
Haagse politicus De Mos veroordeeld tot voorwaardelijke geldboete
DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag heeft de Haagse politicus Richard de Mos veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 2000 euro. De Mos heeft volgens het hof vertrouwelijke informatie doorgespeeld aan derden, onder wie een journalist. "Het is essentieel dat dit gevolgen heeft", aldus het hof. De Mos heeft met het schenden van zijn ambtsgeheim "het functioneren van het openbaar bestuur ondermijnd", aldus het hof. Voor alle andere feiten waar hij van verdacht werd, is hij vrijgesproken.
Tegen de 48-jarige fractievoorzitter van Hart voor Den Haag was een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, een werkstraf van 240 uur, een boete van 10.000 euro en een ambtsverbod van vier jaar geëist. Hij stond terecht voor corruptie, omkoping en schending van zijn ambtsgeheim. Op het moment dat de voorzitter van het hof liet weten dat De Mos en zijn medeverdachten werden vrijgesproken van corruptie, steeg luid gejuich op van de tientallen aanhangers die mee naar de rechtbank waren gekomen.
Met De Mos stonden nog zes mannen terecht, te weten een medepoliticus en vijf ondernemers. Zij zijn allen vrijgesproken. Partijgenoot Rachid Guernaoui is wel schuldig bevonden aan schending van zijn ambtsgeheim, maar kreeg daarvoor geen straf opgelegd.
Ontkenning
De Mos en Guernaoui hadden zich volgen het OM schuldig gemaakt aan corruptie door giften aan te nemen van ondernemers. Het ging daarbij om onder meer donaties aan de partij, boottochtjes en etentjes. Dat soort giften zou kunnen worden aangemerkt als "omkopingsmiddelen", zegt het hof. Maar volgens de rechters is niet gebleken dat De Mos en Guernaoui zich hebben willen laten omkopen, en evenmin dat de gevers de bedoeling hadden hen om te kopen.
De rechtbank Rotterdam sprak ook De Mos' medeverdachten vrij. Alleen één verdachte kreeg een voorwaardelijke straf voor wapenbezit.
Bijna vijf jaar geleden viel de politie binnen in onder meer de werkkamers van toen nog wethouders De Mos en Guernaoui. Ze hebben alle beschuldigingen altijd ontkend. "Ik zeg altijd tegen iedereen die ik ontmoet: 'als je een probleem hebt, moet je me mailen en dan ga ik proberen het op te lossen'. Het maakt helemaal niets uit of ze geld hebben of niet", zei De Mos tijdens de behandeling van de zaak.
Meer uit Politiek
HAAG (ANP) - De VVD is in een debat dinsdag over de situatie in Gaza zwaar onder vuur komen te liggen. Volgens een flink deel van de oppositie staat de regeringspartij niet open voor extra druk op Israël. "Ik wil liever effectieve maatregelen", reageerde VVD'er Eric van der Burg.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Scheidend Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg een staande ovatie in de Tweede Kamer bij zijn afscheid. Voorzitter Martin Bosma zei dat Omtzigt "kwam als Kamerlid en gaat als instituut." In zijn toespraak roemde Bosma Omtzigt om zijn werklust en dossierkennis. "Zoals jij is er geen tweede."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
4 dagen geleden