelijke corruptie. De ander is Bert Blase, oprichter van hervormingsbeweging Code Oranje en momenteel waarnemend burgemeester van Heerhugowaard.
Meer uit Binnenland
BEERTA (ANP) - De politie onderzoekt of een interview mogelijk de aanleiding was voor de mishandeling van een 46-jarige man in Beerta. De man is donderdagavond aangevallen door een groep mensen in de Groningse plaats, bevestigt de politie na berichtgeving door diverse media. Hij liep daarbij lichte verwondingen op en heeft aangifte gedaan.
4 minuten geledenGRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat met Vindicat in gesprek over een incident bij de studentenvereniging, zegt een woordvoerder vrijdag. Tien eerstejaarsleden van de vereniging zouden eerstegraads brandwonden hebben opgelopen tijdens een dispuutsweekend. Ze zouden zijn gebrandmerkt door de groep TYR, die verbonden is aan Vindicat, meldde Dagblad van het Noorden donderdag.
29 minuten geledenMAASTRICHT (ANP) - Boerenorganisaties en natuurclubs zijn erg kritisch over de plannen van de provincie Limburg om stikstofuitstoot terug te dringen. Het 'stikstofoffensief' moet de vergunningverlening weer op gang brengen.
39 minuten geledenBAARN (ANP) - Politiemedewerkers weten nog niet precies waar ze aan toe zijn als ze werken tijdens de NAVO-top in juni. Dat meldt politiebond ACP. Roosters en vakanties worden intussen aangepast. Begrijpelijk, zegt bestuurslid Patrick Fluyt. Maar er blijven veel praktische vragen openstaan. Fluyt hoopt dat er nog meer instructies komen.
1 uur geledenGENEVE (ANP) - De European Broadcasting Union (EBU) gaat het werven van stemmen door landen tijdens het Eurovisie Songfestival tegen het licht houden. Dat schrijft songfestivaldirecteur Martin Green vrijdag in een open brief op de website van de organisatie. Hij reageert hiermee op de hoge score van Israël, dat in diverse landen van de vakjury geen punten kreeg, maar van het publiek wel twaalf punten kreeg. Israël voerde heel actief online campagne om stemmen te werven.
1 uur geledenDRIEBERGEN (ANP) - Internationale opsporingsdiensten hebben deze week wereldwijd meer dan driehonderd servers offline gehaald, waardoor cybercriminelen niet meer bij hun systemen kunnen. Daarvan stonden zestig servers in datacentra in Nederland. Met de al langlopende Operation Endgame pakken internationale politiediensten nu verder door in de bestrijding van ransomware, meldt de politie.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.
8 uur geleden