Grote investeerders willen eerlijke verdeling coronavaccins
AMSTERDAM (ANP) - Een groep van ongeveer 150 grote internationale investeerders, waaronder de Nederlandse verzekeringsconcerns Achmea en Aegon, roept de farmaceutische industrie en wereldleiders op om coronavaccins effectief, eerlijk en rechtvaardig te verdelen. In veel arme landen is namelijk nog niet begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus.
De partijen hebben gezamenlijk een beheerd vermogen van meer dan 14.000 miljard dollar. Van de 128 miljoen doses die tot dusver zijn toegediend, werd ruim driekwart in tien rijke landen gegeven, samen goed voor 60 procent van de wereldeconomie. In 130 landen, met samen 2,5 miljard mensen, is nog geen enkel vaccin toegediend, zeggen de investeerders.
"Veel arme landen hebben momenteel onvoldoende toegang tot de ontwikkelde vaccins. Dit heeft een grote impact op miljarden mensen over de hele wereld en vergroot ook de kans op mutaties. Betere toegang tot vaccins voor deze landen is dus belangrijk om Covid-19 wereldwijd onder controle te krijgen. Ook in economisch opzicht is dit van belang. De mondiale economie lijdt mogelijk een verlies van 9,2 biljoen dollar als de toegang tot vaccins voor arme landen niet wordt verbeterd", schrijft Achmea.
De leiders van de twintig rijkste industrielanden worden nu opgeroepen om de zogenoemde ACT-Accelerator te ondersteunen. De ACT-Accelerator is een samenwerkingsverband van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Bill & Melinda Gates Foundation en de Wereldbank, met als doel om wereldwijd toegang tot vaccins te organiseren.
Verder worden farmaceuten gevraagd licenties te geven aan ontwikkelingslanden en deze te ondersteunen bij de productie van vaccins. Daarnaast staan de ondertekenaars open voor nieuwe financieringsvormen voor het bestrijden van corona, bijvoorbeeld via zogenoemde ‘vaccins bonds’. Met dat geld zouden dan bijvoorbeeld vaccinatiecampagnes in arme landen gefinancierd kunnen worden.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen donderdag overwegend verder omhoog, na de sterke koerswinsten een dag eerder door de winst van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De brede S&P 500-index en de technologiegraadmeter Nasdaq stegen naar nieuwe recordstanden. De Amerikaanse centrale bank kwam met een nieuwe renteverlaging.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De winst van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal geen impact hebben op het beleid van de Amerikaanse centrale bank op de korte termijn. Dat verklaarde voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve in een toelichting op het besluit om de rente opnieuw te verlagen. De Fed verlaagde de rente met een kwart procentpunt.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve gaat de rente verder verlagen nu de inflatie in de Verenigde Staten aan het afzwakken is. Het belangrijkste rentetarief gaat met een kwart procentpunt omlaag. Op de financiële markten was al verwacht dat de rente opnieuw zou dalen.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM was donderdag een flinke daler op de aandelenbeurs in Amsterdam na kwartaalcijfers die slecht werden ontvangen door beleggers. Andere bedrijven op het Damrak met resultaten waren onder meer betalingsverwerker Adyen, laadpalenmaker Alfen, bouwer BAM en staalconcern ArcelorMittal.
8 uur geledenBAKOE (ANP) - De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO ondertekent tijdens de komende klimaattop in Bakoe een 'groene lening' van 40 miljoen dollar aan Bank Respublika. Dit is volgens FMO de eerste groene lening van deze omvang aan een Azerbeidzjaanse bank. Directeur Michael Jongeneel vindt deze lokale financiering "zeer belangrijk" in de klimaattransitie.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten donderdag bij opening een wisselend beeld zien, na de sterke rally een dag eerder die volgde op de verkiezingswinst van Donald Trump. De terugkeer van Trump in het Witte Huis zorgde woensdag voor nieuwe recordstanden op Wall Street. Beleggers verwachten dat Trump de belastingen voor bedrijven gaat verlagen en de regelgeving voor ondernemingen gaat versoepelen. Ook wil Trump hoge invoerheffingen opleggen op buitenlandse producten om zo de Amerikaanse industrie te steunen.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico's voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), donderdag tijdens een interview met studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
11 uur geleden