Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote investeerders willen eerlijke verdeling coronavaccins

Grote investeerders willen eerlijke verdeling coronavaccins

AMSTERDAM (ANP) - Een groep van ongeveer 150 grote internationale investeerders, waaronder de Nederlandse verzekeringsconcerns Achmea en Aegon, roept de farmaceutische industrie en wereldleiders op om coronavaccins effectief, eerlijk en rechtvaardig te verdelen. In veel arme landen is namelijk nog niet begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus.

De partijen hebben gezamenlijk een beheerd vermogen van meer dan 14.000 miljard dollar. Van de 128 miljoen doses die tot dusver zijn toegediend, werd ruim driekwart in tien rijke landen gegeven, samen goed voor 60 procent van de wereldeconomie. In 130 landen, met samen 2,5 miljard mensen, is nog geen enkel vaccin toegediend, zeggen de investeerders.

"Veel arme landen hebben momenteel onvoldoende toegang tot de ontwikkelde vaccins. Dit heeft een grote impact op miljarden mensen over de hele wereld en vergroot ook de kans op mutaties. Betere toegang tot vaccins voor deze landen is dus belangrijk om Covid-19 wereldwijd onder controle te krijgen. Ook in economisch opzicht is dit van belang. De mondiale economie lijdt mogelijk een verlies van 9,2 biljoen dollar als de toegang tot vaccins voor arme landen niet wordt verbeterd", schrijft Achmea.

De leiders van de twintig rijkste industrielanden worden nu opgeroepen om de zogenoemde ACT-Accelerator te ondersteunen. De ACT-Accelerator is een samenwerkingsverband van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Bill & Melinda Gates Foundation en de Wereldbank, met als doel om wereldwijd toegang tot vaccins te organiseren.

Verder worden farmaceuten gevraagd licenties te geven aan ontwikkelingslanden en deze te ondersteunen bij de productie van vaccins. Daarnaast staan de ondertekenaars open voor nieuwe financieringsvormen voor het bestrijden van corona, bijvoorbeeld via zogenoemde ‘vaccins bonds’. Met dat geld zouden dan bijvoorbeeld vaccinatiecampagnes in arme landen gefinancierd kunnen worden.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

51 minuten geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

2 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

4 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

5 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

6 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

6 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

16 uur geleden