Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gündoğan beraadt zich op stappen nu Volt haar weer uit fractie zet

Gündoğan beraadt zich op stappen nu Volt haar weer uit fractie zet

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan beraadt zich op "eventuele stappen" die ze kan nemen, nu de Volt-fractie op het punt staat haar wederom het fractielidmaatschap te ontnemen. Dat schrijft ze in een verklaring op Twitter. Vrijdag kondigde fractievoorzitter Laurens Dassen aan dat de fractie, verder bestaande uit Marieke Koekkoek, dinsdag stemt over de positie van Gündoğan. Daar zal Gündoğan zelf waarschijnlijk bij zijn.

Voordat de fractie Gündoğan eruit kan zetten, moet eerst het fractiereglement worden gewijzigd. Hiermee ondergraaft de partij volgens het Kamerlid een uitspraak van de rechter eerder deze maand. Die oordeelde dat een eerdere schorsing en uitzetting uit de fractie van het Kamerlid teruggedraaid moest worden. Volgens Gündoğan, tegen wie meldingen zijn gedaan van onder meer "handtastelijkheden" en "intimidatie", is het "evident" dat Volt haar nu kostte wat kost niet terug wil laten keren tot de fractie.

Het partijbestuur schreef vrijdag bovendien dat het Gündoğan uit de partij gaat zetten. Volgens het bestuur benadeelt zij de partij "op onredelijke wijze" en vaart zij "volledig een eigen koers". De partij is verbolgen dat het Kamerlid aangifte heeft gedaan van smaad en laster tegen de dertien mensen die haar van wangedrag beschuldigen.

Aangiften

Voor het bestuur en de fractie was het intrekken van die aangiften een voorwaarde voor gesprekken tussen het Kamerlid en de partijtop. De rechter had op bemiddeling aangedrongen, zodat daarna een onafhankelijk onderzoek kon komen naar de meldingen. In het programma Jinek zei Gündoğan afgelopen donderdag juist haar aangiftes uit te breiden. Het bestuur verzet zich "moedwillig" tegen onafhankelijk onderzoek, denkt Gündoğan, iets wat zij "buitengewoon verwerpelijk" noemt.

Als ze uit de fractie wordt gezet, zal Gündoğan haar zetel meenemen en verdergaan als onafhankelijk Kamerlid, zei ze eerder. Ze sluit haar verklaring nu af door Volt "veel wijsheid" toe te wensen.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 dagen geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

2 dagen geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden