
Grotere perenoogst in Europa verwacht
ZOETERMEER (ANP) - De productie van peren in Europa ligt dit jaar hoger dan vorig jaar, ramen GroentenFruitHuis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Bij appels verwachten de brancheorganisaties amper groei in de productie.
De perenproductie wordt geschat op bijna 2,2 miljoen ton, 12 procent meer dan een jaar eerder. De appelproductie wordt dit jaar geschat op 10,7 miljoen ton, 1 procent minder dan vorig jaar.
Polen, Italië en Frankrijk produceren de meeste appels in Europa. Nederland heeft met 2 procent een klein aandeel in de totale appelproductie in de EU. Golden Delicious blijft het grootste appelras in de EU. De geschatte productie daarvan komt dit jaar uit op bijna 2 miljoen ton, maar de oogst wordt wel 13 procent lager geraamd dan vorig jaar.
Appelrassen
De belangrijkste appelrassen voor Nederland zijn Elstar en Jonagold. Van Jonagold wordt in heel Europa 978.000 ton verwacht, 66.000 ton minder dan vorig jaar. Dat valt te wijten aan lagere productie in Nederland, Duitsland en België. Van Elstar wordt 312.000 ton verwacht, 51.000 ton minder dan vorig jaar, ook door lagere productie in Nederland en Duitsland.
De afgelopen tien jaar was de appeloogst alleen in 2012 en 2017 kleiner dan geschat. In Nederland is de geraamde productie van Elstar-appels met 91.000 het kleinst van de afgelopen tien jaar.
Belangrijkste speler
Na Italië is Nederland de belangrijkste speler in de Europese perenproductie met een aandeel van bijna 17 procent. De productie van Conference-peren, het belangrijkste perenras in zowel Europa als Nederland, stijgt dit jaar met 4 procent licht in Europa. In Nederland blijft de productie gelijk aan vorig jaar.
Onlangs publiceerde GroentenFruit Huis en NFO de cijfers van de verwachte oogst van appels en peren in Nederland. Daarin werd een kleinere appeloogst en een even grote perenoogst voorspeld. Ondanks de verwachte lagere oogst, smaakt het fruit door de goede zomer erg goed, zegt de NFO.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De investeringen van bedrijven zijn in maart toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondernemingen investeerden 2,2 procent meer in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De stijging volgt op een lichte afname van de investeringen van 0,4 procent in februari.
17 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Beurshandelaren op Wall Street deden het maandag voorzichtig aan door zorgen over de torenhoge schuld van de Verenigde Staten. Ze namen gas terug nadat de invloedrijke kredietbeoordelaar Moody's zijn rating voor de VS verlaagde, ingegeven door de Amerikaanse staatsschuld van meer dan 36 biljoen dollar.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beurs op het Damrak sloot maandag licht lager, waarbij de verliezen van eerder op de dag in het slotuur grotendeels werden weggewerkt. Beleggers haalden steun uit Wall Street, waar de verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid door Moody's weinig indruk maakte.
13 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag omlaag. De stemming werd gedrukt door de toenemende bezorgdheid over de staatsschuld van de Verenigde Staten. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de rating voor de VS met één stap van Aaa naar Aa1. In de afgelopen jaren raakten de VS al de hoogste rating kwijt bij kredietbureaus S&P en Fitch. Een lagere schuldrating maakt het voor de Amerikaanse overheid duurder om geld te lenen.
15 uur geledenURK (ANP) - Het visserijakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is "goed nieuws voor Nederlandse vissers", zegt belangenorganisatie VisNed. Directeur Geert Meun is vooral te spreken over de lange looptijd van de deal die maandag is beklonken, tot 2038.
18 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van goud ging maandag omhoog en de Amerikaanse dollar daalde in waarde, na de verlaging van de kredietrating van de Verenigde Staten door Moody's. De verlaging van de kredietwaardigheid van de VS komt volgens de kredietbeoordelaar door het oplopende begrotingstekort van de Amerikaanse overheid.
19 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De economie van de Europese Unie groeit dit jaar met 1,1 procent, aldus de voorjaarsprognose van de Europese Commissie. Voor de eurozone wordt op een groei van 0,9 procent gerekend, ondanks de wereldwijde economische onzekerheid en handelsspanningen. Daarmee valt de groei minder sterk uit dan de Commissie in november had verwacht. Toen werd voor dit jaar nog op een EU-groei gerekend van 1,5 procent en 1,3 procent voor de eurozone.
20 uur geleden